CHP’li Defne Belediyesi tarafından HarbiyeHidro tesislerinde iki yıl önce monte edilen, ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı “Kurtuluş Savaşında Atatürk” heykelinin üzerinin kapatılması ve kaldırılacağı iddiaları üzerine, EğitimciYazar Müslüm Kabadayı öncülüğünde kentin tanınmış şair, edebiyatçı, yazar ve eğitimcileri bir imza kampanyası başlattı.
“ATATÜRK HEYKELİNİN GÖLGELENMESİ OLAYI BİZ HATAYLI SANATÇI, ŞAİR VE YAZARLARI ÜZMÜŞTÜR”
Kampanyayı yürüten Müslüm Kabadayı, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’e konuyla ilgili bir mektup gönderdiklerini, ancak cevap alamadıklarının altını çizdiği açıklamasında şunları kaydetti:
“Tarihsel ve kültürel özellikleriyle onur duyduğumuz Hatay’ımızda, sanat ve kültür adına zaman zaman olumsuz durumların da yaşandığına üzülerek tanık olmaktayız. Son olarak, Defne Belediyesi Hidro Park’a, kentimizin ve ülkemizin değerli heykeltıraşlarından Mehmet Aksoy’un yaptığı ‘Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ heykelinin gölgelenmesi olayı, biz Hataylı sanatçı, şair ve yazarları üzmüştür.
Hem sanatın özgünlüğü ve sanatçının özgürlüğüne saygımız, hem de telif hakları bakımından, sanatçının onayı alınmadan yapılan böyle bir yanlıştan dönülmesi için Defne Belediyesi Başkanı Sayın İbrahim Güzel’e yazdığımız mektup aşağıdadır. Kendilerinden henüz bir dönüt alamadığımız için, değerli basınımız aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirmemiz gerekli olmuştur.”
“BU AYIPTAN BİR AN ÖNCE KURTARILMASINI ZORUNLU GÖRÜYORUZ”
Başlatılan imza kampanyasına esas olan mektup şöyle:
“Hatay’ın yetiştirdiği, evrensel değerlerle donanmış heykeltıraşımız Mehmet Aksoy’un, Defne Belediyesi adına Hidro Park’ta yapmış olduğu ‘Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ konulu heykelin üzerinin kapatıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Biz, Hataylı sanatçılar ve şairyazarlar olarak, sanatçısının bilgisi dışında yapılan bu yanlış uygulamayı kınıyoruz, ayrıca tarihsel olarak, heykel sanatının en güzel örneklerinin yapıldığı ve sergilendiği Defne’de (Harbiye) bu heykelin üzerinin kapatılmasını, sanatsever Defne halkı adına da üzücü buluyoruz.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un verdiği bilgilere göre, çevre düzenlemesi, ışık ve formla birlikte, üç boyutlu ve hareketli Atatürk portresinin Hidro Park’a kazandıracağı estetik zenginlik, bu yanlış uygulamayla ne yazık ki gölgelenmiştir. Dolayısıyla, uygarlıklar beşiği Hatay’ın, özelde de heykel ve mozaik sanatının beldesi Defne’nin bu ayıptan bir an önce kurtarılmasını zorunlu görüyoruz.
Hataylı sanatçılar ve şairyazarlar olarak, ülkemizin yüz akı heykeltıraşlarından Mehmet Aksoy’la gecikmeksizin görüşmenizi, Defne Belediyesi’nin ve halkının birikimine yaraşır biçimde ‘Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ heykelini özgün haliyle Hidro Park’a kazandırmanızı talep ediyoruz. Gereken duyarlığı göstermenizi bekliyor, konuyu yakından takip edeceğimizi bilmenizi istiyoruz.”
Metne imza atan isimler ise şöyle:
Mehmet Altınöz İşçiYazar
Musa Artar EğitimciYazar
Selamet Bağcı EğitimciŞair
Selman Büyükaşık EğitimciYazar
Utkun Büyükaşık EğitimciŞair
Bedran Cebiroğlu Mali MüşavirŞair
Cemile Cerep EğitimciYazar
Sadullah Çağlar Yazar
Nurullah Er Yazar
Müslüm Kabadayı EğitimciYazar
İhsan Kutlu EğitimciYazar
Erhan Palabıyık GazeteciYazar
Hatice Elveren Peköz Yazar
Mehmet Oflazoğlu Fotoğraf Sanatçısı
Ender Özbay Sanat Tarihçisi
Ferit Sürmeli Şair
Sabahattin Şen EğitimciRessam
Zeynel Temizkan EğitimciYazar
Edip Yeşil Şair
N. Deniz Yılmaz Yazar
Hamide Yiğit EğitimciAraştırmacı Yazar

Soylu'yu köşeye sıkıştıracak 'Sedat Peker' yazısı77 izlenme
Yolcu sayısı 5 milyon garanti 12 milyon!45 izlenme
Yurt mescidinde tartışma yaratan görüntü! Sakarya Valiliği açıkladı, iki öğrenci hakkında adli işlem başlatıldı76 izlenme
‘Binali Yıldırım, temizlikçileri müşavir yaptı!’124 izlenme
Okul müdürü kız öğrencilere hakaretler ederek etek boyu ölçtü!197 izlenme
Deprem sonrası ‘sahil şeridinden uzak durun’ uyarısı yapan AFAD deniz kıyısına çadırkent kurmuş!27 izlenme
Adres Meclis kulisi: Ensarioğlu'nun amca Güran ile fotoğrafı çıktı, 'hatırlamıyorum' dedi!23 izlenme
AKP'li gazcı trol muhalefeti hedef alarak iç savaş çağrısı mı yaptı? “İçerideki bütün köpekleri üzerimize saldılar. Bu milletle uğraşan kan kusacak”23 izlenme