Bir zamanlar küçük kentlerinde kapıların bile kilitlenmediği Türkiye, yapılan son araştırmaya göre dünyada insanların birbirine en az güvendiği 3 ülkeden biri haline geldi. Sözcü'de yer alan habere göre, Global araştırma şirketi Ipsos, 30 ülkede 22 bin 534 kişi üzerinde 18 Şubat4 Mart arasında yaptığı araştırmada insanlara “Size göre çevrenizdeki çoğu insan güvenilir midir?” diye sordu. Global ortalamada insanların yüzde 30'u çevrelerindeki insanlara güvendiklerini belirtirken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 14 oldu. Türkiye bu oranla 30 ülke içinde Brezilya ve Malezya ile son 3'ü paylaştı.
İnsanların birbirine en çok güvendiği 3 ülke ise Çin, Hindistan ve Hollanda. Araştırma, tüketici güveni ve halkların mutluluğu ile güven arasında birebir korelasyon olduğunu da ortaya koydu. Ülke vatandaşlarında tüketici güveni ve mutluluk seviyesinin, diğer insanlara duyulan güven oranı ile kesişiminin ortaya koyulduğu her iki grafikte de en dipteki ülkenin Türkiye olması dikkat çekti.
KADINLAR DAHA GÜVENSİZ
Araştırma güvenin yaş, cinsiyet eğitim ile nasıl farklılaştığını da ortaya koyuyor. Türkiye için makasın en açık olduğu alan cinsiyet. Türkiye'de kadınlar çok daha derin bir güven bunalımı yaşıyor. İnsanların çoğunun güvenilir olduğunu düşünen kadın oranı sadece yüzde 10. Erkeklerde bu oran yüzde 18.
Türkiye'nin araştırmada global ortalamadan ayrıldığı bir detay; gelir düzeyi ile güvenme arasındaki ilişkide. Global ortalamada gelir düzeyi arttıkça insanların güveni de artıyor. Düşük gelirlilerin güven oranı yüzde 26 iken, orta gelir seviyesinde bu oran yüzde 30, yüksek gelirde yüzde 32. Oysa Türkiye için durum farklı. Türkiye'de en yüksek güven “orta direkte”. Düşük gelir seviyesinde güven yüzde 13 iken, orta gelirde bu yüzde 15. Yüksek gelirlilerde ise yüzde 14'e geriliyor. Araştırmaya göre yöneticiler ülkelerin çoğunda belirgin bir biçimde diğer insanlara daha fazla güveniyor. Ortalamada çevresindekilere güven duyduğunu söyleyen ‘karar vericiyönetici' kesimin oranı diğerlerinden yüzde 11 fazla. Yöneticilerin daha az güven duyduğu ise sadece iki ülke var: Türkiye ve İsveç.
Saman altın gibi! Tonu 1.250 TL oldu!47 izlenme
İstanbul'u kırmızı kütle vurdu! Gök gürültülü sağanak ve fırtına görüş mesafesini kısalttı: Uyarı anında geldi13 izlenme
AKP'nin Süleymancı eski vekilinden çarpıcı iddialar: Mesajları ifşa etti35 izlenme
Polonya Devlet Başkanı Duda: Putin tek bir savaşı bile kaybetmedi30 izlenme
Millet İttifakında ortak liste çalışması: 12 ilde anlaşma tamamlandı34 izlenme
Milletvekili adayı yapılan Nebati devletin aracıyla seçim çalışması yapıyor61 izlenme
Bakan Koca corona tablosunu açıkladı: 30.709 yeni vaka tespit edildi, 26.461 kişi sağlığına kavuşurken, 203 kişi hayatını kaybetti!38 izlenme
Konkordato furyasına Arap desteği!165 izlenme