Çaykur’dan çay fiyatlarına 5 hafta içinde ikinci zam geldi.
8 Haziran’da çaya yüzde 4345 aralığında zam yapan Çaykur, bugün itibarıyla yüzde 9,8 oranında bir zam daha yaptı.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Çay Sanayicisi İş Adamları (ÇAYSİAD) yetkililerine göre bu zam, asgari ücret ve memur maaşları sonrası artan işçilik giderleri ile akaryakıta gelen zamlar sonrası artan taşıma ve nakliye giderlerinden dolayı ‘zarar etmemek’ adına yapıldı.
Çaykur’un en çok tüketilen markası Tiryaki’nin kilogram perakende fiyatı, haziran başında yapılan zam sonrası 97,8 TL’den 141,5 TL’ye çıkmıştı. Bugünkü yüzde 9,8’lik zamdan sonra bir kilo Tiryaki çay 155 lirayı aştı.
Böylece çay fiyatları 5 hafta içinde toplam yüzde 58 oranında artmış oldu.
Çaykur’un bugün itibarıyla yaptığı yüzde 9,8’lik zam sonrası özel sektörün de en az yüzde 5 oranında zamma gitmesi bekleniyor.
Ancak çaya gelen zamlar bunlarla sınırlı kalmayacak.
Artmaya devam eden maliyetlerden dolayı üreticilerin özel sektöre sattığı çayın ucuz kalmaması için Çaykur’un kuru çay fiyatlarında bir zam daha yapması bekleniyor.
Bu zammın da yüzde 10 oranında olacağı belirtildi.
Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında zam şampiyonu yüzde 14,93’lük ortalama fiyat artışıyla ‘çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri' olmuştu.
TÜİK’e göre, haziranda yıllık gıda enflasyonu yüzde 53,92 olarak hesaplanırken gıda enflasyonuna en çok etki eden ürün çay olmuştu.
Sözcü
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 3.668 yeni vaka tespit edilirken, 18 kişi hayatını kaybetti, 17.857 kişi sağlığına kavuştu!44 izlenme
Besni'ye gitmiş: Et ve besni tavaya doyamamış! Murat Kurum'un yemek faturası "Yok artık" dedirtti10 izlenme
Sinan Ateş’in annesine FETÖ’cü diyenlere Ayşe Ateş isyan etti27 izlenme
Asgari ücret herkesi vurdu: İsa Karakaş "mihenk taşı" diyerek açıkladı13 izlenme
Yaşlı kadının yardım çığlığı yürek dağladı: 'Oğlum taşların altında Süleyman Soylu buraya gel, Erdoğan nerdesin?'54 izlenme
Öğrencileri "işinizi bitiririz" diyerek tehdit etmişti, Trakya Üniversitesi, Prof. Dr. Cevdet Kılıç hakkında soruşturma başlattı!77 izlenme
İBB bütçesinden aile boyu özel sigorta!167 izlenme
Meclis'te tansiyon yükseldi! Başarır'dan Erdoğan'a gönderme: "Ben 'çukur' dememişim, 'sürtük' dememişim, 'tezek' dememişim, 'namussuzlar' dememişim. Bu hakaretler bize yapıldı"20 izlenme