Türkiye, 3 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı haziran ayı enflasyon verilerine odaklandı. Enflasyonla birlikte birçok temel mal ve hizmette zam dalgası beklenirken, özellikle Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında yeni artışların gündeme gelmesi, tüketicinin bütçesini doğrudan etkileyecek.
Her yıl ocak ve temmuz aylarında güncellenen otomatik ÖTV düzenlemesi, bu yıl 3 Temmuz itibarıyla yeniden devreye girecek. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (YİÜFE) yaşanacak artış oranına bağlı olarak, özellikle akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerde ciddi fiyat yükselişleri bekleniyor.
Uzmanlar, YİÜFE’de yüzde 1’lik bir artış olması durumunda akaryakıt fiyatlarına ortalama 2,2 TL, yüzde 2’lik bir artışta ise yaklaşık 2,5 TL zam gelebileceğini öngörüyor.

ÖTV artışları mevzuat gereği otomatik olarak devreye girse de, Cumhurbaşkanı'nın kararıyla bu artışlara üst sınır getirilmesi mümkün. Nitekim ocak ayında beklenen ÖTV zammı, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 6 ile sınırlandırılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Kamunun belirlediği fiyatlarda hedef enflasyonu gözeteceğiz" açıklaması, temmuzda da benzer bir müdahale ihtimalini gündeme getirdi.

Zam dalgası sadece tüketim ürünleriyle sınırlı kalmayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bedelli askerlik ücreti de 1 Temmuz 2025 itibarıyla memur maaş katsayısına göre yeniden belirlenecek.
Hâlihazırda 243 bin 13 TL olarak uygulanan bedelli askerlik ücreti, yoklama kaçağı ve bakayalar için 3 bin 543 TL’lik ek ödeme ile birlikte tahsil ediliyor. Temmuz ayında katsayının artmasıyla birlikte, bu tutarın da önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor.
Temmuz zammının etkileri sadece ÖTV ve askerlik ücretleriyle sınırlı kalmayabilir. Elektrik ve doğalgaz gibi temel enerji giderlerinde fiyat artışına gidilip gidilmeyeceği ise BOTAŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) alacağı kararlarla netleşecek. Henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, enerji piyasasındaki gelişmeler yakından izleniyor.
Gerçek Gündem
Dolmabahçe'de Atatürk'e büyük saygısızlık6 izlenme
TCDD rekor zarar etti: Cengiz, Limak ve Kolin havalara uçtu16 izlenme
Yenidoğan bebeklere alkollü mama vermişlerdi: Skandalda 5 hemşire için karar verildi29 izlenme
Ukrayna-Rusya müzakeresinin yapılacağı yer belli oldu48 izlenme
Özgür Demirtaş, Gaye Erkan tartışmalarında topa girdi: 4 seçenek var38 izlenme
Bayramın tadını kaçıran rakamlar: Asgari ücrette büyük tehlike62 izlenme
Yargıtay’ın Gezi Direnişi davası kararına tepki yağdı! “Hukuksuzluk tarihine kara bir leke”28 izlenme
Eyleme katılmaları suç sayıldı: "Öğrenciler dönem ortasında yurtlarından atıldı"19 izlenme