Özel hastanelerdeki bebek ölümleri ülke gündemini sarsarken, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Özlem Tekşam çok çarpıcı veriler açıkladı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yenidoğan ünitelerinde 4 bin 900 yatak varken, bu sayı özel hastanelerde 7 bin 144’e ulaştı. Her yıl 15 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiği Türkiye’de, bebek nüfusu yaklaşık 5,5 milyon. Buna karşın 81 ildeki hastanelerde 130 çocuk acil uzmanı ile 140 çocuk yoğun bakım uzmanı görev yapıyor.
Nüfusla kıyaslandığında bu rakamların 600700’lere yükselmesi gerekiyor ama devlet yeterli sayıda kadro açmadığı gibi, tıp öğrencileri de hem şiddet vakalarının artmasını hem de yoğun mesai yapmanın ilave getiri sağlamamasını gerekçe göstererek çocuk uzmanlıklarını tercih etmiyor. Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tekşam, “Geçen sene çocuk sağlığı hastalıklarına talep olmadığı için birçok üniversite acil servislerini kapatmak durumunda kaldı ya da azaltmaya gitti. Bugün hekimler, hemşireler ve sağlık çalışanları olarak tükenmişlik sendromuyla karşı karşıyayız” dedi.
Özel hastanelerdeki bebek ölümlerine bir hekim olarak inanmak istemediğini söyleyen Prof. Dr. Tekşam, şu yorumu yaptı:
“Dört duvar, bizi ne çok iyi bir acil ne çok iyi bir yoğun bakım yapar. Oraları acil yapan, oraları yoğun bakım yapan, oraları hastane yapan içindekilerdir. Öncelikle, hekim, hemşire, sağlık personeli.”
Nefes
Bu cengaverler ne zaman böyle yetişti, insan merak ediyor doğrusu !405 izlenme
Toplumun yüzde 51'i geçinemiyor! Hayat pahalılığı ve işsizlik salgından sonra arttı80 izlenme
Şovu AKP’li İBB Yaptı Fatura Vatandaşa Kaldı!283 izlenme
Reel efektif döviz kuru mayısta gerilemeye başladı27 izlenme
Yandaş gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit etti!35 izlenme
İsmailağa Cemaati'nden Sedat Peker'in videoları hakkında açıklama133 izlenme
Mansur Yavaş, bir yolsuzluğu daha açıkladı!216 izlenme
Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar, faiz ve enflasyon tahmini39 izlenme