Patronun aynı işe daha düşük ücret ödemek için kurduğu taşeron oyununu mahkeme bozdu. Taşeron şirkette çalışan gösterilen işçilerin de sendika zammından yararlanmasının yolu açıldı.
Emsal karara imza atan Anayasa Mahkemesi, asıl işverenin işçisi olduğu halde muvazaalı bir şekilde taşeron şirketin çalışanı gibi gösterilen işçilerin asıl işverenin iş yerinde imzalanan toplu iş sözleşmesi zamlarından yararlandırılması gerektiğine hükmetti.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; karar Murat Tokar isimli işçinin Türkiye Kömür İşletmeleri’ni (TKİ) dava etmesiyle alındı. Sendikalı taşeron işçileri açısından önemli bir kazanım olarak değerlendirilen karara giden süreç şöyle yaşandı:
Murat Tokar, 2006 yılından itibaren TKİ’de işçi olarak çalışmasına rağmen P.A.Ş isimli şirketin işçisi olarak gösterildiğini öğrendi. Tokar, TKİ ile P.A.Ş şirketi arasında muvazaalı altasıl işveren (taşeron) ilişkisi kurulduğunu iddia etti. Tavşanlı iş mahkemesine dava açan Tokar, 2009 yılından beri Türkiye Madenİş Sendikası üyesi olmasına rağmen muvazaalı hizmet alım sözleşmesi nedeniyle toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlandırılmadığını bildirdi. Tokar açtığı davada muvazaanın tespitinin yapılması ve toplu iş sözleşmesi alacaklarının tahsilini talep etti.
Mahkeme, işçi Tokar’ı haklı buldu ve işçinin sendikalı TKİ işçisi olarak en üst haklardan yararlandırılmasına karar verdi. Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçisinin sendika üyesi olduğunu asıl işverene bildirmediği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verdi. Bu karar üzerine ilk derece mahkeme davayı işçi aleyhine sonuçlandırmak zorunda kaldı. Tokar da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Yargıtay’ın kararını sendikal hakların kullanılması yönünden hak ihlaline yol açtığı sonucuna vardı.
Sendika üyeliğini asıl işverene bildirmeyen işçilerin de toplu iş sözleşmesi haklarından yararlandırılması gerektiğine karar veren Anayasa Mahkemesi, hakkın teslim edilmesi için kararını ilk derece mahkemesine gönderdi.
Mahkemenin işçi lehine vereceği karar tekrar Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın bu kararı onaylamaması halinde AYM ile Yargıtay arasında (Can Atalay örneğinde olduğu gibi) yeni bir savaş yaşanacağı ifade ediliyor.
Medeniyetsiz kadın, çocuğun tuvaletini cami bahçesine yaptırıyor, uyarana da saldırıyor !1145 izlenme
Rusya’da ‘savaşa hayır’ protestoları büyüyor: 467 gözaltı46 izlenme
Türkiye İşçi Partisi’nden ‘aday’ açıklaması41 izlenme
Arşiv unutmaz! Karşısındaki herkese 'darbeci' diyen RTE daha önce "Demokrasi bizim için amaç değil araçtır" demişti147 izlenme
Kılıçdaroğlu, İmam Hatiplilerle ile ilgili Gülşen'in sözlerine yanıt verdi. "Haddini aşmış."30 izlenme
Gübrede uçuk zam! Bir tonu ile üç dönüm arazi satın alınabiliyor!36 izlenme
Çağdaşlaşmanın hikâyesi: Köy Enstitüleri72 izlenme
Davutoğlu'ndan çok konuşulacak itiraf! "Beni kukla gibi kullanarak... "72 izlenme
Saldırıp kaçan Afganları polis linçten kurtardı!
Konya’da pandemi hastanesinde tüyler ürperten görüntüler! 'Taşıyıcıyım, fazla yaklaşma!'
TÜİK’ten bir tuhaf veri daha: Çalışan sayısı da azalıyor, işsizlik de!
AKP'ye oy verenler de artık pişman! 'Koronavirüsten koruyorlarmış, sefaletten nasıl korunacağız?'