AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri kastederek, SGK prim borçlarının “kaynağından tahsilatına” başlanacağı açıklamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan borçlarını ödemeyen belediyelerin icraya verileceğini söyledi. Bu açıklamaların ardından CHP, AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarını açıkladı.
CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne kadar SGK’nın gündeminde olmayan borçların, “En düşük emekli aylığının 12 bin 500’de tutulmasının utancını gizlemek için” gündeme getirildiğini söyledi. Zeybek, açıklanan borç miktarının SGK’nin 2024 yılı gelir tahminin yalnızca yüzde 3’ünü oluşturduğunun belirtti.

CHP’li Zeybek, CHP yönettiği bazı büyükşehir belediyelerin borçları ile AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Melih Gökçek’ten devraldığını toplam borcun 2 milyar dolar olduğunu belirten Zeybek, borcun 1 milyar dolar seviyesine indirildiğini ifade etti. Adana Büyükşehir Belediyesi’nde devralınan borcun 1 milyar 18 milyon dolar olduğunu ifade eden Zeybek, borcun 362 milyon dolara kadar düşürüldüğünü vurguladı. AKP’den 535 milyon dolar borçla devralınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun ise büyük metro yatırımlarına rağmen 548 milyon dolar seviyesinde tutulduğu bildirildi.

Yerel Seçimleri’nde CHP’ye geçen belediyelerin borçları da listelendi. En büyük borçla devralınan belediyenin AKP’li Turgut Altınok’tan devralınan Keçiören Belediyesi olduğunun altını çizen Zeybek, devralınan en borçlu belediyeleri ve borç tutarlarını şöyle sıraladı:
-Keçiören Belediyesi: 1 milyar 398 milyon TL
– Sancaktepe Belediyesi: 1 milyar 346 milyon TL
– Alanya Belediyesi: 1 milyar 52 milyon TL
– Gaziosmanpaşa Belediyesi: 962 milyon TL
– Beykoz Belediyesi: 702 milyon TL
– Eyüpsultan Belediyesi: 676 milyon TL
– Beyoğlu Belediyesi: 649 milyon TL
– Üsküdar Belediyesi: 648 milyon TL
– Mamak Belediyesi: 591 milyon TL
– Ortahisar Belediyesi: 498 milyon TL

Zeybek iktidarın, “SGK borcu olan şirketleri açıklamasını” istedi. SGK’nin toplam alacağının 2023 yılı sonu itibarıyla 750 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Zeybek, “Üstelik bu borç Sayıştay’ın, ‘Tahsiline başlayın’ uyarısına rağmen yapıldı” diye konuştu.
Açıklanan borçların belediyelerin değil, belediye iştiraklerinin borcu olduğunu da belirten Zeybek, “SGK’nın, belli bir tutarın üstünde borcu bulunan tüm kamu kurumlarını ve şirketlerini açıklamasını istiyoruz. Anlıyoruz ki iktidar 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin kazanmasını hala içine sindirememiştir. İktidar, CHP’li belediyelerin elini kolunu bağlamak içi bir yasal düzenleme hazırlığına düşmüştür” ifadelerini kullandı.
Kaynak: TELE1
Aziz İhsan Aktaş'ın kardeşi de dolandırıcı çıktı
CHP’den ‘söke söke alamasınlar’ teklifi!
Dolar 23 lirayı aştı, Erdoğan’ın o sözleri yeniden gündem oldu
Cumhuriyeti ve Atatürk'ü hedef almıştı: Kendisini 'Musa Hoca' olarak tanıtan kişinin El Kaide üyeliğinden arandığı ortaya çıktı!
Diyanet'te Halil Konakçı krizi: Safi Arpaguş üç aydır raporu bekletiyor
Atatürk’e hakarete gelince “çocuk” evlenmeye gelince “reşit”!
AKP ve MHP'nin TÜGVA ısrarı!
Ahmet Necdet Sezer'in torunu Sabiha Sezer Kısacıkoğlu ve arkadaşı motorcularla kavga etti! Kısacıkoğlu, silah çeken arkadaşı ateş etmesin diye motorculara siper oldu
Bankaların dolarda alış satış farkı 1 lirayı aştı
Mansur Yavaş'tan paylaşım rekoru kıran konuşma ! 'Bizim herhangi bir memurdan farkımız yok, maaşımızı da siz ödüyorsunuz'
Reuters acı gerçeği yazdı: Merkez Bankası’nın döviz rezervi 11,2 milyar dolar azaldı
Erken seçimin ayak sesleri gibi hamleler peş peşe geldi! Biri Erdoğan'dan geldi diğeri de...
Sosyal medya platformlarına 10’ar milyon TL ceza!
Karabük Belediye Başkanı MHP’li Vergili: "AKP siyaseti herhangi bir yerde rant varsa onu peşkeş çekmekle başlar"