Bankacılık sektörü, yetkililerin KKM’yi dizginlemek için koyduğu zorlu hedeflerin kârlarını riske attığından şikayetçi.
Bloomberg’de yayımlanan Kerim Karakaya ve Asli Kandemir imzalı habere göre, Merkez Bankası dün bankalarla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda KKM hesaplarını azaltmayı amaçlayan yeni adımlar konuşuldu.
Konu ile ilgili bilgi sahibi olan kaynakların aktardığı bilgiye göre, bankalar dün telekonferans aracılığı ile gerçekleştirilen toplantıda Merkez Bankası’nın (TCMB) üst düzey yetkililerine endişelerini dile getirdi.
Bankalar, iddialı dönüştürme hedeflerini tutturmakta büyük ihtimalle başarısız olacaklarını ve bu durumda bol miktarlarda düşük getirili devlet tahvili almaları gerekeceğini söyledi.
Yetkililer ise geçişi yönetmenin zorluklarını kabul ederek birikmiş KKM mevduatlarının düzenli mevduatlara dönüştürülmesinin önemini vurguladı. Yetkililer ayrıca KKM’nin tasfiye edilmesinin Türkiye’nin para politikası çerçevesini basitleştirmenin anahtarı olduğunu söyledi.
Reuters’a konuşan bir bankacı ise “Dün bankalar TCMB’ye yeni düzenlemeler hakkında fikirlerini ve endişelerini iletti. Yeni riskleri bankalar TCMB’ye iletti. TCMB’nin eleştirilere rağmen uygulamalarda kararlı olduğunu gördük ancak zorlukların farkında olduklarını da söylediler” dedi.
Merkez Bankası ise konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Toplantı, hafta sonu alınan KKM kararının ardından geldi. TCMB, bankaların kademeli olarak KKM sahiplerini normal lira hesaplarına geçmeye ikna etmesi gerektiğine karar verdi.
Aralık 2021’de yaşanan kur krizinin ardından acil bir koruma planı olarak tasarlanan KKM uygulaması kapsamında açılan hesaplar zaman içinde 124 milyar dolara kadar yükseldi ve Türk bankalarında tutulan tüm mevduatın dörtte birinden fazlasını oluşturdu.
Sözcü
Okullara 'Mevlid Kandili' talimatı!282 izlenme
Parlamentodan ‘lüks yat’ isteyen devlet başkanına soğuk duş: O para öğrencilere burs olarak verilecek23 izlenme
Diyaent, Çatalca Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu'na soruşturma başlattı41 izlenme
Yine TÜVTÜRK yine kredi kartı komisyonu! Bu kez icradan kaçamadı: Aldığı parayı misliyle geri ödedi14 izlenme
Kocaeli Gebze'de indirimli ürün satılacağını duyan vatandaşlar izdihama neden oldu: Az kalsın canlarından oluyorlardı, kavgaya tutuştular38 izlenme
Emekliler ve çalışanlar dikkat! Emekliliğiniz iptal olabilir!809 izlenme
Fenerbahçe Kulübü, Atatürk’ü Dolmabahçe açıklarında andı33 izlenme
Çiftçi emeklileri ikramiye bekliyor27 izlenme
'Geçinemiyorum diyenler 5 bin liralık telefonla geziyor' diyerek ekonomiyi savununca bir vatandaş acı gerçeği yüzüne vurdu!
Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı: "Soylu'nun kuzeni tanık olarak dinlensin"
Milyonluk ihale, tartışmalı pazarlık usulüyle eski başkana verildi!
Şaka yaptıkları için tutuklanmışlardı: 4,5 yıl hapis cezası istendi