
Türk Lirası, dolar ve euro karşısında hızla değer kaybetmeye devam ediyor.
Dolardaki yükseliş devam ederken euro da rekorunu tazeledi. Bankacılar TCMB’den ve ekonomi yönetiminden son dönemde kaybolan güveni yeniden tesis edecek bir adım veya adımlar beklediklerini belirtiyor.
Birçok bankacı TCMB’nin 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında “hatırı sayılır” bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB’nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. TCMB’den 7 Haziran’dan önce faiz artışı beklentisi TL’nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor.
Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu dolarda yaşanan son durumu şöyle yorumladı:Dünyanın en hızlı değer kaybeden para birimi payesi Türkiye’nin… Devalüasyon oldu… Peki bitti mi? Ülkeyi kötü yönetiyorlar desem yine iyi… Yönetemiyorlar. Kapasiteleri bu kadar! Bu tabloyu kim değiştirebilir? Merkez Bankası!Lakin sen gidip sana biat edecek diye daha önce hiç bir başarısı olmayan hatta Ekonomi diploması bile olmayan, sadece İslami Bankacılık yapmış, faizsiz takılmış kişiyi Saray istediği için yasaları kişiye özel değiştirip başa getirirsen kaçınılmaz olarak bu günleri görürsün.Herkes faizi arttır dedi. Saray piyasalar ile didişti, burnunun dikine gitti. Geciktiği her dakika artıyor ödenecek fatura. Bu saatten sonra doğruları yapsalar bile artık çok geç. Çok şirket battı, batacak, çok kişi işsiz kalacak. Yazık!
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kur 4.80’in üzerini Asya seansında gördü, likiditenin kuruduğu, spreadların açıldığı bir ortamda. Bu seviyeler biraz dengelenebilir belki ama yine de baskı devam ediyor, genel durum TL’de değer kaybı üzerine” dedi ve şöyle devam etti:
“TL’deki düşüş artık dünya piyasalarının da gündeminde ve Türkiye riskinin diğer EM’lere bulaşma riskinin arttığına dair yorumlar da yapılıyor. Fitch ve S&P’den de Türkiye’nin para politikasına ilişkin olumsuzluklar ve finansal istikrara dair risklerin artmasıyla olumsuz açıklamalar var. Kredi notu için de risk oluşturan bir etmen ve bunların uyarılarını yapmış oldular. TCMB’nin kayda değer bir adım atma gerekliliği artıyor.”
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.
Fitch ayrıca bu durumun daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesinin muhtemel olduğunu da dile getirdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz söylemlerine de yer verildi.
S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye’nin durağan görünümünün tekrar gözden geçirilebileceğini açıkladı.
REUTERSSOZCU.COM.TR
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dolartumzamanlarinrekorunukirdi2423657/
Arapça sorulan soruya Türkçe tercüme istemesiyle gündem olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan gençlere "Arapça öğrenin" tavsiyesi26 izlenme
Tarım ve Orman Bakanlığından Kazdağları açıklaması72 izlenme
Amerikalı gençler Suriye’ye tatile gidip, Suriye’de "Hayatımın en iyi tatili " videosu çektiler!28 izlenme
Vatandaşın yanıtı gündem oldu: "Artık dayanamadığım şey? Recep Tayyip Erdoğan!"27 izlenme
Cumhur İttifakı'nda büyük erime!42 izlenme
Herkes Gezi'deyken Erdoğan FETÖ toplantısındaydı !196 izlenme
Okuldaki cinsel taciz skandalında rezalet üstüne rezalet!5777 izlenme
AKP'li Külünk 'Yolsuzluk yaptı' demişti: Suçlanan isim Bakan Tunç'un eniştesi çıktı23 izlenme
Bursa’da türbe üstüne apartman yapılmasına izin verildi !
'Neden doktor randevusu yok?' sorusunun cevabı bu tabloda
Halveti Uşşaki tarikatı dernek ve dergahlarla Türkiye'yi kuşatmış! İşte Halveti Uşşaki tarikatının bilinmeyen yüzü...
İslamcı camianın Atatürk sevdası bizi de şaşırtıyor!