CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana'da besicilerin sorunlarını dinledi.
Saman ve yem fiyatlarına gelen fahiş zamların üreticiyi iflasın eşiğine getirdiğini kaydeden Bulut, “Et ve Süt Kurumu (ESK) maliyeti 95 TL olan 1 kilo ete 74 TL fiyat veriyor. Küçülmeye giden üretici, hayvanını beslese de kesse de zarar ediyor” dedi.
Bulut, “ESK, kapılarını Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na kapattı. Kamuoyuna bilgi vermiyorlar. Söyledikleri, ‘besiciler bakanlığa hayvanlarını versinler biz de ucuz et satalım'. Peki sordular mı besicilere; maliyet nedir kurtarıyor mu?” diye konuştu.
Sözcü'nün haberine göre Bulut, “ESK, üreticinin 95 liraya mal ettiği eti 72 liraya satın almaya çalışıyor. Haliyle besici de var olan hayvanlarını kesime gönderiyor. Artık besiciler çok zor durumda” dedi.
“Cumhurbaşkanı fiyatların yüksekliğinin nedenini besiciler olarak gösterdi” diyen Bulut, “Bakana ‘gidin besicilerden ucuz et alın vatandaşa bunu satalım' dedi. Ancak verdikleri para 72 TL. Bugün hangi besiciye sorsan minimum maliyetin 90 lira olduğunu söylüyor. Üreticinin beklentisi yem ve saman fiyatlarının düşürmesi. Maliyetleri düşürdükleri noktada karkas etin fiyatı da düşecektir” diye konuştu.
ESK’nın üreticiden bu fiyata et istediğinde üreticinin bulduğu tek çözümün hayvan sayısını azaltmak ya da kepenk indirmek olduğuna dikkat çeken Bulut, “Eğer besiciliği bitirmek, sadece bu ürünleri ithal etmek istiyorlarsa bu politikalarına devam etsinler. Türkiye’de bugün domates 30 lirayı bulmuş, biber taneyle satılır hale gelmiş, salatalık keza aynı şekilde. Et, domatesin fiyatının 3 katı. Açıkçası bu fiyatlar daha da yükselecek gibi görünüyor” dedi.
“İktidarın yapması gereken besicilere, çiftçilere destek vermek; maliyetleri azaltmak, mazotun, samanın, yemin fiyatını düşürmek” diyen Bulut, “Yoksa başka türlü vatandaş bu ürünlere ulaşamaz. Et ve süt besin olmaktan ötede çocukların geleceği açısından sağlıklı bir nesil yetişmesi açısından da çok kıymetli” ifadelerine yer verdi.
CHP'li Bulut'un, “Et fiyatlarının yüksekliğinden insanlar şikayetçi, bunun sorumlusu siz misiniz?” sorusuna besici şöyle yanıt verdi:
“Yem, saman çok pahalı. En ucuz olan samana bile gücümüz yetmiyor. Daha önce 350400 TL olan saman, 13001500 TL. 3 katına çıktı. Et fiyatları için bize 5 TL koyuyorlar, yeme 50 TL koyuyorlar. Geçen seneyle mukayese edildiğinde yem 5 kat arttı, et fiyatları 2 kat arttı.
Masrafları azaltmak için küçülmeye gidiyoruz. Önceden üretim yapıyorduk, şimdi süt hayvanlarımızı kesiyoruz. 550600 arası hayvan besliyorduk, şimdi 300350'ye düştü. Et ve süt fiyatları maliyeti kurtarmıyor. Daha da küçülürsek kapatacağız. Et ve Süt Kurumu bizlere maliyeti 9095 TL olan eti 74 TL'ye alıyor. Keşke verebilsek de nasıl verelim 74 TL'ye? Domates, salatalık, biber patlıcan fiyatları 3540 TL'ye yükseldi. 3 kilo domates 1 kilo ete tekabül ediyor.
Keşke saman, yem fiyatları yükselmese de biz de et fiyatını yükseltmesek. Et ucuzken daha çok para kazanıyorduk. 1 kilo süte 1 kilo yem alamıyoruz. Hayvan sayısı azaldıkça süt fiyatlarına da yansıyacak.
1 sene sonrasını düşünemiyorum, süt, yoğurt, peynir fiyatları nasıl olacak? 1 TL süte zam koydular, yeme 20 TL koydular. Bu işin sorumlusu iktidar, buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. 3 ay öncesine kadar 90 tane süt hayvanımız vardı, şimdi 30 tane kaldı. Günlük zarar ediyoruz. Oturduğumuz ev, arabalarımız gidecek. Geçen sene bir kamyon yemi 4050 bin TL'ye alırken, şimdi 160 bin TL oldu.”
Kılıçdaroğlu'nun avukatından açıklama: Erdoğan bu davayı açtığına pişman olacak379 izlenme
Ortalığı karıştıran görüntüler: Azerbaycan uçağı Ukrayna dronlarına yanıt veren Rusya tarafından düşürüldü22 izlenme
Emeklilerin alacağı bayram ikramiyelerinin tutarı belli oldu45 izlenme
'Zindaşti ile bir kez görüştüm' demişti, HTS kayıtları Kuzu'yu yalanladı!87 izlenme
Mersin Limanı’nda muz kolilerinde 1 ton kokain yakalandı!44 izlenme
Erdoğan’ın açıkladığı koronavirüs tedbirleri tarikat cenazesinde işlemedi!44 izlenme
Güncel seçim anketinden şaşırtıcı sonuçlar: AKP'de düşüş, CHP'de ise yükseliş sürüyor!35 izlenme
Türkiye’de hayvancılık risk altında: Raftaki fiyatlar üreticiye yansımıyor32 izlenme
Erdoğan ‘Bizim paramız belli, o da Türk Lirası’ dedi, vatandaş döviz garantili projeleri sordu!
Bakan Tunç: "TUSAŞ saldırısı 8 savcı tarafından soruşturuluyor"
Merkez Bankası'ndan dikkat çeken harcama! 274 bin 350 TL'ye çikolata alındı!
Sağlık Bakanlığı corona tablosunu açıkladı: Vaka sayısı 312.966’ya, can kaybı da 7.929’a yükseldi!