İstanbul’daki tarihi Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi için süreç yeniden gündeme geldi. Adalar Belediyesi’nin verdiği bilgiye göre, daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen tahsis işlemi için yeniden olumlu görüş oluşturuldu.
1924 yılında verem hastalarının tedavisi amacıyla hizmete açılan Heybeliada Sanatoryumu, uzun yıllar Türkiye’nin önemli sağlık merkezlerinden biri olarak faaliyet gösterdi. 2005 yılında kapatılan sanatoryum binası ise o tarihten bu yana kullanılmıyor.
Sanatoryumun da içinde bulunduğu arazi ilk olarak 2018 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmişti. Ancak İstanbul Tabip Odası, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, İstanbul Barosu ve Türk Toraks Derneği’nin açtığı dava sonucunda idare mahkemesi 2022 yılında tahsis kararını iptal etmişti.
Adalar Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Mayıs tarihli toplantısında arazi tahsisine ilişkin olumlu görüş verdiğini açıkladı. Belediye temsilcisinin karşı oy kullandığını belirten Yılmaz, kurulun oy çokluğuyla karar aldığını söyledi.
Yılmaz, “Devir süreci başlamış durumda. Yakında devredilir” ifadelerini kullandı.
Çamlimanı bölgesinde bulunan sanatoryum arazisi, 1’inci derece doğal sit alanı ve 2’nci derece korunması gereken kültür varlığı statüsünde yer alıyor. Bu nedenle tahsis işlemleri için koruma kurulu onayı gerekiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan tahsisin gerekçesi olarak din görevlilerine yönelik mesleki eğitimler, Kur’an eğitimi ve gençlik faaliyetleri gösterildi.
Pandemi döneminde kamuoyunda yükselen tepkilerin ardından Diyanet, bölgede yeniden pandemi hastanesi yapılması halinde araziyi iade etmeye hazır olduklarını açıklamıştı. Ancak bu yönde bir proje hayata geçirilmedi.
Adalar Belediyesi, tahsis sürecine karşı yeniden dava açmaya hazırlanıyor. Belediye yetkilileri, bölgedeki imar planlarının henüz netleşmediğini ve kullanım fonksiyonları belirlenmeden böyle bir devrin teknik açıdan uygun olmadığını savunuyor.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Talat Kırış da sanatoryumun sağlık alanında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yeni tahsis kararına karşı hukuki mücadele başlatacaklarını açıkladı.
Dünya Mirası Adalar Derneği ise Heybeliada Sanatoryumu’nun yalnızca Türkiye için değil, dünya ölçeğinde önemli bir sağlık ve hafıza mirası olduğunu vurgulayarak süreci yargıya taşıyacaklarını duyurdu.
halktv.com.tr
Hilâl Kaplan, İBB hakkındaki paylaşımında bu gerçeği sakladı!159 izlenme
Sedat Peker’in iddialarının odağındaki Korkmaz Karaca'dan vatandaşa hakaret!123 izlenme
HKP'nin avukatlarından AOÇ arazisindeki yapıların boşaltılması için başvuru!130 izlenme
Engelli ve yaşlı aylığına 350 lira artışı zam diye duyurdular46 izlenme
Esnaf Kadıköy'de sokağa çıktı: Dayanacak gücümüz kalmadı49 izlenme
Susuzluktan ölen askerler TBMM gündeminde: "TSK'yı Kerbela'ya çevirdiniz"20 izlenme
Halktan topladılar itibara harcadılar14 izlenme
Memur ve memur emeklisine zamda anlaşma yok: Hakem heyeti karar verecek43 izlenme
Salim Şen "Karalar giydim" dedi Meclis'i protesto etti! Hukukçu Salim Şen stüdyoda esti gürledi!
Dilan Polat'tan sonra Aymira Koçaklı da hakarete başladı: “Kudurmuş köpekler, kudurun. Siz kudurdukça ben yükseliyorum”
Milyon dolarlık hata 3 gözdenin cebine girecek
Melih Gökçek belediye bütçesi ile evini döşemiş!