Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye’de bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi son bir yılda sert bir artış kaydetti.
7 Mart 2025 tarihinde 17 trilyon 60 milyar lira seviyesinde bulunan toplam krediler, 6 Mart 2026 itibarıyla 24 trilyon 201 milyar liraya yükseldi. Böylece bankacılık sektöründe kredi hacmi yaklaşık 7 trilyon 141 milyar lira arttı.
Bu artış, kredi stokunda yaklaşık yüzde 42’lik büyümeye işaret ediyor.
BDDK verilerine göre en büyük artış ticari ve diğer kredilerde gerçekleşti.
2025 yılında 13 trilyon 43 milyar lira seviyesinde olan ticari krediler, 2026’da 18 trilyon 254 milyar liraya çıktı. Böylece ticari kredilerde yaklaşık 5,2 trilyon liralık artış kaydedildi. Bu kalemdeki büyüme oranı yüzde 39,9 olarak gerçekleşti.
Ekonomistler, bu yükselişi şirketlerin artan finansman ihtiyacı ve yüksek maliyet ortamında işletme sermayesi talebinin büyümesine bağlıyor.
Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı.
2025 yılında 4 trilyon 17 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları toplamı, 2026’da 5 trilyon 947 milyar liraya yükseldi.
Bu kalemde yüzde 48'le yaklaşık 1,93 trilyon liralık artış gerçekleşti.
Bireysel kredi kartı borçları da son bir yılda hızlı büyüdü.
2025 yılında 1 trilyon 894 milyar lira seviyesinde bulunan bireysel kredi kartı borcu, 2026’da 2 trilyon 900 milyar liraya ulaştı.
Bu kalemde 1 trilyon 6 milyar liralık artış yaşanırken büyüme oranı yüzde 53 oldu.
Tüketici kredileri içinde en büyük pay yine ihtiyaç kredilerinde görüldü.
2025 yılında 1 trilyon 516 milyar lira olan ihtiyaç kredileri, 2026’da 2 trilyon 276 milyar liraya yükseldi. Bu kalemde 760 milyar liralık artış yaşanırken büyüme oranı yüzde 50,1 olarak hesaplandı.
Konut kredileri de 538 milyar liradan 723 milyar liraya çıkarken, taşıt kredilerinde ise sınırlı bir değişim görüldü.
Veriler, Türkiye ekonomisinde hem şirketlerin hem de hanehalkının finansmana erişimde bankacılık kredilerine daha fazla bağımlı hale geldiğini ortaya koyuyor.
Uzmanlara göre kredi hacmindeki hızlı büyüme, bir yandan ekonomik aktivitenin sürdürülmesine katkı sağlarken diğer yandan borçluluk seviyelerinin artması açısından dikkatle izlenmesi gereken bir tablo oluşturuyor.
NEFES
AKP’liler Meclisteki mangalda ciğer dışında neler yediler? Emeklilere, asgari ücretlilere yok kendilerine gelince ‘löp et’ var49 izlenme
Akşener'den İstanbul Sözleşmesi hamlesi! Danıştay'a başvurdu!73 izlenme
Yeni yıl, 2024’ün sorunlarıyla geldi26 izlenme
Gıdada tehlike büyüyor: Buğday fiyatlarında tarihi zirve!50 izlenme
Diyanet’i Cengiz aydınlatacak: Dev anlaşma 15 Kasım'da imzalandı27 izlenme
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, provokatör Sevda Noyan için harekete geçti! "RTÜK bunu görmezden gelemez"100 izlenme
Gri listeye alınmanın yükü ağır olacak!46 izlenme
Günlerdir susan Fahrettin Koca'nın paylaşımına tepki yağdı25 izlenme
Diyanet’ten 85 milyonluk takvim!
Meydandan 3 milyon, sosyal medyadan 2.5 milyon kişi İnce’yi izledi!
Enerjide vaatler fiyasko oldu! Uzmanlar neden pahalı elektrik ve doğalgaz kullandığımızı açıkladı
Atatürk’ü gören 91 yaşındaki vatandaş: "Kocaeli'den trenle geçtiğini biliyorum ben. Atatürk'ü gördüm tabi. Kepini çıkarırdı sallardı. Sevmez olur muyuz onu"