Birbiri ardına yağan zamlar yüzünden değerini yitirip adeta pula dönen madeni paralara bir yenisi daha ekleniyor.
İktidar, piyasada yaşanan ‘bozuk para' sorununu kısmen de olsa çözmek, 1 liralık madeni para üzerindeki aşırı baskıyı hafifletmek için 2.5 liralık madeni parayı basacak.
1989’DA TEDAVÜLDEN KALDIRILDI
Hazırlıklarını tamamlayan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün 2.5 TL'lik yeni madeni paraları basmak üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan onay beklediği, onayın gelmesinin ardından paraların kısa sürede basılarak tedavüle çıkarılacağı öğrenildi. 2.5 TL'lik madeni paralar en son 34 yıl önce, 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı.

2.5 TL'lik metal paralar ilk kez 1960 yılında piyasaya sürülmüş, 29 yıl kullanıldıktan sonra paranın değerinin aşırı düşmesiyle 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2 TL'lik madeni paraların basımı için öneride götürdüğü, ancak Erdoğan'ın 2.5 liralık madeni paranın daha uygun olacağını yetkililere ilettiği öğrenildi. Bunun üzerine Darphane yetkililerinin 2.5 liralık madeni para üzerinde yeni bir çalışma yapıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu ifade edildi.
ATATÜRK RÖLYEFİ 5 TL'YE GİTTİ
2.5 TL'lik madeni parada Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafının rölyefi kullanılmak üzere ilk çalışma yapıldı. Ancak bu rölyef Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel olarak hatıra niteliğinde basılan 5 TL'de kullanıldı. Bu nedenle 2.5 TL'de yeni bir rölyefin kullanılmasının planlandığı ifade edildi.
1 TL MALİYETİNE 2.5 TL
1 TL'lik madeni paranın basım maliyetinin 2 lira 30 kuruş olduğunu belirten yetkililer, 2.5 TL'nin de aynı maliyetle basılacağını, bu sayede hem tasarruf sağlanıp hem de piyasadaki bozuk para açığının kapatılacağını söylediler.
GRAMI VE MADENİ DÜŞÜRÜLDÜ
Yetkililer, 1 TL'lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını azaltıp alaşımındaki nikel oranını azaltma yoluna gittiklerini belirterek, “Eğer bu çalışma yapılmamış olsaydı bugün 1 TL'nin maliyeti 3.5 lira civarında olacaktı” dediler. Yetkililer pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesiyle 1 TL'nin maliyetinin 2.7 liraya kadar yükseldiğini, daha sonra fiyatların düşmesiyle maliyetin 1.9 TL'ye kadar gerilediğini, ancak kur artışıyla maliyetin bugün tekrar 2.30 TL'ye çıktığını belirttiler. Yetkililer, 1 TL ile birlikte 5 TL'lik hatıra paraların maliyetinin de 2.30 TL olduğu bilgisini verdiler.
AZERBAYCAN QEPİK'İ BASIYORUZ
Damga ve Matbaa Darphane Genel Müdürlüğünün Azerbaycan'ın kuruşu olan “qepik' isimli madeni paralarını İstanbul'da basmaya başladığı da öğrenildi.

HATIRA 5 TL ÇÖZÜM OLMAYACAK
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel olarak hatıra niteliğinde basılan 5 TL'lik madeni paraların piyasada yaşanan bozuk para sorununa çözüm olması beklenmiyor.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün İstanbul'daki darphanesinde bastığı 5 TL'lik madeni paraların 31 Ekim itibariyle Merkez Bankası'na verilmeye başlandığı, Merkez Bankasının ilk parti paraları 22 muhabir banka ve bazı özel bankalar üzerinden dağıtımını yürüttüğü bildirildi.
Sadece 100 milyon adet basılan 5 TL'lik hatıra paraların çarşı pazarda alışverişte kullanılabileceği belirtilmekle birlikte insanların sınırlı sayıdaki bu paraların önemli bir bölümünü hatıra olarak saklamak isteyeceği için bozuk para sorununu gidermeyeceği ifade edildi.
Sözcü
Babasının yerine oy kullanan seçmeni engelleyen avukata AKP’liler saldırdı!245 izlenme
Pınar Gültekin’den acı haber geldi! Pınar’ın katili itiraf etti! Korkunç detaylar…144 izlenme
Kamuda, ‘Mesai arası Kur'an Eğitimi’ dönemi: ‘Çorba bizden eğitim sizden’81 izlenme
AKP milletvekili adayının asgari ücretle ekmek hesabı yok artık dedirtti! 'Asgari ücretle 10 bin ekmek alınabiliyor'47 izlenme
Atatürk'ü öve öve bitiremediler! Helâl olsun size Vanlılar41 izlenme
Murat Yetkin: "İbrenin bu hafta Kılıçdaroğlu'na dönme ihtimali güçlü"51 izlenme
Ayşe Ateş’ten Yönter ve Kılıç’ın tehditlerine: "Kimlere neler yapmayı planladıklarının ilanı gibi!"33 izlenme
Kasa kasa domatesi çöpe döktüler! Vatandaş ise tane tane satın alabiliyor56 izlenme
YKS'ye giren kızını bekleyen babadan yürek burkan isyan: 'Kazanamasın diye dua ediyorum, kazansa okutamayacağım'
Vatandaşlara 'kuru ekmek' reva görülmüştü! AKP'li Canikli yurtdışına yapılan yardımlarla övündü!
Cumhurbaşkanlığı seçim anketi sonuçları açıklandı: Erdoğan'a büyük şok!
A Haber ve Sabah’tan İBB’ye bir iftira daha: Çok güzel yalan haber yapmışlar