Avrupa Konseyi, 49 üye ülkeye dair tutuklu ve hükümlü istatistiklerini yayımladı. Bugün paylaşılan verilere göre Avrupa'da cezaevinde en fazla kişi 478 bin ile Rusya'da bulunuyor. Rusya'yı 272 bin ile Türkiye ve 87 bin ile İngiltere takip ediyor.
CEZAEVİNDE BULUNAN KİŞİ ORANI AVRUPA ORTALAMASININ ÜÇ KATINDAN FAZLA
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; kişi başına düşen tutuklu ve hükümlü sayısında da ilk iki sıra aynı: Rusya'da her 100 bin kişiye 328 tutuklu düşerken bu oran Türkiye'de 325, Gürcistan'da 232 ve Azerbaycan'da 216. Avrupa ortalaması ise her 100 bin kişiye 102 kişi.
Bu da Türkiye'de cezaevinde bulunan kişi oranının Avrupa ortalamasının üç katından yüksek olduğunu gösteriyor.
2020'de nüfusa oranla cezaevine yapılan giriş sayısında ise Türkiye kıtada ilk sırada.
Öte yandan Türkiye'de cezaevi nüfusu bir yılda azaldı.
2020’DE BİRİNCİ SIRADAYDI
Lozan Üniversitesi Suç Bilimleri Okulu'nun Avrupa Konseyi için hazırladığı araştırmaya göre 31 Ocak 2020'de 297 bin olan tutuklu sayısı bir yıl sonra 272 bine düşmüş durumda.
Türkiye bu azalışla, kişi başına düşen tutuklu oranındaki liderliğini de Rusya'ya bıraktı. Türkiye 31 Ocak 2020'de bu alanda Rusya'nın önünde yer alıyordu.
Daha geniş bir döneme bakıldığında ise Türkiye'de cezaevindekilerin sayısında büyük artış görülüyor.
10 YILDA YÜZDE 89,3 ARTTI
Avrupa Konseyi 2011 ile 2021 arasında Türkiye'deki mahpus sayısının yüzde 89,3 arttığını, bunun Avrupa'da nüfusu 300 binin üzerinde olan ülkeler arasında eşsiz bir artış olduğunu aktarıyor.
Türkiye cezaevlerini kapasitesinin üzerinde doldurma alanında da Avrupa'da ilk sıralarda yer alıyor.
Romanya'da her 100 kişilik cezaevinde 119 kişi kalırken bu oran Yunanistan ve Kıbrıs'ta 111, Belçika ve Türkiye'de de 108.
Türkiye'nin bu yıl Avrupa'da lider olduğu bir alan ise cezaevi çalışanı başına düşen mahpus (tutuklu ve hükümlü) sayısı. Türkiye'de her çalışana 3,9 tutuklu ve hükümlü düşerken, bu oran Gürcistan'da 2,9, Yunanistan'da 2,8, Sırbistan'da ve Moldova'da da 2,5.
Kıta genelinde cezaevlerinin toplam maliyeti 2020'de 31 milyar euro oldu.
Mahpus başına günlük maliyet ise ortalama günlük 77 euro'ydu.
“ÜLKEYİ YÖNETENLER İÇİN HERKES POTANSİYEL TERÖRİST”
Uzun yıllar AKP’de insan hakları alanından sorumluluk alan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, verileri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Yeneroğlu, şunları kaydetti:
“Bu ağır tablonun üç temel sebebi var:
1Devlet suçla mücadele edemiyor, bilakis suça teşvik ediyor.
2 Ülkeyi yönetenler için herkes potansiyel terörist.
3 Sorunu çözme iddiasında olan kişiler milletten kopmuş, kendi derdinde.”
Saraçhane yine on binlerle doldu taştı: "Teslim olmuyoruz"30 izlenme
İktidar yanlılarının tek derdi Sezen Aksu’nun şarkısı! Bunlara da tepki gösterseydiniz!62 izlenme
OVP ile hesap değişti! İşte memur ve emekli zammı için masadaki son rakamlar26 izlenme
Çavuşoğlu: Bizim Atatürk ve ilkeleriyle problemimiz yok253 izlenme
Sağlık Bakanı Koca açıkladı: 75 can kaybı, 3629 vaka!122 izlenme
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Erdoğan'ı şarkı ile protesto etti !1409 izlenme
6 milyonluk kültür merkezi çöplük oldu!50 izlenme
Böcek ailesi soruşturmasında belge skandalı! "Tahtakurusu için ilaçladık" demişlerdi15 izlenme
Müjde ! Fransa'dan 5 Bin 700 Ton karkas et ithal edilecek !
Dev dalgalar kıyıları dövdü, taş üstünde taş kalmadı
İstanbul Valiliği'nin 30 Ağustos resepsiyonunda dikkat çeken ayrıntı: 'Erdoğan yoksa gerisi teferruat...'
Dilipak’tan ‘yeniden seçim’ yorumu: Yolsuzluk dosyaları açılır ki...