CHP Sağlık Bakanlığı ve Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumu ile ilgili bir açıklama paylaştı. Akbaz'ın açıklaması şöyle:
"Beylikdüzü Belediye Başkanımız Mehmet Murat Çalık’ın cezaevinde tutulması, sağlık hakkını yok sayarak, yaşamını tehlikeye atmaktadır.
Başkanımız, geçmişte iki kez kan kanseri (lösemi) ve bir kez tükürük bezi kanseri geçirmiş; bağışıklık sistemi zayıf, hassas tıbbi takip gerektiren bir hastadır. Cezaevinde ağır tecrit koşulları altında 20 kilo kaybetmiş, bağışıklık sistemi baskılanmıştır. Bu durum hekim raporlarıyla belgelenmiş; tedavi ve yaşam koşullarının tıbbi standartlara uygun olması gerektiği açıkça ortaya konmuştur.
"SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA TUTULMAKTA"
Bütün bunlara rağmen, henüz iddianame dahi hazırlanmadan, somut hiçbir delil olmaksızın 130 gündür tutukludur. Serbest bırakılması yönündeki tam teşekküllü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tetkikleri yok sayılmış, hukuki bir zorunluluk olmadığı halde hükümlü muamelesi yapılarak Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiştir. Adli Tıp, tüm tetkiklerin yeniden yapılmasını istemiş; kemik iliği biyopsisi dahil travmatik bir süreç baştan yaşatılmıştır.
Hastanede tedavi altına alınan, mama ile beslenen ve gerekli tıbbi bakımı gören Başkanımız, tedavisi sürerken hiçbir insani ve hukuki gerekçe olmadan yeniden cezaevine gönderilmiştir. Şu anda ağır tecrit altında, sağlıksız koşullarda tutulmaktadır. Tecrit, yalnızca bir disiplin cezası veya güvenlik tedbiri değildir; uzun süreli uygulandığında işkence ve kötü muamele kapsamına girer.
Bu uygulama, hem Anayasa hem de uluslararası insan hakları sözleşmeleri açısından açık bir hak ihlalidir. Kan kanseri tekrarlama olasılığı yüksek olan, ciddi sağlık riskleri taşıyan bir mahpusun yaşam hakkı söz konusudur. Tutukluluk, bir tedbir olmaktan çıkmış, yaşam hakkına kast eden bir cezalandırmaya dönüşmüştür.
"TALEBİMİZ NET..."
Talebimiz nettir:
Derhal tutukluluğa son verilmeli
Sağlıklı bir ortamda ailesi ile birlikte yaşaması sağlanmalı,
Hukuka ve insan haklarına uygun, adil yargılama süreci işletilmelidir.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak yaşam hakkının kutsallığını bir kez daha vurguluyoruz. Mehmet Murat Çalık Başkanımızın sağlığını kaybetmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar kendisi ve değerli ailesinin yanında duracağız."
TELE1
Nihat Hatipoğlu kendini dört fakülteye dekan olarak atadı!47 izlenme
Babacan: Partimizin çatısı altında tüm toplumsal sınıflar temsil ediliyor.23 izlenme
İmamoğlu'na yakın hangi isimlerin mal varlıkları donduruldu?14 izlenme
ABD uçağından düşen iki Afgan’ın kimlikleri belli oldu37 izlenme
Ucuz alışveriş tavsiyesi veren diyanetten 45 milyonluk merkez!54 izlenme
Türkiye’nin en zengin adamının serveti yüzde 23 azaldı263 izlenme
Milyonlar harcanan karantina tesisleri çürümeye terk edildi!58 izlenme
Köprü ve otoyola 1 Nisan zammı30 izlenme
Kredi kartı borçları: "Asgari ödeme" yapanlara uyarı
Suriye’ye un, nohut ve mercimek hibe edeceğiz!
E-ticaret, altın çağını pandemi sürecinde yaşadı
Yunus Emre Enstitüsü’nin firari Başkanı Şeref Ateş’in oğlu Enes Ateş, vakfa yönelik "yolsuzluk" soruşturmasından tutuklandı