Türkİş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Nisan'da açlık sınırı 32 bin 793'ten 34 bin 587 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 106 bin 817 TL'den 112 bin 661 TL'ye yükseldi.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 34 bin 586,86 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı yuvarlamayla 34 bin 587 TL olarak hesaplandı.
Araştırmaya göre, gıda harcamasına ek olarak giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam aylık harcama ise 112 bin 660,80 TL’ye çıktı. Bu tutar yoksulluk sınırının 112 bin 661 TL seviyesine ulaştığını gösterdi.
Türkİş, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetini de 44 bin 802,03 TL olarak açıkladı.
Raporda, mevcut ekonomik koşullarda birçok hanede gelirin tek bir kişinin kazancıyla sağlandığına dikkat çekilerek, özellikle asgari ücretle geçinen çalışanların temel ihtiyaçları karşılamakta zorlandığı vurgulandı.
Nisan ayında “mutfak enflasyonu” da yükselişini sürdürdü. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 5,47 arttı. Gıda harcamalarındaki yıllık artış yüzde 40, yılın ilk dört ayındaki artış ise yüzde 14,74 olarak hesaplandı.
Açlık ve yoksulluk sınırı verileri belirli bir ücret düzeyini değil, bir hanenin insanca yaşayabilmesi için ihtiyaç duyduğu toplam geliri ifade ediyor. Hesaplamalar dört kişilik bir ailenin bilimsel olarak belirlenmiş beslenme kalıbı temel alınarak yapılıyor.
NEFES
Ensar Vakfı yöneticisi Afet İşleri Müdürü oldu27 izlenme
AKP'den Boğaziçi istifası geldi!96 izlenme
Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı, Lozan antlaşması ilk kez gün yüzüne çıktı!379 izlenme
Akaryakıt bayileri isyanda: Artık sıkıntının boyutu çok büyüdü!51 izlenme
Kılıçdaroğlu tek tek saydı! İşte AKP döneminde İBB’nin tahsis ettiği araçlar!67 izlenme
Elektrik ve doğalgaza bir zam daha geliyor!330 izlenme
Cemal Enginyurt canlı yayında kendini kaybetti: "Yazıklar olsun adaletinize. İdam vermezseniz namertsiniz! Zindanlara atmazsanız namertsiniz!"24 izlenme
CHP'li Özkoç: 'Türkiye'nin mal varlığını elden çıkartabilirler'93 izlenme