İktidarın uyguladığı para politikalarının ardından konut kredilerinin maliyeti de yükseldi. Konut kredilerinde geri ödeme tutarı ortalama olarak, krediyi 5’e katlıyor. Öyle ki 120 ay vadeli olarak çekilen aylık yüzde 4.29 faizli 1 milyon liralık konut kredisinin geri ödemesi ortalama 5 milyon 193 bin lirayı aşıyor. Aylık taksit tutarı ise ortalama 43 bin 179 lirayı buluyor. Piyasada en düşük yüzde 3.5 aylık faiz oranı ile kullanılacak 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksidi ise 31 bin 352 TL oldu. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 781 bin TL’yi aşıyor. Söz konusu kredi ise ilgili banka tarafından ‘ilk evim konut kredisi’ olarak adlandırılıyor. Bu kredinin ev alacak kişinin şartlarına uygun olmaması halinde yine en düşük faiz oranı ile çekilen bir başka kredinin aylık ödemesi de 32 bin 187 lirayı buluyor. Bu kapsamda 120 ay vadeli çekilen, aylık yüzde 3.14 faiz oranı ile kullanılacak kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 822 bin lirayı aşıyor.
İPOTEKLİDE SERT DÜŞÜŞ
Merkez Bankası’nın verilerine göre konut kredi faizleri mayısta yüzde 44.98’e kadar çıktı. Faizlerdeki yükseliş ipotekli satışların azalmasına neden oldu. Söz konusu düşüş trendi Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine de yansıdı. Verilerine göre mayısta 110.588 konut satıldı. Kredili konut satışları ise mayısta 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 63.9 azaldı ve 9 bin 909 adet oldu. Söz konusu rakam kredili satışlarda son 11 yılın en düşük mayıs ayına işaret etti.

Dar ve orta gelirliler için kredi ile konut almak artık çok zor. Bankalarda ortalama 1 milyon liralık konut kredisine 12 ay vade ile ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 liraya kadar çıkıyor. Aylık faizi yüzde 6.99’a ulaşan söz konusu konut kredisinin toplam geri ödemesi ise 8 milyon 401 bin lirayı aşıyor. Bu kredide toplam faiz oranı da 7 milyon 390 bin 527 lirayı buluyor. Böylece söz konusu konut kredisinin aylık taksit tutarı 17 bin 2 liralık asgari ücretin 4 katını aşıyor.
Sözcü
Muharrem İnce 'O tekme atandan hesap sormasam namerdim!'362 izlenme
Esnaf doların yükselişinden endişeli129 izlenme
Erdoğan İstanbul-İzmir otoyolu açılışını gerçekleştirdi! Peki bu yolu kullanmak kaç para?186 izlenme
CHP'li Başarır'dan korkutan Muhittin Böcek açıklaması: "Her an yaşamını yitirebilir"24 izlenme
Atatürk’ün harf inkılabı için ziyaret ettiği tarihi han 'ahır' yapıldı!69 izlenme
Emeklinin Mansur Yavaş’tan isteği ekonomik çöküntüyü gözler önüne serdi49 izlenme
Timur Soykan 'Zindaşti'nin serbest bırakılmasında Burhan Kuzu yalnız değildi'153 izlenme
3 berberin coronavirüs testi pozitif çıktı!128 izlenme
Gezici'nin son anketinde Erdoğan'a soğuk duş: Kılıçdaroğlu, 3 puan fark attı!
CHP'li vekil Atila Sertel paylaştı 'Yüzlerce otobüs, çevre il ve ilçelerden AKP İzmir Kongresi'ne insan taşıdı!'
Tehlike büyüyor, sayı her geçen gün azalıyor! Besicilerden hükümete uyarı
Erdoğan'ın mitingi öncesi AKP ilçe başkanlığı 250 liralık market kartı dağıttı!