Enflasyon ve hayat pahalılığı hızla artarken, hemen hemen tüm harcamalarını kısan dar gelirli veliler için kabus ayı adım adım yaklaşıyor. Bu Eylül, okula giden çocuğu olan ve kısamayacağı harcamalarla yüzleşecek dar gelirliler için çok zor geçecek. Servis ücretlerinde yüzde 50'yi bulacak zamların açıklanmasını bekleyen veliler, marketlerin okul kataloglarının açıklanması ile fiyat artışlarının şokunu yaşıyor.
SAYFA KOPARMAYIN
Kalem, silgi, boya gibi ürünlerde yüzde 100'ü aşan oranlarda artışlar gözlenirken özellikle defter fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Geçen Eylül ayında 45 TL seviyesindeki 80 sayfalık defterler 19.90 TL'ye satışa çıktı. Her bir öğrenci için en az 78 defter ihtiyacı dikkate alındığında 2 çocuklu bir velinin sadece defter için ödemesi gereken rakam 320 TL.
Bu Eylül ayında kalem kutusunu doldurmak da çok zor olacak. Kurşun kalemin adedi 1 TL seviyesinden 2.5 TL seviyesine yükselmiş durumda. Kırmızı kalemlerin de 4'lü setinin fiyatı geçen yıl eylülde yayınlanan ‘okula dönüş' kataloglarında 5 TL iken bu yıl 10 TL'ye yükseldi. 12'li sulu boya aynı marka geçen yıl 19.90 TL fiyatla satılırken, bu eylül ayında 29.99 TL etiketle satışa çıktı.
Zam oranları, ithal hammadde ile üretilen ve TL'deki keskin değer kaybının etkilediği ürünlerde, örneğin yapıştırıcılarda çok daha yüksek. Geçen yıl Eylül ayında 3'lü yapıştırıcı 19 TL'den satılırken bu yıl aynı marka ürünün 3'lü seti 46 TL'ye raflara geldi.

Her fırsatta “enflasyon tüm dünyanın sorunu” deniyor ancak tüm dünyada enflasyona karşı destek için halka dönem dönem dağıtılan nakit yardımdan pek bahsedilmiyor. Avrupa'da enflasyonun yüzde 8.9'a çıkması ile ülkeler birer birer yardım paketi açıklamaya başladı. Fransa önümüzdeki aydan itibaren kişi başı 100 Euro'luk bir yardım paketini uygulamaya alırken İtalya yıllık 35 bin Euro'dan düşük geliri olan vatandaşlarına dağıtılacak ‘enflasyona karşı destek' yardımını 200 Euro olarak açıkladı. Portekiz de dar gelirli ailelere 600 Euro nakit yardım yapacak.
Sözcü
Bakan Nebati İYİ partisi Yılmaz'ın "Türkiye IMF'den borç aldı" iddiasını yalanladı: Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da çarpıtıyorsunuz.!31 izlenme
Hükümet yetkilisi Süleyman Soylu'yu yalanladı! "Peker'in o iddiaları doğru..."57 izlenme
45 işçide coronavirüs tespit edilen Akar Tekstil'de üretim durduruldu320 izlenme
Sakarya'daki fabrikada yaşanan patlama anı ortaya çıktı37 izlenme
Medipol'ün profesöründen skandal yorum! Tacizi ifşa edenler 'Ahlaksız' dedi!106 izlenme
Karacabey Belediyesi’nden kelepir arazi! Amaç bütçe açığını kapatmak!49 izlenme
Ahmet Ercan, İstanbul depremi için 'tarih aralığı' verdi: Büyüklük tahminini açıkladı26 izlenme
AKP’yi karıştıran 12.4 milyonluk arsa37 izlenme
Milli Eğitim Müdürlüğü'nden skandal karar! Nutuk'un dağıtılması uygun görülmedi!
Amerika'da TIR şoförlüğü yapan Türk sürücü, 4 gün boyunca gittiği 4500 KM yol sonunda kazandığı parayı paylaştı
200 bin ağaç Kanal İstanbul için kurban edilecek!
İki Rus stratejik bombardıman uçağı, Japonya Denizi üzerinde 6 saatlik uçuş yaptı