13 Aralık 2018 günü AnkaraKonya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'de yaşanan kaza, 9 cana mal oldu. CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “Kazanın nedeni, verilen yolcu garantisi bedelinin karşılanması için altyapı ve sinyalizasyon eksikliğine rağmen, Hızlı Tren Garı ve hattının işletmeye açılmasıdır'' iddiasında bulundu.
14 YILLIK GARANTİ
Ulaştırma Bakanlığı, CHP'li Yavuzyılmaz'ın TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda yönelttiği sorularına yazılı cevap gönderdi. Yazılı cevapta şu ifadelere yer verildi:
“Proje kapsamında devlet tarafından 14 yıllık süre için yolcu garantisi verilmiştir. Yolcu garantisi içinde kalan rakamlar için yolcu başına 1.5 USD+KDV ödeme yapılacaktır. 29 Ekim 2016 29 Ekim 2017 tarihleri arasında Ankara Yüksek Hızlı Tren Gar çıkışlı 2 milyon 207 bin 230 yolcu üzerinden, 3 milyon 662 bin 265 dolar artı KDV ödenmiştir.”
YHT, KILAVUZ LOKOMOTİFE ÇARPTI
AnkaraKonya AnkaraKonya seferini yapmak üzere 13 Aralık günü 06.30'dan hareket eden Yüksek Hızlı Tren, Yenimahalle İlçesi'ne bağlı Marşandiz İstasyonu'nda kılavuz lokomotife çarptı. Kazada YHT'nin üç vagonu raylardan çıkarak devrilirken, üst geçidin bir kısmı da çöktü. İstasyonun çöken parçaları iki vagonun üzerine devrildi. Kazada 9 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi de yaralandı.
CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelen cevabın, bir itiraf olduğunu savunarak SÖZCÜ'ye şunları söyledi:
FAHİŞ FİYAT: Marşandiz Tren İstasyonu bölgesindeki çoklu ray sisteminin başlangıç noktası olan Ankara YHT Garı, 29 Ekim 2016'da kamuözel işbirliği projesi olarak kullanıma açıldı. Yapılan sözleşmeye göre 20 yıl 6 ay işletme süresi bulunan YHT Tren Garı'nın kamuya devri 2036 yılında yapılacak. 14 yıllık süre için fahiş fiyatlarla yolcu garantisi verildi. Bu nedenle, 29 Ekim 201629 Ekim 2017 tarihleri arasında Ankara YHT Gar çıkışlı yolcular üzerinden 3 milyon 103 bin 615 $+KDV, özel teşebbüs firmalarına ödendi.
ALTYAPI BİTMEDEN AÇILDI: Ankara YHT Garı'na bağlı tren yolu hatlarının altyapısı tamamlanmadığı ve sinyalizasyonu yapılmadığı halde maalesef verilen
yolcu garantisi nedeniyle tehlikeli bir şekilde kullanıma açıldı. Ankara YHT Garı açılışı seçim malzemesine dönüştürüldü. Bu seçim malzemesi de Marşandiz İstasyonu'ndaki kaza ile faciaya dönüştü. TCDD yaptığı bu sözleşmelerle sadece yolcu garantisi vermemekte, aynı zamanda ölüm garantisi vermektedir.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/yuksekhizlitrenedeyolcugarantisiverilmis3684349/?fbclid=IwAR0cM7P3MeMcUH27AkAFNYeO9R0Hl3XGAidP0j0FiEC0StELcmvHCyXygk4
337 bin kişi işsiz kaldı13 izlenme
Ümit Özdağ'ın avukatından tutuklama talebi sonrası flaş sözler! "Kervanın yolda düzüldüğü bir soruşturma"30 izlenme
Erdoğan'ın 'Gezi’de camilerimiz yakıldı' sözlerine İBB itfaiyesinden yanıt: "O tarihte cami yangını ihbarı yok"35 izlenme
EYT başvurusu yapmak için geceden sıraya girdiler33 izlenme
Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı!61 izlenme
Orman yangınında yardım için koşan gençler ölümle burun buruna geldi: "Kaçmayı değil yardım etmeyi seçtik"19 izlenme
Saray'ın danışmanı hedef göstermişti: Hasan Can Kaya'dan cevap geldi17 izlenme
Üretimin yüzde 80 düştüğü Köse fasulyesinin fiyatı 200 TL'ye kadar çıktı43 izlenme
AKP'li Özlem Zengin affetmedi: Yeğeniyle ilgili paylaşımları şikâyet etti, inceleme başlatıldı
İran Güney Kıbrıs'taki İngiliz üslerine doğru füze attı
Türkiye onu 'pudra şekeri' skandalıyla tanımıştı: O AKP'linin şimdi de çakarlı aracı gündem oldu
İmamoğlu'nun ortağına 'etkin pişmanlık' tahliyesi