Bakan Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası’nın temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Elvan, “Akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Biz mümkün olduğu ölçüde vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Elvan, akaryakıt fiyatları ve eşel mobil sistemi ile ilgili değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:
“Geçmişe baktığımızda akaryakıt fiyatları Avrupa’da 1 avro ise Türkiye’de de 1 avro düzeyindeydi. 20112012 yıllarında benzinin litre fiyatının 2,5 dolara denk geldiği dönemler var ama şu anda akaryakıt fiyatları 0,70,8 avro civarında. Bugüne kadar 64 milyar liralık eşel mobil sistemi üzerinden alacağımız vergiyi almamız gerekirken almadık. Çünkü vatandaşımız üzerinde çok fazla bir yük olsun istemedik. Eşel mobil sisteminde alan kalmaması nedeniyle, çünkü sistem benzinin 7,75 liraya kadar olan kısmına destek veriyordu, şu an artık eşel mobil tamamıyla devreden çıktı, çünkü akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Biz mümkün olduğu ölçüde vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz.”
Elvan, Cari Açık konusundaki değerlendirmelere yanıt verirken, “Öncelikle şunu ifade edeyim, Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta yapısal problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki görev hükümetin görevidir, yapısal cari açığın azaltılması konusundaki görev hükümete aittir. Dolayısıyla para politikasında uygulanacak araçlar bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna açıklık getirmek istedim.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ithalatının yüzde 70’ini ara malı, yüzde 20’sini yatırım malı ve yüzde 10’unu da tüketim malının oluşturduğuna dikkati çeken Elvan, “Burada bizim temel yaklaşımımız şu; özellikle ara malı ve yatırım malı ithalatını aşağı çekebilecek, dışarıdan yüksek teknolojiyi getirebilecek bir altyapı ve ortamın bu ülkede oluşturulması lazım. Bunda başarılı olduğumuz alanlar elbette var. Savunma sanayindeki başarımız var.” dedi.
Elvan, doğal gazda da şu anda konutlara yönelik ciddi bir destek bulunduğunu, yaklaşık 100 liraya mal olan doğal gazı vatandaşın 25 liraya kullandığını belirtti.
AKP Diyarbakır Kayapınar Gençlik Kolları Başkanı, Ömer Faruk Girişen ise dolardaki artışı, “ABD Emperyalizmine izin vermeyen ülkelerde doların son durumu” ifadesiyle yorumladı.

https://tele1.com.tr/lutfielvanakaryakitfiyatlariavrupadadaturkiyedede1eurocivarinda506246/
AKP'li Gündoğmuş Belediye Başkanı'ndan skandal sözler! "TOKİ ev yapacak, evi eski olanlar 'keşke bizim de evimiz yansaydı' diyecekler"70 izlenme
Kabataş tezgahçısı sordu: Neden parlak beyinlerimizi ülkemizde tutamıyoruz?492 izlenme
AKP'li vekil Ali Özkaya: "Akaryakıtta elimizi vicdanımıza koyarsak çok artış yok!"51 izlenme
AKP, Kuşadası'nda 10 kişiyi öldüren PKK'lının amcasını başkan adayı yapmış!567 izlenme
CHP'den Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın '86 yıllık ara dönem' sözüne tepki!82 izlenme
Borsada büyük manipülasyon! İşlemler Ahlatcı Yatırım'da yoğunlaşıyor64 izlenme
Emekli aylığı 23 bin 552 TL oldu vatandaş isyan etti: "Çöpten alın yiyin diyor, 1 simit size çok diyor. Bak çöpten giyiniyorum. Bunlar gitsin başımızdan, kim gelirse gelsin artık"14 izlenme
Aziz İhsan Aktaş davasında ara karar çıktı28 izlenme