Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi kuruyemişte fiyatlar cep yakıyor. Antep fıstığı, fındık, badem ve kajudan oluşan karışık kuruyemişlerin kilosu 400 liradan başlayıp bin 180 liraya kadar çıkarken Antep fıstığı ve fındık gibi ürünler 500–540 lira bandında satılıyor.
İzmir Kemeraltı Çarşısı esnafı ve vatandaşlar, yılbaşı alışverişinin önceki yıllara göre oldukça zayıf geçtiğini söyledi.
Kuruyemiş fiyatlarının geçen yıllara oranla yüksek olduğunu dile getiren esnaf Ümit Kiyatçı, “Kuruyemiş fiyatları şu an biraz yüksek. Yani geçmiş yıllara göre biraz yüksek. Bu ara karışıklar rağbet görüyor. Çünkü yılbaşı dolayısıyla insanlar evine karışık götürüyor. Yani çok az. Çünkü geçmiş yıllarda mesela yılbaşına bir ay kalıp falan bayağı bir kalabalık olurdu. İnsanlar evlerine bugünden götürmeye başlardı. Şu an o kalabalık yok” diye konuştu.
Esnaf Oktay Söğüt ise bazı ürünlerde fiyat artışı olmadığını ancak buna rağmen satışların düştüğünü ifade etti:
"Fındık, Antep satışında düşüş var ama diğer karışıklarımız olsun, diğer ürünlerde biz fiyatı değiştirmedik. Aynı fiyatlara da satışa devam ediyoruz burada. 13 gün var yılbaşına. 3–5 gün kala daha da iyi olur.
Geçen senelere göre bir boşluk var çarşıda. Alım gücüyle alakalı. Alım gücü düştü çünkü. Onunla alakalı ama inşallah son hafta bunu absorbe edeceğiz. Ülkede kimse geçinemiyor şu anda.
En zenginine de sorsan geçinemiyor. En alt grup da geçinemiyor. Zenginfakir ayrımı kalmadı artık. Fakir iyice fakirleşti. Zengin uçta gitti. Orta direkt yok oldu gitti diyelim."
Tezgahtaki ürünlerin fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Söğüt, "540 lira Antep fıstığı, fındık, badem, kaju, fıstık. 5’li karışımımız 540 lira. 500 lira: Antep fıstığı, fındık, badem, kaju, kabak çekirdeği. 400 lira: Yine Antep fıstığı, fındık, badem, kabak çekirdeği, leblebi. Kabak çekirdeğini 1 senedir aynı fiyata satıyoruz. 1 senedir aynı fiyata satıyoruz, 140 liraya. Çiğdem yine 1 senedir aynı fiyat, 100 lira. Hiç değiştirmedik fiyatları. Mücadele ediyoruz” diye konuştu.
Bir diğer esnaf Hanefi Bardak da kuruyemiş fiyatlarının rekolte düşüklüğünden etkilendiğini söyledi:
"Kuruyemiş fiyatları şu anda karışık çerezlerimiz 520 liradan başlıyor, bin 180 liraya kadar gidiyor. İçindeki badem, fındık, kaju oranı ne kadar fazlaysa fiyat o kadar yukarı çıkıyor. Kuruyemiş fiyatları geçen seneye göre bir tık daha fazla.
Eskiden mesela bir kilo alıyorsa şu anda 750 gram ya da yarım kilo alıyorlar. İhtiyacını yine karşılıyorlar."
Sabriye Emine Kaygısız ise fiyatların bütçeleri zorladığını söyleyerek "Pahalı ama mecburen alıyoruz. Kızım yurt dışında yaşıyor. Ona istediği için aldım bir şeyler. Mecburen alıyoruz ama uygun değil fiyatlar, bayağı uçuk yani. Yan gelirlerimiz olmasa zor. Yan gelirlerimiz olduğu için idare ediyoruz ama normal maaşlara kalsak idare olacak gibi değil yani. Evde olanlarla kendimiz idare ediyoruz yani, yapacak bir şey yok" dedi.
NEFES
Yurttan işsizlik, terörle mücadele ve adalet eylemleri119 izlenme
İlk defa oy kullanacak seçmen ‘Kılıçdaroğlu’ dedi37 izlenme
Esenyurt'taki tekel bayisi cinayetinde fitil 2 ay önce ateşlenmiş! Görüntüleri ortaya çıktı!361 izlenme
Ankara Emniyeti’nden kampanya için ‘maaştan kesinti talimatı’ iddiası357 izlenme
Erdoğan da dahil devletin kayıtlarındaki 85 milyonun kişisel bilgileri internete düştü!36 izlenme
Metin Feyzioğlu elçilikte Atatürk düşmanını ağırladı!44 izlenme
Metro projelerini iptal etmenin halka bedeli: Tam 1 milyar 300 milyon lira!229 izlenme
Turkcell'in bayram verileri şoke etti! Türkiye'de kaç Afgan var?41 izlenme
Ethem Sancak'tan dikkat çeken sözler "Şimdi Vatan Partililer de çok şükür Erdoğan’ın peşine takıldılar"
Son ankette MHP'ye büyük şok!
TRT Haber'den büyük bir skandal daha! Ekranda Azerbaycan'ın sivillere saldırdığını yazdılar!
Sahte inşaat mühendisi dört baraj yapmış! Devam eden iki projesi de var