Kamuoyunda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına yönelik eleştiriler sürerken temmuz ayında TÜİK ile KKTC İstatistik Kurumu’nun enflasyon rakamları arasındaki makas da dikkat çekti.
KKTC İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'nde, bir önceki aya göre yüzde 9,90, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 46,53 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,81 değişim gerçekleşti.
TÜİK ise temmuz ayı enflasyon rakamlarını dün açıklamıştı. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,83 olarak gerçekleşti.

Para birimi olarak Türk lirası kullanan ve piyasada kullanılan pek çok ürünü Türkiye’den temin eden KKTC’de enflasyonun Türkiye’den bu kadar fazla olması, uzun süredir tartışılan TÜİK rakamları ile ilgili soru işaretlerini artırdı.
İki ülkenin tüketici fiyat endekslerinde gerçekleşen fark, kimi ana harcama gruplarına da yansıdı. İki ülke arasındaki gıda enflasyonu paralel seyretse de eğitim, sağlık ve kültür harcamalarında büyük fark oluştu.
TÜİK'e göre, Türkiye’de temmuzda gıda enflasyonu yüzde 60,72 oldu. KKTC’deki gıda enflasyonu ise yüzde 61,44 olarak gerçekleşti.
KKTC’de diğer ana harcama gruplarına bakıldığında ise eğlence ve kültür yüzde 115,43, eğitim ise 155,68 arttı. Türkiye’de, eğlence ve kültürdeki artış yüzde 45,28, eğitimdeki artış ise yüzde 53,57 oldu.
Sözcü
Teğmenlerin ‘Atatürk fotoğrafı’ kavgasında yeni gelişme: Mahkemeden şaşırtan karar30 izlenme
İstanbul'da bir esnafın anlattıkları, vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların boyutunu gözler önüne serdi! 'Taneyle çocuk bezi satıyorum. Bilseydim işi bırakırdım'51 izlenme
Seçil Erzan'ın telefonundan kayıp 11 milyon dolarla ilgili ilk ipucu ortaya çıktı46 izlenme
Konya'da bir imam Cuma hutbesinde doktorları hedef aldı! 'Sen öldürmez misin, sövmez misin, dövmez misin?'51 izlenme
Doktordan randevu alamıyoruz!37 izlenme
Vatandaş borç içinde yüzüyor11 izlenme
AB'de elektrikli otomobil satışları yükseliyor33 izlenme
Artık isim gizlemiyorlar! AKP'li Özlem Zengin atama kurasında yeğenini işaret etti26 izlenme