Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Varlık Fonu’nun sınırsız borçlanma yetkisine kavuştuğu düzenleme ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bankaların gelirlerinin yüzde beşine el koymasının önü açıldı.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Varlık Fonu ve bankacılık sistemine yönelik önemli düzenlemelerin yer aldığı 40 maddelik torba teklifte Varlık Fonu ve alt fonlarının her birinin ayrı ayrı sınırsız borçlanma yetkisine kavuştuğu maddede göstermelik bir değişikliğe imza atıldı.
Kamuoyuna, “Varlık Fonu’nun borçlanma yetkisi tırpanlandı” şeklinde yansıyan değişiklikle, aslında Varlık Fonu’nun sınırsız borçlanma hakkı korundu. Alt fonların ise ayrı ayrı borçlanamayacağı, tüm alt fonların kredi isterken tek bir fon olarak değerlendirileceği hüküm altına alındı.
Teklifle, vatandaşların Kanal İstanbul gibi büyük projelere finansman sağlanması amacıyla ortak olmasına da olanak sağlandı.
MERKEZ BANKASI’NA YENİ YETKİ
Genel Kurul’a sunulan önerge ile teklife yeni bir madde daha eklendi. Kabul edilen maddeye göre, tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilişkin BDDK’de olan yetkiler, Merkez Bankası’na verildi.
BDDK HEM TESPİT EDECEK HEM CEZA VERECEK
Düzenleme ile bankalara ağır yaptırım getirecek değişiklikler de yapıldı. BDDK tarafından bir bankanın manipülatif işleme yol açtığı tespit edilirse, o bankanın bir yıllık gelirinin yüzde beşine el konulacak. BDDK ayrıca, yapacağı değerlendirme sonucunda bir bilginin “müşteri sırrı” ya da “banka sırrı” olduğuna karar verirse o bilginin paylaşılmasını yasaklamaya yetkili olacak. BDDK, bankacılık sistemini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle banka çalışanlarının imza yetkisini de ortadan kaldırabilecek.
İKTİDAR KURUMU GİBİ HAREKET EDİYOR
CHP Milletvekili Emine Gülizar Emican, teklifle büyük yetkilere erişen BDDK’nin bağımsız olması gerekirken iktidar kurumu gibi hareket ettiğini, kurumlara yapılan siyasi baskının krizi tetiklediğini ve yatırımcıların önünde bir engel oluşturduğunu belirtti. Emecan, BDDK’nin bankalar üzerinde eriştiği gücün ve geniş yetkilerin bu nedenle sakıncalı olduğunu kaydetti.
HDP’li Garo Paylan ise Varlık Fonu’nun sınırsız borçlanma yetkisine değindi. Kanal İstanbul gibi projeler için sınırsız borçlanma hakkının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Paylan, “Varlık Fonu düzenlemesi Kanal İstanbul için var. Vicdanlı bir Meclis’in önceliği, İstanbul gibi depremi bekleyen bir şehri depreme hazırlamak olur. Ama orada rant yok, yandaşlara akıtılacak kaynak yok. Kanal İstanbul’un çevresindeki araziler kapatılmış, Kanal İstanbul yapılmak zorunda, çünkü angajman var ve kaynaklar oraya aktarılacak” dedi.
‘BAKIŞ AÇILARIMIZ FARKLI’
Muhalefetin eleştirilerinin ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise “Bakış açılarımız farklı. Burada her partinin bankacılık sektörüne, ekonomik aktivitelere, ekonomik politikalara yönelik farklı bakışları olabilir, bu doğal bir şeydir. Dolayısıyla, her parti aynı baksa farklı partiler olmazdı. Bu anlamdaki bakış açılarına bir itirazımız olmaz” ifadelerini kullandı.
https://www.haber3.com/ekonomi/finans/varlikfonusinirsizaltfonlarsinirliborclanabilecekhaberi5083987
Atatürk’ün fotoğrafını yakan öğrenciler beraat etti38 izlenme
Rektörün eşine yeten bütçe öğrencilere yetmedi: Üniversitesi kendi öğrencilerini kovdu!400 izlenme
Bakan Selçuk : EYT gündemimizde yok101 izlenme
Üniversitenin yalanlama açıklaması yalan çıktı!162 izlenme
Ankara’da bir Afgan, elinde bıçakla yarı çıplak halde caddede dehşet saçtı!61 izlenme
CHP 'Çav Bella' olayının peşini bırakmıyor! "Sorumlular kim? Suçlular nerede?"106 izlenme
Sağlık Bakanı Koca’dan corona açıklaması! Can kaybı 9, vaka sayısı 670 oldu!125 izlenme
Dünyaca ünlü tarih dergisinde Atatürk için ne yazıldı?165 izlenme
Bayburt'ta #HAYIR otobüsünün önü Evet minibüsleriyle kesildi, otobüs şehre giremedi !
Boğaziçi Üniversitesi'nde polis ablukası! Öğrencilere biber gazı ve plastik mermilerle müdahale
Kavaklıdere’de orman yangını! Alevler evlere sıçradı!
Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu