Birleşik Metalİş Araştırma Merkezi (BİSAM), 2023 Mart ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.
Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını ifade eden açlık sınırı, şubatta 9 bin 234 TL iken martta 9 bin 752 TL’ye yükseldi.
Bir ailenin kira, fatura, ulaşım, eğitim, sağlık, giyim gibi aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise şubat ayında 31 bin 939 TL iken martta 33 bin 754 TL’ye ulaştı.

Kaynak: BİSAM
BİSAM verilerine göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 385 TL olarak hesaplandı.
Bu değer, yetişkin bir kadın için 2 bin 276 TL olurken, 1518 yaş bir genç için 2 bin 471, 46 yaş arası bir çocuk için 1.651 lira oldu.
Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira olarak tespit edildi.
Günlük 325.1 liralık harcama içinde en maliyetli tüketim kalemi 32 lira ile 1018 yaş arası bir
gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktarı oldu.

2023 Mart itibarıyla sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyeti 325 TL olarak hesaplandı.
Günlük harcamalarda Mart 2023'de en yüksek maliyet grubunu 114,60 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu.
Bunu, 61,6 TL ile et, tavuk ve balık grubu izlerken; sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise martta 61,2 liraya ulaştı.
Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23.4 lira iken, katı yağ ve sıvı yağ ise 19.44 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları olarak öne çıktı.
Sözcü
Bir günde 8 sağlık çalışanı coronadan yaşamını yitirdi!77 izlenme
Depremde atom bombası kadar enerji açığa çıkmış! Merkezdeki şiddetinin 8 olduğu anlaşıldı22 izlenme
“400 ATM ihalesinde adres belli” iddiası145 izlenme
CHP’den sandık güvenliği için çağrı merkezi! Özgür Çelik telefon numarası paylaştı38 izlenme
Cumhur İttifakı formunda: Yurttaşın yararına düzenlemelere ret30 izlenme
"CHP'yi salın" tartışması! Kılıçdaroğlu cephesi yalanladı Deniz Göktaş cezaevinden doğruladı18 izlenme
Danıştay'ın 2 kez iptal kararına rağmen Cengiz, Cennet Koyu'na otel için başvurdu!60 izlenme
YÖK Başkanı Yekta Saraç'tan skandal açıklama! "Üniversiteler, milletin kızlarını emanet ettiği..."89 izlenme
CHP'li Tanrıkulu, tutuklu Alican Uludağ'ı ziyaret etti: "Cumhurbaşkanı şikâyetçi olmamasına rağmen tutuklandı"
Erdoğan“burası Konstantinapol değil İstanbul” derken adamlar “Konstantinopol”ün müstakbel patriğini seçti
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kaçak elektrik denetimi yapan Dicle Elektrik ekiplerine uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi!
CHP lideri Özgür Özel'den Erdoğan'a İzmir göndermesi