Düşük ücretler ve eriyen alım gücü, yurttaşın gıdaya erişimini imkansız hale getirirken tarım kesiminin de sorunları katlandı. Gıda enflasyonunda lider konumunu kimseye kaptırmayan ülkede, dar gelirli semt pazarına dahi gidemez hale geldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek için 'arz yönünde' adımlar atılacağını duyurdu. Ancak üreticiye göre yüksek arz da çözüm değil. Tarlalardan toplanan ürünler ya depolarda ya da pazar tezgâhlarında satılamayarak çürüyor. Yurttaş, pazardan boş poşetle dönmek zorunda kalırken çiftçi de üretim maliyetini karşılayamaz durumda.
Niğde'de yurttaşlar, semt pazarından boş poşetlerle eve döndü. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kentte kimi ilçelerdeki pazaryerlerini ziyaret ederek esnaf ve yurttaşın şikayetlerini dinledi. Altunhisar, Çiftlik ve Ulukışla ilçelerindeki pazarlarda yurttaş alım gücünün kalmadığından yakınırken, pazarcılar ise satış yapamamaktan dert yandı. Gürer, "Marul 50 liraya satılıyor. Adana’dan yerinde alış fiyatı 35 lira, üzerine mazot, işçilik ve fire maliyetleri biniyor. Bu şartlarda esnaf düşük kar ile ürününü satıyor, yurttaş ise marulu bile 50 liraya almak zorunda kalıyor" dedi. Bir emekli, "31 sene çalışmışlığım var. Verdikleri para 10 bin lira. 9 bin 100 gün işgünüm var benim. Verdikleri para ne? Pazara girdin mi 3 kişinin karnı doymaz" derken bir başka yurttaş, "Ateş pahası her şey. Pazardan en ucuzlarını alıyoruz, seçiyoruz. Eskiden 100 lira ile pazara geldiğin zaman götüremiyorduk. Şimdi 5 bin lira ile gel, 2 poşet oluyor. Paranın alım gücü düştü, yokluk çoğaldı" ifadelerini kullandı.
Çorum'da ise çiftçiler, 6 aylık emeğin ardından hasat ettikleri mor soğanın depolarda çürüdüğünü anlattı. ANKA'nın haberine göre üretici, hasat döneminde maliyetin altında bile satamadığı ürününün bir kısmını depolara istifledi. Yaklaşık maliyeti 15 lirayı bulan mor soğan, marketlerde 40 liradan, 5 liranın üzerinde maliyeti bulunan sarı soğan 1012 liradan işlem görmesine karşılık, çiftçinin depoladığı ürünü çürümeye başladı.
Depolardaki tonlarca soğan içerisinden seçilen çürük soğanlar, Alaca ilçesinde dere yatağı kenarına dökülmeye başlandı. Üretici Şenol Şahin, çiftçinin derdini şöyle özetledi: "350 dönüm soğan ektim soğan, bire 456 alacağımız mor soğan bu, sarı soğan değil, şu anda altı alacaktık, bire bir oldu. Ürün vermedi, ondan sonra da fiyatlar da tutmadı. İhracat da kapandı. Ne yapayım ben bu soğanı? Söyleyin Allah için. Mazotu aldım 3035 liraya mazot aldım, mazot 50 liraya çıktı. Gübre iki katına çıktı. Motor taksitlerini yatıramıyoruz. Ekipmanların kredisi dünya para tuttu, banka faizleri yüksek. Ben bu ekmek için mücadele ediyorum. Köylüyüm, arazim var. Bin 500 dönüm arazi ekiyorum. Adam Ankara'da duruyor, tarlaya geliyor buradaki köylüden mazot parası alıyor. Ürüne destek verin, ben de bunun desteğini kendim alayım. Ben bunun yüzünden desteğini de almıyorum. Ankaralı memur tutuyor tarlayı kiraya veriyor, mazot desteğini onlar alıyor. Biz üretemeyecek duruma geldik."
∗∗∗
Zeytinde de bu yıl üreticinin yüzü, iklim krizi ve yanlış tarım politikaları nedeniyle bir türlü gülmedi. Somalı zeytinyağı üreticisi Şerif Ali Uysal, geçen sene kilosu 300 lira olan zeytinyağının bu sezon yağışların azlığı ve verimin düşmesi ile 140 liraya kadar düştüğünü ancak maliyetlerin yükselmeye devam ettiğini belirtti.

Uysal, şunları söyledi: "Sezon başında 240 lira olan zeytinyağı, sezon ilerledikçe 220235 gibi her geçen gün düştü ve 150 lira seviyesine kadar indi. En son geldiği nokta şu anda 140 lira. Bu yıldan büyük beklentilerimiz vardı. Bu sene çok zeytin olacağını söylemiştik ve gerçekten de çok zeytin oldu. Havalar iyi gitti, zeytinler iyileşmeye başlamıştı. Yağmur yağmayınca zeytinler strese girdi. Böyle olunca zeytinler ufak kaldı ve çekirdek halinde kaldı. İşçi maliyetleri çok yüksek. Bu masraflar çiftçinin cebinden çıktı. Çiftçi şu anda çok zor durumda. Bu ağaçların yorulması yağmurlarla ne kadar iyileşir bilemiyoruz."
BirGün
Fahrettin Koca'nın açıkladığı sayılarda büyük tutarsızlık! Açıklanmayan 4 milyon doz aşı nerede?79 izlenme
Hastanelerde ameliyatlar yapılamıyor!46 izlenme
'Magnezyum, panik atağı tedavi ediyor' iddiası!26 izlenme
Tokat'ta 16 yaşındaki kızına 8 yıl boyunca cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen kişi tutuklandı34 izlenme
AYM’ye atanan Seferinoğlu’ndan skandal paylaşımlar!82 izlenme
İstanbul Havalimanı'ndaki yiyecek-içecek fiyatları gündeme oturdu: Pizza 530, kola 63 lira!39 izlenme
AVF Genel Başkanı Doğan: "Türkiye, Aleviler üzerinden bir kaosun içine çekilmeye çalışılıyor"42 izlenme
“Tıp öğrencileri ve aileleri infial içinde”47 izlenme
Bakan Karaismailoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na 250 bin TL'lik manevi tazminat davası
Bakan Koca açıkladı: 110.602 yeni vaka tespit edildi, 86.671 kişi sağlığına kavuşurken, 217 kişi hayatını kaybetti!
Milli Piyango yılbaşı çekilişi sonuçları: Büyük ikramiye kazanan numara belli oldu
Ankara’da eylem: Bakkallar ekmek satmıyor!