Bankacılık sistemine yönelik hazırlanan yeni düzenleme, Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) kapsamlı yetkiler tanıyor. Bilişim temelli finansal suçlarla mücadeleyi güçlendirmeyi hedefleyen yasa taslağıyla, MASAK bankalardaki şüpheli işlemlere anında müdahale edebilecek.
Bu kapsamda, finansal kuruluşların işlem hareketleri gerçek zamanlı olarak izlenecek ve gerek görüldüğünde hesaplara bloke veya dondurma işlemi uygulanabilecek.
Yeni yasa teklifine göre, şüpheli finansal hareketlerin tespiti için anlık izleme sistemi devreye alınacak. Bu sistem sayesinde MASAK, kaynağı belirsiz ya da kullanıcıların mali profiliyle uyuşmayan para hareketlerinde, herhangi bir mahkeme kararı beklemeksizin hesabı anında dondurabilecek.
Uzmanlara göre bu adım, özellikle dijital dolandırıcılık ve kara para aklama vakalarında hızlı müdahaleyi mümkün kılacak.
Yeni teknolojilerle desteklenecek sistem sayesinde MASAK, banka hesaplarındaki şüpheli hareketleri saniyeler içinde analiz edebilecek. Böylece finans kuruluşları aracılığıyla yürütülen işlemlerde mali denetim yetkisi de genişlemiş olacak.
Ayrıca, anlık izleme sistemiyle birlikte, hesaplara yapılan olağandışı para girişçıkışları doğrudan MASAK kontrolüne açık olacak. Bu durum, hem kullanıcı güvenliğini hem de finansal şeffaflığı artırmayı amaçlıyor.
NTV’nin haberine göre, düzenlemenin 11. Yargı Paketi içinde yer alması ve Meclis’in yeni yasama döneminde görüşülmesi planlanıyor. Yasa yürürlüğe girdiğinde, MASAK bankacılık sistemlerine doğrudan erişim sağlayabilecek ve hesap hareketlerini anlık olarak izleyebilecek.
Teklifin Ekim ayında Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Düzenleme yasalaştığında, Türkiye’de finansal sistemin denetim mekanizmaları önemli ölçüde güçlenecek. Uzmanlar, uygulamanın dolandırıcılıkla mücadelede yeni bir dönemi başlatacağını belirtiyor.
Sözcü
Ulu Önder Atatürk'ün bu görüntüleri ilk kez ortaya çıktı16 izlenme
Akbelen’deki kamp alanı zorla boşaltılıyor38 izlenme
Akaryakıt ve LPG fiyatları can yakıyor!42 izlenme
Mansur Yavaş: "Eski yönetimin faizli 4 milyar borcunu ödedik"45 izlenme
2022 yılının ilk seçim anketinde dikkat çeken sonuçlar: Cumhur İttifakı eriyor!74 izlenme
Eski CIA danışmanı Henri Barkey: "O gece Kavala ile değil, tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim"44 izlenme
O uçakta neden Nazi bayrağı var!128 izlenme
Erdoğan'a zor soru: Neden 4.5 yıl bekledin?522 izlenme