ÇOCUKLAR SOMUT OLARAK DÜŞÜNÜR
Uzman Psikolog Özge Şahin, çocukların fiziksel, sosyal ve duygusal olduğu kadar bilişsel olarak da yetişkinlerden farklı olduğunun altını çizerek, “Bilişsel gelişim olarak baktığımızda çocukların ortalama olarak 12 yaşından sonra soyut kavramları anlamaya ve içselleştirmeye başladıkları bilinmektedir. Din, ahlak gibi kavramlar soyut kavramlardır; tam da bu nedenle soyut kavramlarla ilgili eğitimlere en erken 12 yaşında başlanmalıdır” dedi. Şahin, 712 yaş arasındaki çocukların somut olarak düşündüğünü belirterek, “Örneğin, deyimlerle ilgili resim yapmaları istendiğinde soyut anlamı kavrayamamakta ve somut olarak ne deniyorsa onunla ilgili çizimler yapmaktadırlar. (Etekleri zil çalmak: eteğin altına ziller konulması; tası tarağı toplamak: bir tas ve tarak resminin arasına ‘+’ işaretinin konması gibi)” ifadelerini kullandı.
GELİŞİM BASAMAKLARI DİKKATE ALINMALI
Din eğitiminde yalnızca bir dinin anlatılmaması ve aile ile okulda korkuya dayanan bir din eğitimi olmaması gerektiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:
“Korkutmaların olduğu eğitimlerden sonra çocuklarda kaygı oluştuğunu, davranışlarında yaşlarına göre gerileme olduğunu hatta kendine zarar verme davranışlarının meydana geldiğini görüyoruz. ‘Regl olmadan önce işlenen günahlar sayılmaz’ sözünü duyan bir çocuk, günah işlememek için intihar girişiminde bulunup, kendine zarar verebilir ya da hayatını kaybedebilir. Tüm bunların olmaması için verilen tüm eğitimlerde çocuğun gelişim basamakları dikkate alınmalıdır ve verilen eğitimler herhangi bir hak ihlaline zemin hazırlamamalıdır.”
Seçimden sonra bir zam da ona geldi!96 izlenme
Vakıf üniversitesine ait araçta 74 kilo uyuşturucu ele geçirildi: Flaş iddia!59 izlenme
Fındık üreticisinin isyanı ! Kimi fındığını yakıyor, kimi fidanları kesiyor !244 izlenme
Sattıkları şeker fabrikalarından yeterince para gelmeyince bakın ne yaptılar!155 izlenme
Yozgat'ta bir tekstil firmasında çalışan 250 işçi, mesai için gittiklerinde fabrikanın kapalı olduğunu ve işsiz kaldıklarını öğrendi36 izlenme
Bakanlık haritası sonrası sosyal medyayı sallayan video! 'Bu akşam tüm evler'110 izlenme
Turhan Çömez’den çok konuşulacak iddia! 'AKP milletvekilleri aralarındaki toplantıda yumruk yumruğa kavga etti'57 izlenme
Mazot ve gübre desteği kalktı mı? Neden ödenmedi, ödenecek mi? Bakanlık ne dedi?39 izlenme
AKP'li belediyeden RTÜK'e Kapadokya turu!
Erdoğan faiz çıkışı yapıp "Savunanla beraber olamam" dedi, bir tek Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan alkışlamadı!
Starbucks'ta protesto adı altında insanlara hakaret etti: "Şeref, haysiyet, namus yok sizde"
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla ve özlemle anıyoruz