AKP’li milletvekillerinin en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesi için TBMM’ye getirdiği torba yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tepkiyle karşılandı.
AKP düzenlemeyi ‘ilave maliyet’ olarak niteledi. Muhalefet ise emeklinin geçim sıkıntısı içinde yaşadığını, bu maaşlarla da açlık ve sefaletten kurtulamayacağını belirterek çok sayıda önerge verdi. Ancak emekliyi rahatlatacak önergeler AKPMHP tarafından reddedildi.
CHP, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yani 28 bin 75 liraya çıkarılmasını istedi. Önergenin gerekçesinde Cumhurbaşkanlığı sistemi için ‘ucube sistem’ benzetmesi yapılırken, emeklinin yaşadığı yoksulluğun bu sistemden kaynaklandığı ifade edildi.
BECERİKSİZ POLİTİKALAR
Önergede AKP’nin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden ücretlilerin daha da fakirleştiği belirtildi ve şu tespit yapıldı: “Özellikle ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adı altındaki ucube sistemin hayata geçmesinden sonra gelir dağılımındaki adaletsizlik giderek artmış, dünyada eşi benzeri görülmeyen beceriksiz ekonomi politikası nedeniyle toplumdaki bağımlı sınıflar hızla yoksullaşmıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenen ve yoksullaşan toplumsal grupların başında emekli vatandaşlarımız gelmektedir.”
Gerekçede, aylık bağlama sisteminde yapılan değişikliklerle emekli aylıklarının yüksek enflasyon karşısında eridiği, Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonuyla da erimenin hızlandığı belirtildi. “Emekli vatandaşlarımızın onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılması devletin sorumluluğu ve yükümlülüğüdür” denildi.
AKP Samsun Milletvekili Ersan Aksu, en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesini öngören düzenlemeden yaklaşık 5.1 milyon emeklinin doğrudan yararlanacağını, artışın 2026’nın ikinci yarısında bütçeye yaklaşık 79 milyar liralık ilave maliyet getireceğini açıkladı. Aksu’nun emekli aylığına yapılan zammı ‘ilave maliyet’ olarak ifade etmesi, komisyonda tepki çekerken, tabana 5.1 milyon emeklinin sıkıştığı belirtildi. Yapılan hesaplamalar, taban aylığın altında maaş alan 5.1 milyon emeklinin her birine bütçeden ortalama aylık 2.581 lira ödendiğini gösteriyor.
Sözcü
Tek toplantıya 67 bin TL maaş!75 izlenme
Özel'den o gazetecilere İBB çağrısı! "Evlatlarınıza bu haberleri mi miras bırakacaksınız?"31 izlenme
Lafla peynir gemisi yürümüyor: Ekmek İstanbul'da da 5 lira oldu!56 izlenme
AKP’li Kürşat Ayvatoğlu’nun ‘hızlı’ yükselişinin hikâyesi!104 izlenme
Ünlü oyuncudan Zarrab davasına gönderme341 izlenme
Hayat vekilime güzel! Bu fiş dün kesildi45 izlenme
AKP kaldırmıştı, yerine geri koydu: İşte Atatürk'ün vasiyeti47 izlenme
Özgür Özel'den Beyazıt'ta 'diploma' çıkışı: "Diplomasız Erdoğan!"35 izlenme
Şeriat karşıtı pankart asan gençlere ev hapsi
Emekli ikramiyesinde iktidarın yeni planı ortaya çıktı: Ünlü ekonomist hükümete yakın kaynaklardan sızdırdı
Açlık sınırı iki ayda asgari ücreti geçti
DHMİ, açılışından beri hiç uçak inmeyen Balıkesir Merkez Havaalanı'ındaki israfı kabul etti!