Müfredatı Geri Çekin Platformu, geçtiğimiz yıl 28 Mayıst'a onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Anayasa'ya ve laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8’inci Dairesi; 22 Ocak’ta verdiği kararda “yürütmenin durdurulması” istemini üyelerin 4’e 1 oyçokluğuyla reddetti.
Maarif Modeli'nin iptal istemiyle devam edecek davada; yürütmenin durdurulmasından yana oy kullanan Danıştay üyesinin sunduğu gerekçeler, karardan daha çok dikkat çekti.
Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre; o Danıştay üyesi gerekçesinde; öğretim izlencesinin ortak metninde belirtilen “eylemlerden değerlere, değerlerden erdemli insana, erdemli insandan ise nihai hedef olan huzurlu aile ve toplum ile yaşanabilir çevre ve huzurlu insana ulaşmak” hedefinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Metinde yer alan ifadenin Bakanlığın hedefleri dışında olduğuna dikkat çeken Danıştay üyesi, “Milli Eğitim Temel Kanunu”nda yer almayan bir hedefin oluşturulduğunu ve böyle bir hedefin ancak yasayla düzenlenmesinin olanaklı olduğundan hukuka aykırı olduğunu" belirtti.
Bakanlığın Danıştay’a sunduğu belgelerdeki eksik yönleri tek tek ortaya koyan Danıştay üyesi; halihazırda uygulamada olan öğretim izlencesinin yetersiz yönlerinin, değiştirilen öğretim izlencelerinin içeriğinde yapılan yüzde 35’lik sadeleşmenin gerekçelerinin neler olduğu, öğretim izlencesinin değişikliği hazırlık çalışmalarına katılan akademisyen ve öğretmenlerin kimler olduğu konularının eğitim bilimi yönünden gerekliliğinin ortaya konulmadığını, değişikliğe yönelik yapılan değerlendirmelerin yüzeysel olduğunu kaydetti.

Üye, değişiklik gerekçesi olarak sunulan; “anlamlı öğrenmeye hizmet etmeyen”, “yaşam becerilerinin gelişimine katkı sağlamaktan uzak içerik” gibi tespit ve nitelemelerin bilimsel raporlarla ortaya konulmadığını, bu nedenlerle yeni öğretim izlencesi işlemlerin hukuki nedenlere ve bilimsel gerekçelere dayanması yönündeki hukukun genel ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti.

Maarif Modeli düzenlemesinin Anayasa'ya ve diğer üst hukuk normlarına uyarlık taşımadığına dikkat çeken üye, Türk milli eğitiminin temel ilkelerinden olan “bilimsellik” ve “laiklik” ilkelerine, milli eğitimin genel ve özel amaçlarına aykırı olduğu nedeniyle, çoğunluğun karşıtı oy kullandığını kaydetti.
Bekir Bozdağ üç yıl önce geçemediği sınavın puanını düşürdü!34 izlenme
Boykotun merkezinde yer alıyordu: Espressolab mühürlenecek!18 izlenme
Albayrak’a sınırsız imza yetkisi!142 izlenme
Corona tablosu değiştirildi! Yeni hasta sayısı 2 bini aştı: Hasta sayısı 349.519'a, can kaybı 9.371’e yükseldi!64 izlenme
Okuduğunu anlamayan AKP’li vekil emekli General’e hakaretler yağdırdı!93 izlenme
Atatürk'ün Selanik'teki evi için iğrenç teklif!119 izlenme
Bedava gelen aşıları 12 milyon dolara devlete satan isim AKP'nin milletvekili adayı oldu40 izlenme
Bayram tatilinden dönen Suriyelilerin sayısı 37 bini buldu!65 izlenme
İsmail Devrim'in haberini yapan gazeteci gözaltına alındı!
Dev firmalar vergide nasıl sıfır çekti? İşte öne çıkan 3 neden
Dolar isyanı! ‘Nebati’nin gözlerine baktık, ışıltı değil ateş çıkıyor… Sandık gelirse gereğini yapacağız…’
Bakan Koca açıkladı: 32.176 yeni vaka tespit edilirken, 184 kişi hayatını kaybetti, 23.104 kişi sağlığına kavuştu!