Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesinde, AKP ve hükûmet nezdinde ne kadar artış yapılabileceğine dair değerlendirmeler hız kazandı. Son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da asgari ücret artışının masada olduğu belirtildi.
Bir süredir asgari ücrette yıl sonunda belli olacak enflasyon mu yoksa 2025 yılı için hedeflenen enflasyon oranında mı artış olacağına ilişkin tartışmalar gündemde yer alıyor. AKP'deki beklenti her iki oranın ortalamasında bir artış yapılması yönünde oldu.
Merkez Bankasının Enflasyon Raporu Toplantısı'nda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44 olarak açıkladı. 2025 hedefi ise Merkez Bankası tarafından yüzde 21 olarak açıklanmıştı.
AKP kaynakları bu oranlar dikkate alınması halinde asgari ücrete yüzde 3235 oranında bir zammın olabileceğini belirtiyor. Bu oranlarda artış olursa asgari ücret 17 bin 2 liradan 22 bin 500 veya 23 bin liraya yükselmiş olacak.
AKP’deki ağırlıklı görüş ise asgari ücretin 2024 yılı sonunda ortaya çıkacak enflasyon oranında artırılması. Merkez Bankasının tahmini tutar ve yıl sonunda yüzde 44 zam yapılırsa asgari ücret 24 bin 500 lira düzeyine yükselecek.
Diğer yandan, 2024 yılında emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacaklar arasında, maaş bağlanma katsayısı sebebiyle oluşacak yüzde 30 civarında maaş farkının giderilmesi husunda bir süredir düzenleme yapılması beklentisi bulunuyordu. Bu durumdakilerin sayısının 300 bin civarında olduğu aktarılıyor.
Bu kişilerin 190 bininin kamuda çalıştığı, diğerlerinin ise özel sektörde olduğu aktarıldı. Emekli maaşlarında oluşacak fark sebebiyle 300 bin civarında çalışanının büyük bölümünün emeklilik başvurusu yaptığı, aralık ayında başvuruların daha da yoğunlaşacağı dile getiriliyor.
AKP’deki bir başka gündem maddesi ise en düşük emekli aylıkları. Şu anda 12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı, 3 Ocak’ta açıklanacak yıllık enflasyon oranından sonra değerlendirme yapılacak. AKP kurmayları, en düşük emekli aylığında bir artış olacağını, fakat rakam konusunda henüz bir netlik bulunmadığını belirtti.
Yılbaşından sonra en düşük emekli aylığında yapılacak artış için TBMM’ye bir kanun teklifi sunulacak. Teklifin yasalaşması ocak maaşlarına yetişmezse, aradaki fark daha sonra emeklilerin hesabına yatırılacak. Şu anda, kök maaşı 7 bin 500 ile 10 bin 700 lira arasında olan 3 milyondan fazla emeklinin maaşı 12 bin 500 liraya tamamlanıyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu durumdaki emeklilere son altı aylık enflasyon oranında zam yapılsa bile maaşları 12 bin 500 lirada sabit kalacak. Bu sebeple en düşük emekli aylığının artırılması hususunda yeni bir düzenleme yapılacak. AKP kulislerinde en düşük emekli aylığının yılbaşından sonra 13 bin 500 liraya çıkarılabileceği aktarılıyor.
Sözcü
Adana'da, deprem sırasında hastanedeki panik kamerada71 izlenme
CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz: "Yaparsa AKP yapar! Devlet Demiryolları’nın 2019-2023 yılları arasındaki zarar artış oranı yüzde binin üzerinde"38 izlenme
Depoya iki yılda katmerli zam geldi208 izlenme
İngiltere duyurdu: Türkiye yeniden karantina listesinde, veriler uygun değil!83 izlenme
Tayfun Kahraman 8. bayramını da kızından ayrı geçirdi: Vera babasını evde hatırlamıyor!21 izlenme
Sosyal medyada "#KemalizmYokOlacak" provokasyonu! Bakın altından kim çıktı?111 izlenme
Özer Sencar: "İmamoğlu İstanbul’u kazanırsa 2028’de Cumhurbaşkanı olur"33 izlenme
Kişi başı gelirde 2007 seviyesinin altına geriledik!129 izlenme
CHP'li Uşak Eşme Belediye Başkanı ve eşi gözaltına alındı
Hiçbir işlem yapılmadı: AKP'li yönetimin "etkinlik" bedeli CHP'nin 10 katı
Gaziantep İslahiye'de depremin ardından oluşan göl nedeniyle alarma geçildi: Köyler boşaltıldı!
Suriye Türk mallarını veto etti: Bakanlıktan teselli açıklaması geldi