7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren, aileleriyle birlikte milyonlarca vatandaşın kaderini belirleyecek asgari ücret pazarlıklarının başlamasıyla tartışmalar da alevlendi. 51 yıldır iktidarlara ve patronlara derdini anlatamayan işçiler bu yıl pazarlık masasına oturmayı kabul etmezken, milletvekillerinin de milyonların geçim sıkıntısına duyarsız kalması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Çünkü asgari ücrette Avrupa’da sondan 3. olmamıza rağmen, vekil maaşlarında ise zirvedeyiz.
Yıl boyunca 16 milyon emeklinin “Geçinemiyoruz, kirayı faturayı ödeyemez hale geldik” feryadına da milletvekillerinin seyirci kaldığını belirten vatandaşlar, “En düşük emekli maaşı olan 16.881 lirayla milletvekilleri bir gün yaşasın, çektiğimiz sıkıntıları daha iyi anlarlar” diyor.
Milletvekili maaşlarının asgari ücretten tam 10.4 kat fazla olması da öfkenin büyümesinde etkili oluyor. Temmuz ayında vekil maaşları 229 bin 676 liraya yükseldi. Emekli vekil maaşları ise 149 bin liraya ulaştı. Bir dönem vekil olup emeklilik hakkı elde eden milletvekilleri yeniden seçildiği takdirde aldıkları maaş 378 bin 676 liraya çıkıyor. 18 milyon vatandaşın sosyal yardımlarla ayakta kaldığı ülkede, vatandaşların vergileriyle maaş alan vekillerin yüksek ücretler alması haklı olarak tepki çekiyor.
Türkiye’de on yıllardır milletvekili maaşları büyük tartışmalara sahne olsa da iktidar ve muhalefet partilerine mensup vekiller her fırsatta kendilerine zam yapmaya devam ediyor. Oysa özellikle son iki yılda temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelen milyonlar, açlık sınırının altında bir maaşla ayakta kalmaya çabalıyor. Temmuz ayında iktidar asgari ücrete ek zam yapmayı kabul etmeyince dar gelirliler için geçinmek çok daha zor oldu. TÜRKİŞ’in açıkladığı verilere göre kasım ayında açlık sınırı 29.827 TL, yoksulluk sınırı ise 97.159 TL oldu. İPA’nın araştırmasına göre ise milyonlarca asgari ücretliye ve emekliye ev sahipliği yapan İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 104.927 liraya ulaştı.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde emekliler geçim sıkıntısından dert yanarak, ocak ayında yapılacak zamla ilgili beklentilerini ifade etti. Emekli bir vatandaş, “Maaşımızın milletvekili maaşı ile aynı olmasını isterim. Bu bir, ikincisi de toplum olarak kendimizi düzeltmediğimiz sürece ne kadar zam verirse versin hava” diye konuştu.
Bir başka emekli, “Ocak ayında zam en az yüzde 30 olmalı. Maaş yetmiyor ama idare ediyoruz, zoraki idare ediyoruz. Her şeyi alamıyorum mümkün değil” dedi. Emekli maaşını az bulan bir başka emekli ise, “22 bin liradan aşağı olmasın en az. Geçinemiyoruz, doğru düzgün bir şey işte alamıyoruz” dedi.
Maaşı yetmediği için pazarcılık yapan bir emekli ise, “Maaşımızın 40 bin lira olması lazım. Maaş yetmiyor ki pazarcılık yapıyoruz. Çiftçilik yapıyoruz, bahçemiz var ek iş yapıyorum. Yoksa geçim yok. Her şey alamıyorum, yok nerede geçiniyoruz, geçinemiyoruz. Hani ne alabiliyoruz. Mazot pahalı, her şey pahalı” ifadelerini kullandı. Başka bir emekli ise, “Emekliyim maaşımızın en az 25 bin lira olması lazım. Geçinemiyorum zor. Pazarda fiyatlara yaklaşılmıyor. 120 liradan, 150 liradan aşağı fiyat yok. Pahalı tabii ki pazar” diye konuştu.
Milletvekilleri makam aracı saltanatı, maaşları ve sahip oldukları imkânlarla sık sık gündeme geliyor. Ancak Avrupa ülkelerinde böyle bir tablo yaşanmıyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde milletvekili maaşları ile asgari ücret arasındaki ilişkiye bakıldığında da büyük bir uçurum görülmüyor.
Örneğin Almanya’da parlamenterler, temsil giderleri hariç 11.800 Euro maaş alıyor. Ülkede brüt asgari ücret ise 2.161 Euro düzeyinde seyrediyor. Yani Almanya’da milletvekili maaşı ile asgari ücret arasında 5.4 kat fark varken, Türkiye’de bu fark tam 10.4 katı buluyor. Yine aynı şekilde Fransa’da asgari ücret 1.802 Euro iken vekil maaşları 8.000 Euro düzeyinde seyrediyor. Belçika’da vekil maaşları 7.000 Euro, asgari ücret ise 2.070 Euro.
NEFES
Mehmet Şimşek tutuklanan Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı hakkında böyle demişti: "En iyi ve en parlak ekonomist"19 izlenme
Enflasyon artmaya devam ediyor!141 izlenme
Özgür Özel'den Erdoğan'a hodri meydan: "Sen Gezi'yi yayınla ben Manavgat'ı yayınlayacağım"28 izlenme
Şeker oyununun altından yandaş çıktı: Paralel 'Turkşeker' kurmuşlar!54 izlenme
Bursa'da bacağı kırılan kedi, acile gidip sıra bekledi27 izlenme
Dolar ve altın neden yükseliyor? Ekonomist Veysel Ulusoy açıkladı188 izlenme
Kriz var diyerek makam araçları satılığa çıkartıldı!539 izlenme
Jandarma'dan Tayfun Kahraman açıklaması31 izlenme
Yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmenle birlikte hareket eden teğmenlerin Kara Harp Okulu yıllarında alt devreleri Nurculara bağlı bir cemaate çağırdığı görüntüler ortaya çıktı
İnternet faturaları ödenmiyor; tabletler çürümeye terk ediliyor: MEB FATİH'te ısrarcı
Tarikat kanalında kadın karşıtı sözler: "Çok şükür şimdiye kadar kanalımızda kadın sesi, kadın görüntüsü gibi şeyler yayınlanmadı. Bu konuda çok hassasız"
Mahsun Kırmızıgül Hatay'daki insanlık dramını paylaştı: 'Çoluk, çocuk 200 kişi çadırları olmadan yaşıyor'