Brüksel’deki NATO zirvesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper arasındaki görüşmeyle ilgili Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, ekonomik yaptırımlara işaret etti.
Reuters, Akar ile Esper’in NATO karargahındaki görüşmesi için “Ankara’nın S400 Rus hava savunma sistemleri almasıyla ilgili ABDTürkiye ihtilafında NATO’da ilerleme işareti yok” başlığını attı.
S400 alması halinde Türkiye’ye F35 hayalet savaş uçakları vermeyeceğine dair ABD’li yetkililerin önceki açıklamalarını hatırlatan Reuters’e, bugün NATO’da gerçekleşen görüşmeyle ilgili üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi bilgi verdi.
Esper’in Akar’ı Türkiye’nin S400 alımının ekonomik etkisinin olacağına dair uyardığını söyleyen ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, beklendiği gibi ABD’nin yaptırım uygulayacağına işaret etti.
ABD’li yetkili, “Türkiye’nin aynı anda hem S400 hem de F35 sahibi olamayacağına dair çok kesin konuştu. Eğer S400’ü kabul ederlerse sadece F35 programıyla ilgili değil, aynı zamanda ekonomik durumlarıyla ilgili de sonuçlarını kabul etmeleri lazım” dedi.
Sputnik’in aktardığına göre, görüşmede Türkiye’nin konumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığı sorusu üzerine aynı yetkili şunları söyledi:
“Herhangi bir sürpriz olmadı, fakat bakan ile bakan vekili birbirleriyle çok net konuştu.”
Reuters, ABD’ye göre F35’lere karşı üretilen Rus hava savunma sistemlerini almasının, Türkiye’yi, CAATSA’nın hedefine sokabileceğine dikkat çekti.
CAATSA, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası”nın İngilizce kısaltması. 2017’de Kongre’nin onayladığı yasa Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye son dönemlerde uygulanan yaptırımların yolunu açmıştı.
Reuters’in görüş aldığı uzmanlar, Trump yönetiminin tehditlerini hayata geçirmesi, NATO müttefiği Türkiye’yi F35 programından çıkarmanın yanısıra yaptırım uygulaması halinde, bunun iki ülke ilişkilerindeki en önemli kırılma olacağı değerlendirmesini yaptı.
Rusya’nın temmuzda yapacağını açıkladığı Türkiye’ye S400 sevkiyatı öncesi, cumacumartesi günü Japonya’nın evsahipliğindeki G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan baş başa görüşme gerçekleştirecek.
Reuters’e konuşan üst düzey bir NATO diplomatı, bunun Ankara ile Washington arasında çözüm bulunması için muhtemelen son şans olduğunu söyledi.
Reuters’e göre Ankara ve Washington’daki yetkililer olası çözüm konusunda temkinli. ABD’nin NATO Temsilcisi Kay Bailey Hutchison “Her şey Rusya’nın S400’leri Türkiye’ye teslim edeceğini gösteriyor ve bunun sonuçları olacak” dedi.
https://www.abcgazetesi.com/abddenturkiyeyeekonomiktehdit23914
10 Kasım'da böyle mesaj atan bu kişinin MEB'de ne işi var?386 izlenme
Özgür Özel, İmamoğlu'nun posterini gösterdi, 'söz' verdi: "Söz veriyorum; CHP iktidar, İmamoğlu cumhurbaşkanı olacak"19 izlenme
Akşener 6'lı Masa'dan neden ayrıldı? Murat Yetkin kulislerdeki üç iddiayı yazdı51 izlenme
Asgari ücretle geçindiğini iddia eden patronu işçiler böyle ifşa etti!76 izlenme
İmamoğlu'ndan Boğaziçili öğrencilerin tutuklanmasına sert tepki21 izlenme
Mardin kayyımı İngiliz Büyükelçi ile ne iş birliği yaptı?15 izlenme
Vali ve kaymakamlar artık Erdoğan'ın da temsilcisi148 izlenme
Vicdansızlar bunu da yaptı! Tuzak kurup şehit tazminatını gasp ettiler… Şehit babasından yürek yakan feryat24 izlenme
Özgür Özel yeniden genel başkan seçildi
Pazarcık ve Elbistan depremlerinde can kaybı ve yaralı sayısı artıyor: Can kaybı 3 bin 432'ye, yaralı sayısı ise 21 bin 103'e yükseldi
Özel'den Kılıçdaroğlu'na kürsüden rest: "İkimiz yarışalım kaybeden CHP'yi salsın"
Aziz İhsan Aktaş davasında karar duruşması! Silivri'de bugün hüküm bekleniyor