Dünya genelinde 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' olarak bilinen 25 Kasım, nasıl 25 Kasım oldu?
Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü... Tüm dünya genelinde kadınlar bugün alanlara çıkıp 'şiddete dur' diyecek. Peki, 25 Kasım nasıl 25 Kasım oldu?
Yıl 1960, yer Dominik Cumhuriyeti. 1930'da ülke yönetimini ele geçiren Rafael Trujillo diktatörlük yönetimini sürdürüyordu. Dominik Cumhuriyeti'nin Cibas bölgesinde dünyaya gelen ve Mirabal Kardeşler olarak tanınan üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Teresa, eşleriyle birlikte Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu. Patria 1960 yılının haziran ayında Clandestine Hareketini kurdu ve diğer kız kardeşler de bu harekete katıldı. Sembol haline geldikleri diktatörlük karşıtı mücadelelerinin çeşitli zamanlarında ağır baskılara maruz kaldılar ve hapis cezalarına çarptırıldılar. 1960 yılının Kasım ayı başlarında Trujillo ülkede iki tehlikenin varlığından söz etti: Kilise ve Mirabal Kardeşler!
Tarih 25 Kasım 1960'a geldiğinde ise üç kız kardeş cinsel saldırıya maruz bırakılarak öldürüldü. "Araba kazasında" öldükleri duyuruldu. Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden bir yıl sonra Trujillo karşıtı hareket, diktatörlüğün sona ermesini sağladı.
1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. 1999 yılında ise Birleşik Milletler bu günü kadına Yönelik Şiddete karşı Ulusal Mücadele Günü olarak ilan etti.
halktv.com.tr
Ünlü anketçiden şok Muharrem İnce çıkışı: Bir hafta sonrasına işaret etti34 izlenme
CHP seçimi kazanınca, AKP sözlerini unuttu7 izlenme
CHP, Galata'daki Filistin mitingi engellemesine Eminönü'nden tepki gösterdi: "Erdoğan neden suskun"16 izlenme
Sansür yasasını savunan Erdoğan, verdiği örnekle kaş yaparken göz çıkardı!34 izlenme
Son ankette Erdoğan'ı telaşlandıracak sonuçlar! İki isim de Erdoğan'ı geçiyor!88 izlenme
Devletin İstanbul’dan topladığı vergi yüzde 52.5 azaldı!83 izlenme
Rusya'dan intikam saldırısı! Kiev’de art arda 3 büyük patlama!87 izlenme
KYK yurtlarında kalan öğrencilerin isyanı: "Cezaevlerinden daha kötü"26 izlenme
Peri bacalarını böyle yıkıyorlar! 'Yol yapacağız diye milyonlarca yıllık peribacaları yıkılıyor. Bu yapılan tarihe, Anadolu’ya ihanettir'
Sinan Oğan’dan bomba Bahçeli itirafı: "Kılıçdaroğlu evimize kadar geldi ama..."
AKP'nin kalesinde deprem! Cumhur İttifakı 24 puan kaybetti
Erdoğan 2 gün önce 'inşallah' demişti, Milli Muharip Uçak KAAN hakkında ABD medyasına konuşan Türk yetkili: "Uçacak ama para yok"