Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamların ardından, zam fırtınasına şimdi de sigara fiyatları eklendi.
Son 6 ay içerisinde tütün mamüllerine 9 TL'lik zam geldiğini vurgulayan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş Cumhuriyet TV'ye yaptığı konuşmada, "Normalde sigara ve alkol zamları yılda bir kere yapılırdı. Bu daha sonraki yıllarda altı ayda bire düştü. Bunun sebebi maliyet giderleridir" ifadelerini kullandı.
LOJİSTİK GİDERLER FİYATLARA YANSIYOR
Sigara fiyatlarına gelen zamların gider artışları ve dışa bağlılıktan kaynaklandığını vurgulayan Özgür Aybaş şu açıklamalarda bulundu:
"Benzin ve motorin yerinde durmuyor. Bunların hepsi lojistik giderdir. Firmaların lojistik giderlerini satmış oldukları ürünlere yansıtmama lüksleri yok. Yansıtacaklar, çünkü lojistik maalliyetleri o kadar yükseldi ki artık bunu kaldıramıyorlar. Biliyorsunuz bir de alkol ve sigarada vergi oranları çok yüksek.
İlerleyen dönemlerde değil, benzin ve motorin fiyatlarına ve dolar kuruna bağlı olarak sigaraya yine zam geçişi olacak. Bunlar artık birbirine endeksli bir şekilde devam edecek. Eskiden ÖTV zammı, vergi zammı geçişleri oluyordu şimdi bir de bandrol zammı eklendi. Bir de ithal ürünler için geçerli olacak yüzde 50 gümrük zammı konuşuluyor.
"BU ZAMLAR DURMAYACAK VE DEVAM EDECEK"
Tekel özelleştikten sonra kendi ürettiğimiz yerli ürünler hemen hemen hiç kalmadı. Dışa bağımlılığımızdan kaynaklanan sigara zamları devam edecek. Yıl sonuna kadar en ucuz sigara muhtemelen 25 lira olur, en pahalı sigara da 30 lirayı geçebilir. Aldığımız duyuma göre sigara fiyatı 2 dolara endekslenecek ama bu durmayacak gibi. Şu anda zaten iki dolar 28 lira, zaten bir paket sigara 2 doları geçmiş durumda. Önümüzdeki süreçte alkol zammı da bekleniyor."
"DÜNYADA TÜRKİYE'DEKİ GİBİ BİR FİYAT ARTIŞI YOK"
Dünyada var olan bir ekonomik krizden dolayı birçok ülkede tütün ve alkole zam geldiğine yönelik iddiaları yanıtlayan Aybaş, dünyada Türkiye'deki gibi bir fiyat artışının olmadığını belirterek "Evet bir artış var ama bizdeki kadar yüksek değil. Orada yapılan zamlar gelir dağılımına göre vatandaşı etkilemiyor. Ama maalesef 35710 lira gibi zam geçişleri bizi etkiliyor. En son zamlardan sonra bizim sigara satışlarımız yüzde 50 düştü. Herkes tütün içmeye başladı. Ve şu an kaçak tütünün önü açıldı. Bu şekilde olması da devletin vergi kaybına uğradığının belirtsidir."
Çorlu Belediyesi Zabıta Amiri Hüseyin Eligül'de Seçil Erzan'a 500 bin dolar kaptırmış! Peki zabıta memuru bu parayı nasıl buldu?50 izlenme
Yahu Türkiye'de zam konusu yok yooook !484 izlenme
Athena Gökhan'ın İmamoğlu paylaşımı ses getirdi38 izlenme
Bilim Kurulu üyesi Tezer’den gençlere uyarı: Dikkat etmiyorlar56 izlenme
Komedyen Ricky Gervais'in yıllar önce ünlülere pedofili ve Epstein üzerinden yaptığı eleştiriler yeniden gündemde55 izlenme
ANKAPARK’ı gezen vatandaşlardan tepki! "Bizim paramızla rezil etmişler"42 izlenme
Özgür Çelik Silivri için çağrı yapmıştı: "CHP ile değil milletle karşı karşıya geliyorlar"18 izlenme
51 kişiye mezar olan apartmanın AKP’li müteahhidi: "Depremi biz yapmadık, Allah’tan oldu"49 izlenme
'Poligonlarda eğitim' iddiaları Meclis gündeminde: Şüpheli yine SADAT!
Doğa harikası dünyaca ünlü koy imara açıldı: 'Milyonlarca dolar değerindeki arazi yağmalanacak'
Polis doğruladı: Öldürülen kişi KKTC'de kayıp beş kasetle ilgili açıklama yapan isim Halil Falyalı’nın eski muhasebecisi Cemil Önal çıktı
Bir Türkiye gerçeği: Mezun oldular, iş bulamadılar, kredi çektiler, haciz geldi!