Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) üyeleri arasında 2022 Ocak ayına ilişkin yaptığı anket, perakendecilerin cirolarında öngörülenin üzerinde bir kayıp yaşadıklarını ortaya koydu.
Artan pahalılığın etkisiyle vatandaşın harcamalarını kıstığı, daha da kısacağı beklentileri ise perakendecinin yerliden umudunu kesip gelecek yabancı turistlere odaklanmasına yol açtı.
BMD anketine göre, perakende markalarının ciroları ocak ayında aralık ayına göre ortalama yüzde 20 azaldı.
Ocak cirolarının hemen her yıl aralık ayına göre ortalama yüzde 10 daha düşük kaldığı bilgisini veren BMD Başkanı Sinan Öncel, bu yıl normalin iki katı bir kayıpla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Sözcü'de yer alan habere göre, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerinde de benzer bir sonucu gördüklerini bildiren Öncel, “Üyelerimizin yüzde 80’i AVM ve caddelerdeki mağazalarında ocak ayında aralık ayına göre daha düşük ciro ile kapattı. Ortalamada yüzde 20’lik bir ciro kaybı ile karşı karşıyayız” dedi.
“Mağazalara göre daha az olmakla birlikte eticaret cirolarında da gerileme var” diyen Öncel, “Ciroda beklentilerin üzerindeki kaybın iki nedenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Birincisi yeni yılın ücret zamları şubatta yansıdığı için insanlar ihtiyaç alışverişlerini erteledi. İkincisi ise İstanbul başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünü etkileyen sert kış koşulları” diye konuştu.

Sinan Öncel
Soğuk hava ve kar yağışının yaklaşık 10 gün boyunca mağazaların müşteri trafiğini olumsuz etkilediğini dile getiren Öncel, “Bu ayın ilk yarısında da cirolarda istediğimiz düzeyi yakalayamadık. Ham madde ve navlun maliyetlerindeki yüksek artışa çözüm bulamamışken yılbaşından itibaren enerji maliyetlerinde iki katın üzerinde orantısız bir artışla karşı karşıya kaldık. Markalarımızın mevcut cirolarla bu yükü taşıyabilmesi çok zor görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Öncel, “Acilen enerji başta olmak üzere maliyetlerdeki artışa bir çözüm bulmamız gerekiyor” dedi.
Öncel, yerli tüketicinin önümüzdeki aylarda gıda dışı harcamalarında kısıntıya gidebileceğini öngördüklerini belirterek, “Cumartesi günü açıklanan ekonomi paketindeki KDV indirimi gıda harcamalarına katkı sunacak ve benzer uygulamalar olumlu bir hava oluşturacak. Ancak bu yıl markalarımızın yabancı turistlerden beklentisi çok daha yüksek. Mart ayından sonra turizmle birlikte yabancı alışverişindeki canlanmanın markalarımızın cirolarına pozitif yansımasını bekliyoruz” dedi.
BKM verilerine göre 2021’de Türkiye’de yabancı kartlarla yaklaşık 150 milyar TL’lik alışveriş yapıldığını bildiren Öncel, bu yıl bu hacmin 250 milyar TL’nin üzerine çıkabileceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na dikkat çeken sözler: Bugün ana muhalefetin liderisiniz, yarın bu ülkenin lideri sizsiniz.33 izlenme
Saray’ın güvenliği için herkes ‘hazır ol’da!149 izlenme
İktidar medyasında 'Kılıçdaroğlu' coşkusu!18 izlenme
Vatandaşın parasını böyle harcıyorlar: İhalede 3.5 milyar liralık kazık!44 izlenme
Erdoğan’ın ‘sürtük’ sözüne suç duyurusu!48 izlenme
Havada güvenlik bitki uzmanına emanet33 izlenme
Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara CHP’den istifa etti7 izlenme
FETÖ'cü Enes Kanter'den Yunanistan'da skandal paylaşımı! Bayrağı kucakladı ve fotoğraf çektirdi.39 izlenme
İstanbul St. Antuan Kilisesi’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk için anma töreni düzenlendi
TUSAŞ saldırısının ardından CHP'den miting ve 29 Ekim kararı
'Geçersiz oy kullandım' diyen Abdüllatif Şener'in sandığında geçersiz oy yok!
Dev ihalede rakipsiz bırakıldı, oyun ihalesi AKP’li isme kaldı!