AKP’li milletvekillerinin en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesi için TBMM’ye getirdiği torba yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tepkiyle karşılandı.
AKP düzenlemeyi ‘ilave maliyet’ olarak niteledi. Muhalefet ise emeklinin geçim sıkıntısı içinde yaşadığını, bu maaşlarla da açlık ve sefaletten kurtulamayacağını belirterek çok sayıda önerge verdi. Ancak emekliyi rahatlatacak önergeler AKPMHP tarafından reddedildi.
CHP, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yani 28 bin 75 liraya çıkarılmasını istedi. Önergenin gerekçesinde Cumhurbaşkanlığı sistemi için ‘ucube sistem’ benzetmesi yapılırken, emeklinin yaşadığı yoksulluğun bu sistemden kaynaklandığı ifade edildi.
BECERİKSİZ POLİTİKALAR
Önergede AKP’nin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden ücretlilerin daha da fakirleştiği belirtildi ve şu tespit yapıldı: “Özellikle ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ adı altındaki ucube sistemin hayata geçmesinden sonra gelir dağılımındaki adaletsizlik giderek artmış, dünyada eşi benzeri görülmeyen beceriksiz ekonomi politikası nedeniyle toplumdaki bağımlı sınıflar hızla yoksullaşmıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenen ve yoksullaşan toplumsal grupların başında emekli vatandaşlarımız gelmektedir.”
Gerekçede, aylık bağlama sisteminde yapılan değişikliklerle emekli aylıklarının yüksek enflasyon karşısında eridiği, Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonuyla da erimenin hızlandığı belirtildi. “Emekli vatandaşlarımızın onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılması devletin sorumluluğu ve yükümlülüğüdür” denildi.
AKP Samsun Milletvekili Ersan Aksu, en düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesini öngören düzenlemeden yaklaşık 5.1 milyon emeklinin doğrudan yararlanacağını, artışın 2026’nın ikinci yarısında bütçeye yaklaşık 79 milyar liralık ilave maliyet getireceğini açıkladı. Aksu’nun emekli aylığına yapılan zammı ‘ilave maliyet’ olarak ifade etmesi, komisyonda tepki çekerken, tabana 5.1 milyon emeklinin sıkıştığı belirtildi. Yapılan hesaplamalar, taban aylığın altında maaş alan 5.1 milyon emeklinin her birine bütçeden ortalama aylık 2.581 lira ödendiğini gösteriyor.
Sözcü
Turpu bırakın sorunları çözün35 izlenme
LeMan'dan çok konuşulacak '128 milyar dolar nerede' kapağı!101 izlenme
9 yıl oldu; haberin var mı?171 izlenme
Narin soruşturmasında 'WhatsApp grubu' detayı: En ufak hareketi paylaşıp sonra sildiler!40 izlenme
İstanbul'da yapılan Madımak anmasına polis saldırdı: Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı!41 izlenme
Sayıştay raporları ortaya çıkardı: İşsizlik Sigortası Fonu'nda 12 milyar TL'lik açık!45 izlenme
AKP’linin binası denetlenmemiş37 izlenme
Brunson davasında karar: Serbest kaldı!242 izlenme
CHP'nin kazandığı Bayrampaşa Belediyesi'nin Başkanvekili seçim kurasının çekildiği o an!
AKP istikrarını koruyor: Hep ikinci yine ikinci
Yasak dinlemediler inşaata devam ettiler! Ruhsatsız beton santrali ikinci kez mühürlendi
Soylu’ya 'kel bakan' diyen avukatın başı derde girdi!