2018’de geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ekonomik dengeleri daha da kırılgan hale getirdi. Açıklanan her veri bir öncekinden daha olumsuz olurken, vatandaşın yüklerine yük eklendi. Borçlar katlanarak arttı, vatandaşın alım gücü günden güne eridi, huzurlu bir yaşlılığın hayalini kuran emekliler yaşamak için yeniden iş aramaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin üzerinden yedi yıl geçti. CHP’li Ömer Fethi Gürer’in açıkladığı veriler, 2018’den bu yana artan ekonomik bozulmayı gözler önüne serdi.
2018’den bu yana vatandaşın bankalara olan borcu 582 milyar TL’den 5.1 trilyon TL’ye çıkarak 9 kat arttı, takibe düşen kredi borçları 10 katına ulaştı. İcra dosyaları 24 milyonu geçti, tarım sektörünün borcu 1 trilyon TL’yi geçti. Asgari ücretlinin altın karşısındaki alım gücü 3.66 gram erirken, emeklilerden çalışmaya devam edenlerin sayısı 2 milyonu aştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Borç tsunamiye dönüştü, sistem sorunları çözmek yerine derinleştirdi, olan vatandaşa oldu” dedi.
İCRA DOSYALARI PATLADI
Gürer’in paylaştığı verilere göre, vatandaşların bankalara borcu 2018’de 582 milyar 728 milyon TL iken, 2025’te 5 trilyon 92 milyar 932 milyon TL’ye ulaştı. Bu dönemde borç 9 kat arttı. Takibe düşen bireysel kredi borçları da 18 milyar TL’den 197 milyar TL’ye çıkarak yaklaşık 10 katına yükseldi. 2018 Temmuz’unda icra dairelerinde 19 milyon 234 bin dosya bulunurken, bu sayı 2025’te 24 milyon 440 bine çıktı. Sadece Ocak–Ağustos 2025 döneminde açılan yeni icra dosyası 6 milyon 380 bine ulaştı.

Asgari ücretlinin altın karşısındaki alım gücü de ciddi miktarda eridi. 2018’de asgari ücretle 8.71 gram altın alınabilirken, bugün 5.05 grama geriledi. Fethi Gürer, “Asgari ücretlinin cebindeki altın 3.66 gram azaldı” ifadesini kullandı. Bu arada tarımsal kredilerde de tablo ağırlaştı. 2018’de 101 milyar TL olan tarım sektörünün toplam borcu, 2025’te 1 trilyon 56 milyar TL’ye yükseldi. Takibe düşen tarımsal kredi borcu ise yüzde 160 artış gösterdi.
2018’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin sayısı 687 bin kişiydi. Bu sayı 2025 Mayıs itibariyle 2 milyon 159 bine çıktı. Gürer, “Emekli geçinemediği için yeniden iş arar hale geldi” dedi.
Nefes
Trump-Erdoğan görüşmesinde kritik detay… Asıl mesaj Beyaz Saray bildirisinde gizli!66 izlenme
Bakanın ‘inşaatı durdurulsun’ talimatı verdiği proje açıldı! Kurdeleyi AKP’li vekiller kesti!50 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıkacağı şarkı AKP mahallesinde alay konusu olunca apar topar değiştirildi17 izlenme
ADD İş Bankası tartışmalarına sert girdi: “İktidarın amacı…”201 izlenme
Sayıştay ortaya çıkarttı! Memurun ikramiyesini bakın kim paylaşmış!89 izlenme
İzmir'in kurtuluşuna günler kala, İzmir'de Yunan konsolosluğu böyle açıldı!177 izlenme
Binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma ve kolluk ekiplerinin Adıyaman'a geldiği anlar ortaya çıktı44 izlenme
Bakan yardımcısı banka patronu oluyor47 izlenme
Avcılar'daki Metrobüs kazasının ardından AKP Gençlik Kolları'ndan provokasyon! 'Binlerce yaralı, sayısı belli olmayacak kadar da ölü var'
Yabancılardan Merkez’e gizli döviz transferi sürüyor
Dilek-Ekrem İmamoğlu çiftinin oğulları Selim İmamoğlu'na bilimsel sunum için yurt dışı çıkış izni verilmedi! İsmail Saymaz'dan çarpıcı detaylar
Aziz İhsan Aktaş’ın korumalarına VIP loca