İstanbul’a uçuşunu durduran resmi havayolu şirketi sayısı 7'ye ulaştı.
5'i Avrupa’dan (Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian) ve 2'si
ABD'den (Air Canada, Delta) 7 ülkenin resmi havayolu şirketleri son bir
yılda İstanbul uçuşlarını durdurdu.
Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, bazıları alt
markalarla (Air France, Mart 2018’den itibaren İstanbul uçuşlarını alt
markası Joon ile yapacak) seferleri devam ettirseler de bayrak
taşıyıcısı firmaların uçuşlarını durdurması olumsuz bir gelişme olarak
sektör çevrelerinde de dikkatle izleniyor. Marka ve güvenlik algısını
temsil eden bayrak taşıyıcı (bir ülkede yerel olarak tescilli,
uluslararası işletmeler için devlet tarafından verilen tercihli haklar
veya imtiyazlar kullanabilen ulaşım şirketi) şirketlerin uçuşlarını
kesmesinin, özellikle seyahatlerinde konfor arayan yüksek gelir grubunda
Türkiye algısını olumsuz etkilemesinden korkuluyor.
TÜRK HAVAYOLU ŞİRKETLERİ: TÜRKİYE'NİN BAŞARISI
Uçuş iptallerinde şirketten şirkete asıl gerekçe değişse de birkaç neden öne çıkıyor. TÜROB Başkanı Timur Bayındır’a göre bu firmaların uçuşlarını iptal etmelerinin ana sebebi “Türkiye’ye talep düşüşü ve artan maliyetler karşısında THY’nin rekabet avantajı.” Pegasus CEO’su Mehmet Nane ise gelişmeyi Türk taşımacıların başarısı olarak değerlendirdi. Nane, “İstanbul’a olan talebin düşmesi bir yana bu Türk taşıyıcılarının başarısıdır. Bizimle mücadele etme fırsatı kalmadı. Özellikle fiyat konusunda da Türk taşıyıcılar öne çıktı” dedi.
TALEPLERDE DÜŞÜŞ
Talepteki düşüş turizm sayılarından açıkça görülüyor. Türkiye turizmi için önemli Avrupa ülkelerinden turist gelişi, bu yıl ocak – ekim döneminde, düşüş öncesi yılın (2015) aynı dönemine kıyasla 4.8 milyon azalmış durumda. AB kurumları ve Almanya, Hollanda gibi bazı AB üyesi ülkelerle darbe girişimi sonrası başlayan politik gerginliğin yanı sıra bazı terör olaylarının yarattığı tedirginlik, turist gelişine yansımıştı. 2015 yılı Ocak – Ekim ayları arasında Türkiye’ye 5 milyon 144 bin Alman gelmişti.
İNGİLTERE'DEN 1 MİLYON KAYIP
2016’da bu sayı aynı dönem için 3.6 milyona geriledi. Ocak – Ekim 2015 ile bu yılın ocak – ekim dönemi kıyaslandığında İngiltere’den gelişlerde yaklaşık 1 milyon, Hollanda’dan gelişlerde 420.000, Fransa’dan gelişlerde 260.000, İtalya’dan gelişlerde 280.000 azalma var.
'POLİTİK SÖYLEMLER YATIŞIRSA…'
Gelişmeyi, 'üzücü' olarak değerlendiren Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı, Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun, uçuş iptallerinin üç nedene dayandığını söyledi:
Atatürk Havalimanın'daki trafik sıkışıklığı nedeniyle slot alamamaları ve bunun sonucu olarak pazar payı kaybı, politik gerginlikler ve tasarruf ihtiyacı.
Gerek TÖSHİD Başkanı Teoman Tosun’un gerekse TÜROB Başkanı Timur Bayındır’ın işaret ettiği 'THY’nin rekabet avantajı' kazanması konusu slotlarla ilgili. Konuyu değerlendiren TÖSHİD Başkanı Tosun, şöyle konuştu:
"Bu gelişmenin üzücü tarafı, bayrak taşıyıcısı firmaların gelmemesi. Maalesef iptaller oldu. Alt markalarla geliyorlar. Böyle olmaması lazım tabii. Trafik sıkışıklığı vardı. Bu sıkıntıyı AHL olarak aşamadık. THY diyelim 4 sefer yapıyorsa bunlar da 4 sefer istediler. Olmayınca pazar payları azaldı. Bu paylar THY ile bizler gibi diğer yerli firmalara kaldı. Bir de politik gerginliklerin etkisi vardır. Slot sıkıntısı 3. havalimanı açıldığında çözülür. Ekim 2018’de açıldığında sıkıntı olmayacağını, bu şirketlerin geleceğini düşünüyoruz. Slot sorunu olmaz çünkü. Yolcu gelmesinde sorun yok. Çünkü yerlerini THY ve diğer şirketler dolduruyor. Slot verirken THY’nin kayırıldığına ilişkin şikayetleri olabilir ama ben kollanması gerektiğine de inanıyorum zaten. Ama tabii absürd derecede değil de daha kabullenilebilir seviyede olmalı. Politik söylemler yatışırsa… Ben biraz bunun etkisi olduğu, bu şekilde cevap verildiğini düşünüyorum. Bu tavır gibi de görünüyor. Şimdi her firma için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ekonomik etkenler de vardır. Tasarruf etmek isteyebilirler bazı hatlarda. Biz Onur Air olarak Almanya uçuşlarımızda böyle yaptık. Bazı şehirlere uçmayı bıraktık. Alt markalar koyuyorlar. Uçuşlar bitmiyor ama tabii bayrak taşıyıcı ana markaların uçması önemlidir.”
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/888306/Dev_havayolu_sirketleri_bir_bir_Turkiye_yi_terk_ediyor.html
Benzin kuyruğundaki yurttaş isyan etti! 'Vatandaşın cebini boşaltıyorlar. Ukrayna’dan beteriz şu anda. Biz de burada benzin, mazot kuyruğunda savaşıyoruz'93 izlenme
Özgür Özel'e saldıran kişi evlat katili çıktı!28 izlenme
Devlet 7 ilde ücretsiz tarım arazisi tahsis edecek97 izlenme
İmamoğlu'ndan, AKP'ye 'Dombra'lı gönderme!84 izlenme
Dilipak: Seçim sonrası AKP'de çok ciddi iç hesaplaşma hazırlığı var98 izlenme
Erdoğan'ın seçim planını Ali İhsan Yavuz ifşa etti! Yeniden adaylık ve tarihini açıkça anlattı16 izlenme
Kumanda Katar’ın eline geçer!113 izlenme
"Diploma Davası"nda Avukat Mehmet Pehlivan'ın talebi reddedildi: 76 barodan ortak tepki16 izlenme
Erzurum valisinin oğlundan tepki çeken polis paylaşımı: "Sicil numaranı alayım"
İstanbul'da özel okulda ilkokul öğrencilerine taciz skandalı! Tacizci öğretmen İranlı çıktı!
Erdoğan Adalar'ı imara açtı, Diyanet’in Heybeli'deki ‘İslami merkez‘ planı suya düştü
Dikkat çeken hedef: İran o üssü vurdu