Türkiye siyasi tarihinin en önemli figürlerinden biri olan Deniz Gezmiş’in, idamından kısa bir süre önce cezaevinde kaydedilen ve yıllardır akıbeti bilinmeyen ses kaydı Almanya’da bulundu.
Gazeteci Savaş Ay’ın büyük bir gizlilikle cezaevine soktuğu kaset, Gezmiş’in son mesajlarını ve savunmasını içeriyor.
6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın davası ve son anları üzerine yeni bir tarihi belge gün yüzüne çıktı. "Kayıp Kaset" olarak bilinen ve Deniz Gezmiş’in kendi sesinden bağımsızlık mücadelesini ve son savunmasını anlattığı kayıtlar, Almanya’da vefat eden bir "Dev-Genç" üyesinin eşyaları arasından çıktı.
Haberin detaylarında, kasetin cezaevine giriş öyküsü dikkat çekiyor. O dönem Milliyet muhabiri olan gazeteci Savaş Ay, haber müdürlerinin talimatıyla Deniz Gezmiş’in sevdiği şarkıların olduğu bir kaseti ve teybi cezaevine götürür.
Güvenlik görevlileri, Savaş Ay’ın annesi ünlü ses sanatçısı Şükran Ay olduğu için "Annesinin şarkılarını getirdi" düşüncesiyle aramayı gevşek tutarak kasetin içeri girmesine izin verir. Ancak bu kaset sadece müzik içermiyordu.
Deniz Gezmiş, kasetin üzerine "replay" yaparak kendi sesini kaydetti. İdamdan sonra kaseti geri almayı başaran Savaş Ay, bu tarihi belgeyi haber merkezine teslim etti ancak kaset daha sonra sırra kadem bastı.
Yıllar sonra gazeteci Emre Aygen, Strasbourg’da görev yaparken bir foto muhabiri arkadaşının getirmesi ile kasede ulaştı. Almanya’da hayatını kaybeden "Dev-Genç" üyesinin kapı önüne konulan eşyaları arasından çıkan bu kasetin, Deniz Gezmiş’in ses kaydı olduğu anlaşıldı.
Gezmiş'in kendi sesinden yankılanan o tarihi ifadeler, Türkiye’nin o dönemki siyasi atmosferine ve bağımsızlık idealine ışık tutuyor:
"Hiçbir karşılık beklemeden esasen Türk halkına armağan etmiş bulunuyorum ve Türk halkı ve devletin bağımsızlığını armağan etmiş bulunmaktayız. Bu sebeple ölümden çekinmiyorum... Türkiye’de gaflet ve dalalet içinde bulunanlar varsa bunlar ancak Amerikan emperyalizmiyle iş yapan çıkarcılardır. Bizim tek özlemimiz Türkiye’nin bağımsızlığıdır. Bu memlekette Mustafa Kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar da bizleriz. Onun 'tam bağımsız Türkiye' idealini yalnızca biz devam ettiriyoruz."
Deniz Gezmiş’in savunmasını ve emperyalizme karşı duruşunu içeren bu ses kaydı, sadece bir döneme tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda "Üç Fidan"ın son anlarındaki kararlılığını da bir kez daha ortaya koyuyor.
Odatv.com
İsraf sergisi bitti: İBB'de ihale 'yabancıya' gitmedi!
Erdoğan ailesinin dünürü için 'kötü' haber: Yağma planı yargıdan döndü
Depremde iki kenti işaret etti! Şu anda bu faydan korkuyoruz
Limak'a bedelsiz askeri arazi!
Kamu bankaları reklam yağdırdı: Fatura 3,7 milyar TL
Çin'e gönderilirken Halkalı'da bulunan trenin arkasından tanıdık isim çıktı: Fatih Erdoğan
16 yaşındaki kız zorla evlendirilecekti! Bakanlık harekete geçti
AKP'li Kübra Dörtkardeş ayağı çıplak montsuz çocuğa kek ve meyve suyu verdiği anları paylaştı, tepkiler üzerine fotoğrafı kaldırdı
İlaçları günlerce verilmedi verilen de 2 günlük kaldı!: Esila Ayık'ın hayatı risk altında
Nihat Hatipoğlu da isyan etti! “Bilim adamlarının sözü, bizim için dini bir emir gibidir. Kader bu değil, kader tedbir almaktır.”
İlkokul öğrencilerine istismarda bulunmuş! 60 yaşındaki öğretmene 47 yıl hapis cezası: 'Hayatım bitti' dedi
Belediyeyi zarara uğratan isim başkan yardımcısı oldu!
İmamoğlu’nu VIP’e aldırmayan Vali, kendisine özel saf tutturdu!
AKP'den flaş Can Atalay hamlesi: Bir gün kala değiştirdiler