2018’de geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ekonomik dengeleri daha da kırılgan hale getirdi. Açıklanan her veri bir öncekinden daha olumsuz olurken, vatandaşın yüklerine yük eklendi. Borçlar katlanarak arttı, vatandaşın alım gücü günden güne eridi, huzurlu bir yaşlılığın hayalini kuran emekliler yaşamak için yeniden iş aramaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin üzerinden yedi yıl geçti. CHP’li Ömer Fethi Gürer’in açıkladığı veriler, 2018’den bu yana artan ekonomik bozulmayı gözler önüne serdi.
2018’den bu yana vatandaşın bankalara olan borcu 582 milyar TL’den 5.1 trilyon TL’ye çıkarak 9 kat arttı, takibe düşen kredi borçları 10 katına ulaştı. İcra dosyaları 24 milyonu geçti, tarım sektörünün borcu 1 trilyon TL’yi geçti. Asgari ücretlinin altın karşısındaki alım gücü 3.66 gram erirken, emeklilerden çalışmaya devam edenlerin sayısı 2 milyonu aştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Borç tsunamiye dönüştü, sistem sorunları çözmek yerine derinleştirdi, olan vatandaşa oldu” dedi.
İCRA DOSYALARI PATLADI
Gürer’in paylaştığı verilere göre, vatandaşların bankalara borcu 2018’de 582 milyar 728 milyon TL iken, 2025’te 5 trilyon 92 milyar 932 milyon TL’ye ulaştı. Bu dönemde borç 9 kat arttı. Takibe düşen bireysel kredi borçları da 18 milyar TL’den 197 milyar TL’ye çıkarak yaklaşık 10 katına yükseldi. 2018 Temmuz’unda icra dairelerinde 19 milyon 234 bin dosya bulunurken, bu sayı 2025’te 24 milyon 440 bine çıktı. Sadece Ocak–Ağustos 2025 döneminde açılan yeni icra dosyası 6 milyon 380 bine ulaştı.

Asgari ücretlinin altın karşısındaki alım gücü de ciddi miktarda eridi. 2018’de asgari ücretle 8.71 gram altın alınabilirken, bugün 5.05 grama geriledi. Fethi Gürer, “Asgari ücretlinin cebindeki altın 3.66 gram azaldı” ifadesini kullandı. Bu arada tarımsal kredilerde de tablo ağırlaştı. 2018’de 101 milyar TL olan tarım sektörünün toplam borcu, 2025’te 1 trilyon 56 milyar TL’ye yükseldi. Takibe düşen tarımsal kredi borcu ise yüzde 160 artış gösterdi.
2018’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin sayısı 687 bin kişiydi. Bu sayı 2025 Mayıs itibariyle 2 milyon 159 bine çıktı. Gürer, “Emekli geçinemediği için yeniden iş arar hale geldi” dedi.
Nefes
TAYSAD: "Türkiye’de fabrika kapatmayı düşünen yabancı firmalar var"19 izlenme
Özgür Özel, Gürsel Tekin'e randevu verecek mi? Canlı yayında açıkladı8 izlenme
Erdoğan-Trump görüşmesine damga vuran ifade: Trump 'Hileli seçimleri herkesten iyi bilir' derken kimi kastetti?12 izlenme
Erdoğan’ın övdüğü belediye satışta rekora koşuyor!26 izlenme
Hatay'da depremzede çocuklara izletilen 'Tanrı günahkârları cezalandırır' temalı skandal oyun hakkında inceleme başlatıldı!37 izlenme
AKP'li vekilden şehit babasına ağza alınmayacak küfürler!38 izlenme
Özel’den kürsüden müthiş iddia: “İBB Başkanı iken 24 maaş alıyordu”7 izlenme
CHP'li isim korkunç tabloyu paylaştı! "Yoğun bakımlar yüzde 100 dolu"40 izlenme