Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ödülünün ardından bugün İstanbul'a geldi.
Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Brand Week İstanbul zirvesinde dünya ekonomisinden yapay zekâya, nüfus dinamiklerinden iklim değişikliğine kadar neredeyse her konuda yorumda bulundu.
Nobel ödülü sonrası ilk defa Türkiye'ye gelen Acemoğlu, ABD’deki gelir eşitsizliğinden, yapay zekânın iş piyasasına etkilerine kadar önemli detaylara dikakt çekti.
ABD ekonomisinin büyümesine karşın gelir eşitsizliğinin arttığını söyleyen Acemoğlu, 1980'den 2015’e kadar bu uçurumun hızla genişlediğini belirtti.
ABD'de ücret eşitsizliğinin politik yapıyla bağlantılı olduğunu vurgulayarak, “ABD tarihinde neredeyse yarısının büyümeden pay almadığı başka bir dönem yok" ifadelerini kullandı.
Acemoğlu, dünya nüfusundaki artışın sona erdiğini ve 2050 itibarıyla dünya nüfusunun zirveye ulaşacağını, daha sonra düşüş eğilimine gireceğini söyledi.
Türkiye'nin de bu yaşlanma trendinden etkileneceğini belirten Acemoğlu, “Türkiye'nin birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacağını göreceksiniz. Yaşlanan toplumlar ekonomik ve sosyal birçok sorunla karşılaşabilir” dedi.
Yaşlanmaya karşı önlem alan ülkeler arasında Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkeleri örnek gösteren Acemoğlu, bu ülkelerin robot teknolojilerini ve işgücünü etkin kullanarak yaşlanan nüfus problemini çözmeye çalıştığını dile getirdi.
Yapay zekânın üretkenliği artırma potansiyelinin yüksek olduğunu dikkat çeken Acemoğlu, bu teknolojinin doğru yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Günümüzde yapay zekânın daha çok otomasyon çerçevesinde kullanıldığını söyleyen Acemoğlu, “Eğer yapay zekâ, insanların yaptığı işleri makinelere devretmektense insanlarla birlikte çalışacak şekilde yönlendirilirse işçi kesiminin üretkenliği artırılabilir” şeklinde konuştu.
Sözcü
Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra Bakan Mehmet Şimşek’ten ilk açıklama57 izlenme
Ceyhan'ın yeni belediye başkanı Millet İttifakı'nın adayı Hülya Erdem oldu!278 izlenme
Pençe Kilit operasyonunda şehit sayısı 9’a yükseldi, 4 askerimiz yaralı35 izlenme
Microsoft'tan 'sınırsız izin' dönemini çalışanlar için start verdi.28 izlenme
Nedenini kimse açıklayamadı! Ahırdan çıkan onlarca koyun halka oluşturup 12 gün boyunca döndü.24 izlenme
Suruç’ta Cumhurbaşkanlığı pusulaları bulunmadı, Adıyaman’da oy pusulası yırtıldı!514 izlenme
Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı 10 yıl önce de aynı kazayı yaşamış: Tekenin dümeni karnına saplanmış529 izlenme
Flaş gelişme! Çin'den alınan korona aşısının test süreci bitti, randevu verilmeye başlandı60 izlenme