Birbiri ardına yağan zamlar karşısında çaresiz kalan emeklilere ek zam sözü veren iktidar, sayıları 10 milyonu aşkın işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine tek kuruş bile ek zam vermedi. İktidar bu emeklilere sadece geçmiş 6 aylık enflasyon kadar zam vermekle yetindi.
‘ADALET NEREDE' İSYANI
Buna karşılık zamları memur sendikalarının yaptığı toplu sözleşmelere göre belirlenen memur emeklilerine yüzde 5'lik zammın yanı sıra ilave yüzde 2.5 zam verilmesi diğer emeklilerde büyük hayal kırıklığı yarattı. SÖZCÜ'yü arayan çok sayıda emekli, “Adalet nerede kaldı” eleştirisinde bulundu.
GELİRLER ERİYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) toplam 13 milyon 590 bin kişi emeklilik aylığı alıyor. Bu emekli ve emekli yakınlarının 8.5 milyondan fazlasını işçi emeklileri, 2.7 milyonunu esnaf ve çiftçi emeklileri, 2 milyon 377 binini de memur emeklileri ve yakınları oluşturuyor.
Bu emeklilerden sadece memur emeklilerinin aylıklarına toplu sözleşmeyle zam yapılıyor. Memur sendikalarının memurlar için aldığı zam oranları memur emeklilerine de uygulanıyor. Geri kalan 11 milyon 213 bin emekliye ise sadece TÜİK'in açıkladığı 6 aylık enflasyon kadar geriye dönük zam veriliyor. TÜİK'in enflasyonu gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığı için de emeklilerin gelirleri her geçen gün eriyor, yaşam daha da zorlaşıyor.

Memur emeklilerine bu yılın ilk 6 ayı için enflasyondan bağımsız olarak yüzde 5 zam verilmişti. Bu zamma yüzde 2.5 daha ilave edildi ve oran yüzde 7.5'e çıkarıldı. Bu emeklilere ayrıca geçmiş 6 ayın yüzde 3'lük zammının yanı sıra yüzde 22.5 da enflasyonun farkı verildi. Geçen temmuzdan bu yılın ocak ayına kadar olan dönemde memur emeklilerine verilen zam yüzde 33 oldu. Memur emeklileri dışında kalan 11.2 milyon emekliye ise sadece geçmiş 6 aylık enflasyon kadar, yani yüzde 25.5 zam verildi. Arada 7.5 puanlık zam farkı oluştu.
Zam sistemindeki adaletsizlik yüzünden örneğin temmuzda 5 bin lira aylık alan memur emeklisi Ahmet Bey'in aylığına enflasyon kaybı hariç 1 Ocak'tan itibaren 375 lira ek zam yapıldı ve aylığı 5 bin 375 liraya çıktı. Bu zammın 250 lirası toplu sözleşmeden, 125 lirası da ek zamdan geldi. 5 bin lira aylık alan işçi emeklisi Mehmet Bey ise ocak ayında enflasyon kaybı dışında 375 lirayı alamadığı için reel aylığı yine 5 bin lirada kaldı. Adaletsizliğin giderilmesi için tüm emeklilerin sendika zammı kapsamına alınması gerekiyor.
Sözcü
'Burası şeriat ülkesi' diyerek Yılbaşı Pazarı’na saldıran bakın kim çıktı25 izlenme
Cumhur İttifakı’nda büyük çatlak: MHP ve AKP'li isimler birbirine girdi!34 izlenme
Saray'ın tercihleri bütçeye yansıdı: Yurttaşlara yük sermayeye kıyak56 izlenme
Yandaşa devlet eli116 izlenme
AKP Genel Başkanı 'Ben BOP eşbaşkanıyım' derse, vekili de 'Ortadoğuda en samimi dostumuz Kürdistan yönetimidir' der !334 izlenme
TRT’nin eli vatandaşın cüzdanından çıkmıyor: Hilal Kaplan'ın da olduğu yönetim kuruluna 3.4 milyon ödendi29 izlenme
FETÖ'nün eski suç ortağı olan isim CIA'in Fetullah Gülen'i nasıl ajan yaptığını açıkladı43 izlenme
Aşırı sağcı bazı İsrailliler, Gazze'ye gönderilen yardım tırlarının önünü içinde bebek olan bebek arabalarıyla kesti! Bu nedenle tırlar yola devam edemedi27 izlenme
Hulusi Akar'dan İncirlik açıklaması: “Bizim ABD ile ilişkilerimiz, anlaşmalarımız var”
Şişli'deki Kent Lokantası kapanmıştı: Kayyumun yapamadığını mahalleli başardı
Balıkesir’de AKP’liler afiş asan CHP’lilere saldırdı!
Çiçekçilik yapan atanamayan öğretmenden yürek yakan sözler! "Buketleri bana gelecekmiş gibi hazırlıyorum"