Çiftçi artan maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle üretimden çekilirken, AKP iktidarının yurt dışı tarım projeleri de başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bu projelerden biri olan Sudan’da tarım girişimi, kamu kaynaklarının israf edildiği bir fiyaskoya dönüştü.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda gündeme gelen bilgilere göre, Sudan’da tarımsal üretim amacıyla kiralanan araziler için 276 milyon lira harcandı. Ancak projeden hiçbir verim alınamadı ve 2023 yılı itibarıyla tamamen iptal edildi.
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; Sudan'daki arazinde hiçbir üretim yapılmadı.
Proje, dönemin Tarım Bakanı AKP'li Bekir Pakdemirli döneminde başlatılmıştı. Sudan'da 12 bin 500 hektarlık arazinin kiralanmasıyla hayata geçirilen proje kapsamında kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş., 2023 sonunda Cumhurbaşkanlığı kararıyla tasfiye edildi.
2015’te kurulan şirketin yüzde 80’i Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne, yüzde 20’si ise Sudan’a aitti.
CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Komisyon görüşmeleri sırasında projeyi eleştirerek şu sözleri sarf etti:
“Bu da Gabar’daki petrol gibi, hani traktöre koyup devam edecektik ne oldu? Karadeniz’de doğal gaz bulmuştuk ne oldu” diye sordu. Tahtasız, “Komşunun tavuğu size kaz görünüyor. Türkiye’nin 3 bin kilometre uzağındaki Sudan’da tarım yapmaya kalktınız. Başlamadan bitti. Türk çiftçisini küstürüp Sudan’da macera aradınız”
AKP Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise eleştirilere Sudan projesi üzerinden yanıt vermek yerine Gabar ve Van’daki petrol aramalarını gündeme taşıdı. Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
"Biz burada tarımı, Sudan’ı görüşüyoruz siz Gabar’dan bahsediyorsunuz. Van Muradiye’de de sondaj vurduk, Allah’ın izniyle petrol çıkaracağız, 85 yıllık hayalimizdi. İlk kez bu yıl sondaj vuruluyor ve biz petrol çıkaracağız"

Muhalefet projeye yıllardır karşı çıkarken, 2017’de dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bu girişimi “vizyon” olarak tanımlamıştı. Gelinen noktada ise milyonlarca liralık kamu kaynağının heba edildi ve büyük bir başarısızlık öyküsü ile sonlandı.
halktv.com.tr
Kaynak:Sözcü
THY’nin rüya uçağının camı eridi!119 izlenme
Bakanlık İBB'nin taleplerine yanıt vermiyor, 62 kantin kapanmak zorunda kaldı!45 izlenme
5 yılda ne değişti? YSK'dan iki farklı karar133 izlenme
Dünyayı gezen Türk YouTuber 'Sınırlarımızın güvensizliği dünyaca ünlü olmuş' dedi ve sınırlarımızın durumunu şaşkınlık içinde anlattı!49 izlenme
Ayakkabı tamircilerinde talep patlaması! Bu mu uçan Türkiye?41 izlenme
İBB soruşturmasında AKP'li ismin kayınpederi hakkında adli kontrol talebi21 izlenme
Afşin Hatipoğlu: "Saldırıya uğradıktan sonra Sinan Ateş beni aradı"32 izlenme
İBB, İlim Yayma Cemiyeti ve Deniz Feneri'ne tahsis edilen taşınmazları geri aldı19 izlenme
AKP'li Göksu'nun bankamatik memuru yeğeni
İşte gizlenen rakam: Yüzde 70 zam
Gazeteci Alev Olgay 'Hadi bana eyvallah' deyip ceketini alıp çıktı! Yayını "Cehennemin en karanlık yerleri buhran zamanlarında tarafsız kalanlara ayrılmıştır" sözleriyle bitirdi
Sattığı simitle geçinen sınırdaki çocuklara giyecek ve ayakkabı verdi.