CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 2020 yılı ekonomik verilerini değerlendirdi. Bütçe verilerinin hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Karabat, hükümetin ise suni gündem maddeleri ile bu gerçekleri gözden uzak tutmaya çalıştığını belirtti.
Bütçenin geçen yıl 172,7 milyar lira açık verdiğini anımsatan Karabat, bunun rekor bir düzey olduğuna dikkat çekti. Karabat, bir önceki yılın bütçe açığının 124,7 milyar lira olduğunu vurguladı.
Karabat, faize giden paranın da ilk kez 100 milyar sınırını aşarak 2020 yılında 133,9 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.
"HER 4 LİRALIK VERGİNİN 1 LİRASINI ÖTV'DEN KARŞILADIK"
Her yıl açıklanan vergi rekortmenleri listesinin bu yıl açıklanmadığını belirten CHP’li Karabat, şunları söyledi:
"Bu yıl toplanan her 4 liralık verginin 1 lirasını ÖTV’den karşıladık. Ve bu rakam 207.3 milyar lira. Bu rakamın içinde ise motorlu taşıtlar vergisi (MTV) 46.6 milyar lira. 2020 bütçesinde öngörülen 18.9 milyar liranın tam 3 katı bu rakam. Ve şunu biliyoruz ki yaz aylarında faizin düşürülmesiyle birlikte otomotiv satışları arttı. Daha önce ithalatın azaltılacağı iddia edilmişti ama olmadı, araç satışları arttı ve rekor vergi toplandı. Asgari ücretlilerin de içinde bulunduğu çalışan kesimlerden alınan vergilerin ise 88.3 milyar lira civarında olduğunu biliyoruz. Bütün bunlar gösteriyor ki gerçek vergi rekortmeni halk, gerçek vergi rekortmenleri çalışan kesimler ve asgari ücretliler."
"BORÇ KRİZİ KAPIDA"
2021 yılının en önemli bir diğer gündeminin de borç krizi olacağını söyleyen Özgür Karabat, “Kriz kapıda" dedi. Karabat, şunları ifade etti:
"Pandemide dünya ekonomileri önemli bir daralma yaşadı. Bunun etkilerinin 2021 yılında da devam etmesi bekleniyor. Ancak AKP hükümeti büyük bedeller pahasına suni bir büyüme politikası tutturdu. Ne pahasına olursa olsun büyüyeceğiz, denilerek, piyasaya borç para pompalandı ve 2021 yılı düşünülmedi. Günün sonunda Türkiye, pandemi döneminde faizleri artıran tek ülke oldu. Borca batırılmış piyasa şimdi ‘tefeci’ faiziyle borçlarını yapılandırmak durumunda kalacak.”
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/chplikarabattanvergirekortmeniaciklamasih61360.html
Türkiye'nin getirildiği içler acısı durum !266 izlenme
Kaçak yabancılara Türkiye’de kalma vaadinde bulunuyorlar! Kimden güç alıyor bu adamlar?47 izlenme
CHP operasyonun bir haftalık faturası çok ağır oldu: Rezervler eridi borsa çakıldı faiz beklentisi değişti6 izlenme
CHP itiraz etmişti! Artvin’in Yusufeli ilçesinde seçimler iptal edildi!83 izlenme
Sağlam muayeneye soktuğu aracını 110 bin TL hasarlı olarak geri aldı25 izlenme
Kredi kartı limitleri arttı! Kişi başına düşen borç katlandı26 izlenme
Erdoğan'dan müftülere: Küçük cihattan büyük cihada geçiyoruz533 izlenme
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş: "AKP, sosyal yardım bütçesini seçim için harcamış"16 izlenme