AKP’li Binali Yıldırım, yeni anayasa hakkında tartışma yaratacak sözler sarfetti. Anayasadaki Türk tanımına ve üniter yapıya karşı çıktı.
Eski Başbakan ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım, İzmir'de Hukuki Araştırmalar Derneği'nce düzenlenen yeni anayasa buluşmaları programına katıldı. Yıldırım, yeni anayasada vatandaşlık tanımının değiştirilmesi gerektiğini şu sözlerle savundu:
“Bu milletin unsurları var. Bin yıldır biz topraklardayız. Kürtler var, Türkler var, efendim diğer Süryanisi var, Abazası var, Çerkezi var. Var oğlu var. Vatandaş tanımında Yeni anayasada elbette ki gözden geçirilebilir Bir etnik kimliği Tanımlamak Öne çıkarmak değil de Vatandaşlığı Etnik kimliğinin Kim olduğuna bakmaksızın vatandaşlığı Önceleyen Bir güncelleme yapılabilir Bu bazı etnik grupların kendilerini ihmal edilmiş düşüncesinden kurtarabilir.”
ÜNİTER YAPIYA KARŞI YERELE YETKİ DEVRİ
Yıldırım, tartışma yaratacak başka ifadeler de kullandı, ademi merkeziyetçiliği diğer adıyla özerkliği şu sözlerle sahiplendi: “Tabii yeni yapılacak anayasada belki de yapılması gereken önemli konulardan bir tanesi de şu olmalıdır. Yerel yönetimlere Adem'i merkeziyetçilik yani Her şeyi Ankara'dan kontrol etmek yerine bütün detayları kontrol etmek yerine yetki devrinin yapılması."
Binali Yıldırım ayrıca, yeni anayasada Tayyip Erdoğan'a yeniden Cumhurbaşkanlığı yolunun da açılması gerektiğini söyledi.
ADEMİMERKEZİYETÇİLİK NEDİR
Devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını savunan siyasi görüş. Özellikle planlama ve karar alma ile ilgili faaliyetlerin bir merkezden dağıtıldığı veya devredildiği süreçtir. Türkiye’de bu modelin baş savunucusu PKK ve DEM Parti’dir.
Odatv.com
Gülistan Doku cinayetinin kritik ismi ilk kez hakim karşısına çıktı
İşte İçişleri’nin el koyduğu İBB’deki yolsuzluk dosyaları!
Kılıçdaroğlu - Akşener'den kritik kararlar! "Hemen acil erken seçim"
Cumhurbaşkanlığı seçim kağıdı sosyal medyayı salladı!
MHP'liler tarafından tehdit edilen Sokak Kedisi ekibine silahlı saldırı!
Kar fırtınası geliyor! Günlerce sürecek, İstanbul için alarma geçildi, hepsi iptal edildi
Sağlık Bakanı Koca kritik tabloyu paylaştı: 21.692 yeni vaka tespit edildi, 183 kişi hayatını kaybetti, 14.636 kişi sağlığına kavuştu!
73 yaşındaki Kemal amca: “Atatürk’e sövenin dininden şüphe ederim”
Boykot çağrısına 90 ay hapis talebi
AKP'li Belediye Meclis Üyesi'nin eşi küçük öğrenciye tecavüz etti, AKP'li avukat kurtardı iddiası!