ABD ile İran arasındaki askeri gerilimde "enerji savaşı" safhasına geçildi. Beyaz Saray Ulusal Enerji Hakimiyeti Konseyi (NEDC) Direktörü Jarrod Agen, Fox News ekranlarında yaptığı açıklamada, Washington'ın Orta Doğu’daki nihai stratejisinin sadece güvenlik olmadığını, hedefin İran’ın devasa petrol kaynaklarını "teröristlerin elinden kurtarmak" olduğunu ilan etti.

Jarrod Agen, operasyonun ekonomik boyutuna dair maskeleri düşüren şu ifadeleri kullandı:
"Bu uzun vadeli bir oyun. Yapmak istediğimiz şey, İran’daki o devasa petrol rezervlerini teröristlerin elinden almak. Nihayetinde Hürmüz Boğazı'ndaki sorunlar hakkında endişelenmemize gerek kalmayacak, çünkü tüm petrolü biz alacağız."
Agen’in bu sözleri, küresel piyasalarda "enerji sömürgeciliği" tartışmalarını alevlendirdi. Analistlere göre, ABD’nin bu hamlesi doğrudan Çin’i hedef alıyor. İran petrolünün en büyük alıcısı olan Pekin, bu petrolün ABD kontrolüne geçmesiyle enerji güvenliğini tamamen Washington’ın insafına bırakmış olacak.
Haber merkezlerine ulaşan bilgilere göre, ABD ordusu İran’ın petrol ihracatının %90’ını sağlayan Kharg Adası’nı kontrol altına almak için "Operation Epic Fury" (Destansı Öfke Operasyonu) kapsamında planlarını hazırladı. Beyaz Saray yetkilileri, daha önce Venezuela’da uygulanan yöntemi hatırlatarak, petrol gelirlerinin "yanlış aktörlere" gitmesini engellemek için doğrudan yönetime el koyma sinyali verdi.
ABD, askeri gücünü enerji kaynaklarını millileştirmek (veya kendi şirketlerine devretmek) için kullanıyor. Boğazı güvenli tutmak yerine, kaynağı (petrol sahalarını) ele geçirerek boğazın stratejik önemini bypass etmeyi hedefliyor. Rusya ve Çin’in bölgedeki en büyük müttefiki olan İran, ekonomik olarak tamamen "yok edilme" tehlikesiyle karşı karşıya.
Sözcü
Afgan kaçaklar sınırı ellerini kollarını sallaya sallaya, güle oynaya geçtiler! Aralarında kadın, yaşlı çocuk yok!
DMO'nun 4 yılda açtığı 130 ihalenin tamamını AKP'li yönetici aldı!
Yasak var, destek yok, soru işareti çok!
Saray'a yakın isim sinyali verdi: Zafer Partisi'ne operasyon mu geliyor?
Ahmet Özer cezaevinden açıkladı: "Operasyonun hedefinde Ekrem İmamoğlu var"
Vatandaş dar boğazda! İktidardan 50 kişilik programa 1 milyon 163 bin TL…
Yaşlı kadın tarihi geçmiş ürünleri çöpe atılacakken zorla aldı... Seni bu hale düşürenler utansın!
Demirören Grubu Vakıfbank'a olan borcunu da aksatıyor!
Benzin ve motorine bir zam daha yolda!
Bakan Koca: Salgın tüm ülkede yeniden tırmanışa geçmiş durumdadır
Türkiye’deki corona ölümleriyle ile ilgili TTB’den flaş açıklama!
HÜDA PAR'ın İzmir depreminin ardından yaptığı skandal paylaşım ortaya çıktı: "Tayyip Erdoğan'ın ittifakı bunlar, ülkeyi bunlara teslim etmek istiyorlar"
Peker listesi dolaşıma sokuldu: Ahmet Şık’tan sert tepki geldi!
Zeytinli Rock Festivali yine iptal edildi!