İsrail gece saatlerinde İran'a büyük çaplı saldırı düzenleyerek nükleer tesisleri, üst düzey askeri yetkilileri ve nükleer alanında uzman bilim insanlarını hedef aldı. Ancak uzmanlara göre İsrail bu tür saldırılarla İran'ın nükleer altyapısına mutlak zarar vermesi göründüğü kadar kolay değil.
CNN International'a konuşan kaynaklar, İran'ın nükleer altyapısını saldırı tehdidine karşı güçlendirmek için yıllarını verdi.
Askeri analist Cedric Leighton İran'ın nükleer altyapısında kullandığı betonun çok özel ve sert bir maddeden yapıldığını belirterek İsrail'in saldırılarının bu betonu aşabileceğinden emin olmadığını ifade etti.
Leighton İsrail'in bu duvarı aşmak için bir dizi saldırı düzenlemesi gerektiğini de not düştü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bu konuyla ilgili olarak verdiği demeçte saldırıların günler sürebileceğine dikkat çekmişti.
Öte yandan İran'ın bazı nükleer tesisleri, İsrail silahlarının ulaşmasının zor olduğu yeraltında bulunuyor.
Washington DC merkezli Quincy Enstitüsü'nde yetkili Trita Parsi, buna örnek olarak İran'ın Fordow tesisinin 800 metre derinlikte olduğunu belirtti. Parsi "Bu saldırılarda İsrail'in bu tesislere ulaşabilecek kapasiteye sahip olduğuna dair herhangi bir ize rastlamadık" dedi.
Düşünce kuruluşu Atlantic Council'de kıdemli uzman Alex Plitsas ise Tahran'ın yeraltındaki nükleer tesislerinin 90 derece dönüşlü tünellerle birbirine bağlandığını söylüyor.
Seyir füzelerinin keskin dönüşlü tünellerde manevra yapma kabiliyetine sahip olmadığını ifade eden Plitsas, dolayısıyla seçeneklerin çok kısıtlı olduğunu ifade etti.
Nefes
Hüsnü Mahalli: Türkiye'nin planlarının hiçbiri tutmayacak77 izlenme
Bir alkol grubuna daha zam! Rakı, votka, cin, likör...24 izlenme
Emin Çölaşan, koronavirüste unutulan konuyu gündeme getirdi: Onların durumu ne?42 izlenme
Zühtü Arslan dahi Sedat Peker'in ifşa ettiği isimlerin yargılanmamasına isyan etti!42 izlenme
Cumhur İttifakı belediyeleri borç batağında bırakmıştı: Mehmet Şimşek CHP’li belediyelerden tahsilata başlıyor19 izlenme
FETÖ'cü isim Türk subaylarına kurulan kumpası itiraf etti!263 izlenme
İznik'te yarım asırlık ağaçlar, 'polen yayıyor' bahanesiyle belediye ekiplerince kesildi!81 izlenme
DEM Partili vekilden Narin cinayetine ilişkin tartışma yaratacak açıklama16 izlenme