Türkiye’de un ihracatına sınırlama getirilmesinden dolayı Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 fabrika, un üretimini durdurdu.
Son 6 yıldır dünyanın en çok un ihraç eden ülkesi olan Türkiye dünya un ihracatının yüzde 30'unu tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise, mart ayında yaptığı bir konuşmada, un sektörünün yıllık ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, geçen yıl 3,5 milyon ton ihracat yapıldığını söylemişti.
Ulusoy, Türkiye'nin toplam un ihracatının yüzde 30'unu Mardin, yüzde 14'ünü İstanbul, yüzde 12'sini Gaziantep, yüzde 8'ini Kırklareli ve yüzde 6'sını Samsun'un gerçekleştirdiğini kaydetmişti.
65 UN FABRİKASI ÜRETİMİNİ DURDURDU
Ticaret Bakanlığı'nın, fiyatlarda istikrar sağlanması için un ihracatına geçici sınırlama getirmesi nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 un fabrikasının üretimini durdurduğu gündeme geldi.
Mardin’de un fabrikası işleten Vahit Erol, 'Yaşanan bu sıkıntıdan dolayı 150 işçi çıkarmak zorunda kaldı. İşçilerimiz de mağdur oldu. 150 kişi buradan aldıkları maaş ile ailelerini geçindiriyordu. Devletin bir çare bulması gerekiyor' dedi.
Dicle Un Üreticileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, 'Mardin’den günlük olarak 300 TIR un Irak’a gidiyor. Üç ilde yaklaşık 1520 milyon dolar zarar meydana geldi' ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı’nın kararından etkilenen Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar çözüm arayışında.
Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulnasır Duyan, 'Kapanan fabrikaları nasıl yeniden çalıştıracağımıza dair bir haftadır toplantılar yapıyoruz. Sürece teslim olmadık. Birbirimizi kalkındırmak için mücadele ediyoruz' diye konuştu.
Mardin, Batman ve Diyarbakır’dan yıllık 400 milyon dolar değerinde un ihraç ediliyor. İhracata sınırlama getirilmesi üreticiler ve istihdamı olumsuz etkiledi.
https://www.siyasetcafe.com/65fabrikaunuretiminidurdurdu40042h.htm
Yandaş medyanın bir yalanı daha ortaya çıktı!71 izlenme
Türkiye’de her bin kişiye bir hekim düşüyor26 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun avukatı duyurdu: Erdoğan davayı kaybetti!38 izlenme
Aşı olduktan sonra coronaya yakalanan CHP’li vekilden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya dikkat çeken çağrı43 izlenme
Kira vergisine zam paketten çıkarıldı24 izlenme
Erdoğan'ın Trump'tan ne aldığını açıklayan Özgür Özel'den mahkemeye kayyum tepkisi: "45. Asliye kumda oynamaya devam etsin"15 izlenme
Türk bilim insanları üretti! Coronanın yayılması engellenecek209 izlenme
Yüzde 100 zamlı gelen faturalara itiraz dilekçesi: "Yurttaşlarımız son kaynak tedarik tarifesi altında gizli zam ile karşı karşıya kalıyor"31 izlenme
Türkiye'de ilk kez yapılan robotik karaciğer donör ameliyatıyla hayata tutundu
Çiftlikte Temizliğini Yaptığı Yem Karma Makinesinin İçine Düşerek Can Verdi
MHP'li başkanın ifadesi alındı: Üzerine kayıtlı hattan teröristle görüşme yapılmış!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında "gizli tanık" iddianamesi mahkemece kabul edildi