2019'u 1.2 milyar lira gibi rekor zararla kapatan PTT'ye bağlı kuruluşta, üst düzey personele pes dedirten kıyak ortaya çıktı. Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin genel müdür, genel müdür yardımcısı gibi personelle imzaladığı sözleşmede, bu yöneticiler her ne suretle görevlerinden alınırlarsa alınsın, kendilerine brüt ücretin 36 katı tutarındaki parayı 1 hafta içerisinde ödenmesi hükme bağlanıyor. Sözleşmede, “hırsızlık ve yüz kızartıcı suç işlenmesi durumunda sözleşmenin feshedilmesini” öngören İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin ödeme yapılmasına engel olmayacağı da açıkça hükme bağlandı. Sayıştay, “Şirket, hırsızlık yapması, güveni kötüye kullanması gibi durumlarda personel ile olan sözleşmesini feshetse dahi bu cezai tutarı ödemek zorunda kalacaktır” dedi. Sayıştay raporunda, görev süresi dolmadığı halde sözleşmesi feshedilen bir genel müdür yardımcısına tam 847 bin 532 lira tazminat ödendiğini de açıkladı.
HIRSIZA DA TAZMİNAT
PTT şirketinin üst düzey personeliyle imzaladığı sözleşmede “Sözleşmenin imzalandığı tarihten başlayarak hesaplanacak 3 yıllık süre içinde her ne suretle ve/veya sebeple olursa olsun (İş K. 25. madde dahilinde bir sebebe de dayansa) sözleşmenin şirket tarafından feshi halinde şirket; personelin son olarak aldığı giydirilmiş brüt ücretin 36 katı tutarında bir cezai şartı, yasal alacaklara ilave olarak, dava açılmasına yahut ihtara gerek olmaksızın bir haftalık süre içinde defaten ve peşinen personele ödemekle yükümlüdür.” Bu maddenin, “basiretli tüccar” anlayışına aykırı olduğunu vurgulayan Sayıştay, “Şirketin üst yönetimde (genel müdür, genel müdür yardımcıları) istihdam ettiği kişiler ile imzaladığı iş sözleşmelerinin şirketi zorda bırakacak şekilde yapıldığı görülmüştür” dedi.
İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerlerini düzenleyen 2'nci bölümünde sözleşme yapıldığı sırada gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek işçinin, işvereni yanıltması ve işçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak davranışlarda bulunması durumunda tazminat hakkı olmadığı hükme bağlanıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/zarardakipttdeboylesozlesmegorulmedi6260414/
Türkiye’nin dev şirketlerinin kârı yüzde 14 eridi!54 izlenme
AKP seçim bürosunda yumruklar konuştu, sandalyeler havada uçtu29 izlenme
Sansür yasasını savunan Erdoğan, verdiği örnekle kaş yaparken göz çıkardı!36 izlenme
Resmi Gazete'de yayımlandı: Türkiye’den üç ülkeye daha hibe!44 izlenme
Thodex'in kurucusu Fatih Özer'den dikkat çeken savunma: 'Yolun sonu görünüyor32 izlenme
Annelerinin kebapçıya bırakıp kaçtığı çocuklara bir darbe de babalarından geldi.27 izlenme
Avukat Atatürk’e hakaretten tutuklandı!235 izlenme
'Katliam yasası' İngiliz turistlerin boykotuna neden oldu24 izlenme
Dünyada akaryakıt, doğal gaz ve elektrik fiyatları ne kadar arttı? İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri
AKP'li vekil İbrahim Yurdunuseven'den övgü! "Cezaevlerimiz dünya standartlarının üstünde!"
İmamoğlu nefreti bitmiyor! Erdoğan talimat vermiş
Pensilvanya’nın arka odalarında neler oluyormuş neler 'Fethullah Gülen'i görünce üzerine atladım !'