TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında, kamuoyunda "algı oluşturdukları ve adil yargılamayı" etkilemeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle iddianame hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’ın; Bolu Kartalkaya’da yaşanan ve 78 kişinin öldüğü yangın, depremler, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen heyelan, bazı belediye başkanları yerine kayyum atanması, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Gezi parkı soruşturmalarında adı geçen Ayşe Barım ve tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi konulara ilişkin hukuki meseleler üzerinden algı oluşturdukları ifade edildi.
Söylemlerin ve paylaşımların toplumda endişe ve güvensizlik ortamı oluşturduğu, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıya vurgu yaparak devam eden soruşturmalarda adil yargılanma ilkesi ve hukukun üstünlüğüne uyulmadığını söyledikleri belirtildi.
Hazırlanan iddianamede, Turan ve Aras’ın beyanlarının düşünce ve ifade özgürlüğü açıklama sınırlarını aştığı, sözlerinin haber ya da bilgi verme hakkı kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.
Ayrıca hukuki konularda yargı görevlerini yapanları manipüle etmek amacıyla gerçeğe aykırı ve yanıltıcı bilgiler verdikleri kaydedildi.
Mehmet Ömer Arif Aras ve Orhan Turan’ın zincirleme şekilde 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan 50 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılması istendi.
Hazırlanan iddianame, Turan ve Aras hakkında daha önce açılan ve 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak' suçundan 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dava dosyasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle, yeni dosya da aynı mahkemeye gönderildi.
Sözcü
Şort giydi diye 20 yaşındaki kızın burnunu kırdı!60 izlenme
Borçlarını ödeyemediğinden dolayı devredilen Türk Telekom nasıl ilan verdi?244 izlenme
KYK'da yine asansör kazası: Öğrenciler hastaneye kaldırıldı47 izlenme
Akşener ceza almasını talep etti: Ayşenur Arslan'a dava açıldı31 izlenme
Halk hastanede sıra beklerken müteahhitlerin cebi para dolacak18 izlenme
Kâğıt toplayıcısı vatandaş 'AKP seçilmesin diye elimden geleni yaparım !'659 izlenme
AKP’nin kurucu isminden sert tepki: "Seçimin kaybedeni AKP'dir!"131 izlenme
Halk, işte bunların yüzünden geçim sıkıntısı çekiyor! 'AKP'ye oy verdik, zaferimizi kutladık ama şimdi bir an önce yurt dışına gitmek istiyorum'50 izlenme