
OVP, EN GÜÇLÜ SİNYAL
Önümüzdeki süreçte tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, harçlar, ek gayrimenkul ve bazı Özel Tüketim Vergi (ÖTV) kalemlerinde artışlar olabileceğine dikkat çeken Bingöl, “Çünkü OVP'ye göre bu yıl sonundaki bütçe açığı yaklaşık 1.6 trilyon lira olarak öngörülüyor. Bu kadar büyük açık rakam; vergi artışlarının devam edeceğinin en güçlü sinyali” açıklamasını yaptı. Emeklilere verilen sözlere karşın maaşlarda talep edilen düzenlemenin yapılmaması ile ilgili de Bingöl, “Yapılacak artışın bütçede bir karşılığı var mıdır wdiye bakmadan söz verilemez. Bu bütçe hakkının ve Meclis'in yok sayılması” dedi.
Akaryakıttaki vergi artışının iki yılda yüzde 700'ü bulduğunu belirten Ozan Bingöl, “Akaryakıt vergi olup Hazine'nin kasasına aktı. Akaryakıttaki ÖTV'den bu yılın ilk sekiz ayında 75 milyar 921 milyon lira tahsil edildi. 2022'de akaryakıt ve doğalgazdan tahsil edilen ÖTV tutarına ilk sekiz ayda ulaştık. Önümüzdeki günler de yeni artışlara gebedir. Akaryakıtın ÖTV dahil tutarı üzerinden alınan KDV'nin de 35 milyar liranın üzerinde bir tutara tekabül ettiğine göre akaryakıt üzerinden 8 ayda ödediğimiz vergi 110 milyar lirayı aştı” diye konuştu.
“Eylül ve ekimde enflasyon ‘0' dahi gelse 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yüzde 55'in üzerinde olacak” ifadelerini kullanan Bingöl, “Bu da 2024'te vergi, harç ve cezalara en iyimser tahmin ile yüzde 55'in üzerinde zam demek. Yüksek YDO ile vergi ve cezalarını artırmak, 2023'ün yüksek enflasyonunun bir kısmını 2024'e sürüklemek sonucunu da doğuracak. Örneğin 2022'de üç yıl ve üzeri bir pasaport harcı 1.478,30 TL idi, 2023'te 4.943,50 TL'ye çıktı. 2024'te en iyimser tahminle yaklaşık 7.645 lira olacak” dedi.

Sosyal yardım niteliği olmadan, doğalgazın bir ay ücretsiz verildiğini anımsatan Ozan Bingöl, “Maliyet 40 milyar lira. Hiçbir kanuni dayanağı olmadan ve bütçede tek kuruş ödeneği olmadan Kur Korumalı Mevduat uygulamasını hayata soktular. Sadece 2022 yılı maliyeti 200 milyar TL'nin üzerinde. Bu yıl bunun yükünü Merkez Bankası'na devredip veri karartması yaptılar. Muhtemel yük 1 trilyon lira civarında olacak. Hesapsız harcama sonucu doğuran giderleri görünce iktidarın hesap ve kitap yapma işini, öğrenciye vergisiz cep telefonu vaadinde ve emekliye yapılacak zamda aklına getirdiği anlaşılıyor” dedi.
Sözcü
İşte Trump'ı korkutan ihtimal: Yüzlerce İran hücresi, 48 saat hazırlığında14 izlenme
Erdoğan'dan Katar paylaşımı! 'Kardeş Katar'95 izlenme
Aynı gün içerisinde 3 çirkin saldırı yapılmıştı, CHP'den provokasyon açıklaması35 izlenme
Çocuk istismarı bitmiyor: 6 kurban, 260 yıl hapis45 izlenme
AKP'li vekil deprem mağduru vatandaşı geçiştirdi, CHP'li Gürsel Erol çok sert tepki gösterdi 'Babanızın hayrına mı yapıyorsunuz!'84 izlenme
Daha ne yapılması gerekiyor?49 izlenme
İsveç olayının altından ’26 bin dolar’ çıktı!969 izlenme
TCMB Başkanı Erkan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65'e yükseltti26 izlenme
Tosuncuk’tan ilginç ‘Bank’ savunması! TDK’yı örnek gösterdi
İYİ Parti yargı krizini ve hükümetin Anayasa Mahkemesi'ne yönelik anayasa değişikliği talebini nasıl değerlendiriyor?
İngiltere'de hükümet hangi önlemleri açıkladı
Ali Sunal'dan yıllarca unutulmayacak deprem konuşması 'Normal olan hesap sormaktır'