Türkiye’deki yerel seçimler Almanya’da da yakından takip edilirken, Deutsche Welle Türkçe, Alman meclisindeki siyasi partilerin dış politika sözcülerinin değerlendirmelerini derledi.
Koalisyon hükümetinin ortaklarından Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Seçim sonuçlarını kabul etmeli ve saygı göstermeli” diye seslendi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı verilere göre CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun yarışı önde götürdüğüne dikkat çeken Schmid, “Şimdi önemli olan seçmen iradesine saygı gösterilmesi, seçim sonuçlarının kabul edilmesidir” dedi.
Seçim sonuçlarını “AKP iktidarı için hayal kırıklığı, CHP için başarı” diye niteleyen SPD’li Sözcü, AKP’nin kampanya dönemi boyunca otoriter ve kısıtlayıcı politikalarına rağmen muhalefetin önemli büyükşehirleri kazanmayı başardığını, bunun Türkiye’de siyasi çoğulculuğun bir ölçüde korunabildiğini gözler önüne serdiğini söyledi.
Yerel seçim sonuçlarının aynı zamanda Türkiye’de Avrupa yanlısı olanların ve seküler kesimin gücünü gösterdiğini belirten Schmid, “Muhalefet, AK Parti’nin medya ve kamu idaresindeki hakimiyetinin sağladığı üstünlüğe rağmen seçmenleri mobilize etmeyi başardı, bu gerçekten de takdire şayan bir başarıdır” diye konuştu.
SPD’li milletvekili, bundan sonraki süreçte Türk hükümetinden beklentilerini şöyle dile getirdi:
“Türk hükümetinden beklentimiz seçim sonuçlarını ve siyasi çoğulculuğu kabul edip, ekonomik reform sürecini başlatmasıdır. Kısa vadeli önlemlerle ekonomik krizin etkileri hafifletilmeye çalışıldı ancak Türkiye’nin daha çok inovasyon, iyi eğitim, şeffaflık ve hukuk devletine odaklanan bir büyüme modeline ihtiyacı var. Ekonomide yolsuzluk olduğu müddetçe, şeffaflık olmadıkça yabancı yatırımcılar da beklenen ilgili göstermeyecektir.”
Muhalefetteki Sol Parti’nin Dış Politika Sözcüsü Stefan Liebich, yerel seçimlerin adil ve özgür olarak nitelendirilemeyeceğini, ancak bununla birlikte tüm baskılara rağmen ortaya çıkan seçim sonuçlarının muhalefetin direnişinin önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
Liebich şunları söyledi:
“Medyadaki tek sesliliğe ve tüm baskılara rağmen, siyasetçilerin hapsedilmesine rağmen, pek çok büyükşehirde muhalefetin kazanmayı başarmış olması çok iyi. Bu Erdoğan ve AK Parti’ye olan direnişin bir göstergesidir.”
Erdoğan’ın seçim sonuçlarını tanımaması durumunda buna ‘çok da şaşırmayacağını’ dile getiren Liebich, “Ancak suyun kaynadığı bir tencerenin kapağını kapalı tutamazsınız. Bu işe yaramaz. Erdoğan halkın iradesine saygı göstermek zorunda” dedi.
https://www.abcgazetesi.com/almanyaerdoganhalkiniradesinesaygigostermeli6371
Memura yüzde 18.6, emekliye yüzde 17.5 zam göründü64 izlenme
Bilal Erdoğan’ın konfederasyonu ile AKP’li belediye arasında 10 yıllık protokol37 izlenme
Mehmet Akif Ersoy’un doğum gününde çekilen fotoğraftaki kişi Binali Yıldırım'ın kardeşi çıktı, açıklama geldi12 izlenme
Erdoğan'ın 'Millet tamam derse çekiliriz' açıklamasına yanıt Twitter'dan geldi 'TAMAM!'659 izlenme
İran’dan İsrail’e yeni füze dalgası! Microsoft binası vuruldu23 izlenme
Instagram’ın 9 Ağustos’a kadar açılmayacağını duyan bir genç: "Benim 7 Ağustos’ta doğum günüm var. Nasıl post atacağım? Doğum günüm arada kaynıyor"42 izlenme
Sedat Peker'den aylar sonra Instagram paylaşımı: 'Sessizlikte bile anlar'41 izlenme
Eski Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'tan Flaş Açıklama ! 'Hulusi Akar'ı çok uyardık ama o dinlemedi, hep cemaatçilerden seçti'1412 izlenme